Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο σκαντζόχοιρος και η αλεπού:"The Hedgehog και the Fox", Isaiah Berlin & Philip Tetlock

πηγή: http://creativeconflictwisdom.wordpress.com/

Όταν διάβασα το έργο του Isaiah Berlin "The Hedgehog and the Fox" γύρω στο 1970 ξεκίνησε μια διαδικασία διασφάλισης ότι δεν επρόκειτο να γίνω ένας σκαντζόχοιρος. Ο Berlin, λοιπόν, συνέβαλε  στο ότι κατέκτησα έγκαιρα την ...πολιτική διάκριση "αλεπού-σκαντζόχοιρου" !
«Μια από τις βαθύτερες διαφορές που χωρίζουν τους συγγραφείς, τους στοχαστές και μπορεί όλα τα ανθρώπινα όντα εν γένει είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εκείνων που, από τη μία πλευρά ερμηνεύουν τα πάντα με μία μόνο κεντρική όραση, ένα σύστημα, λιγότερο ή περισσότερο συνεκτικό, σύμφωνα με το οποίο κατανοούν, σκέφτονται και αισθάνονται ... και από την άλλη πλευρά, είναι εκείνοι που επιδιώκουν πολλούς στόχους, συχνά άσχετους, ή ακόμη και αντιφατικούς, συνδεδεμένους, αν όχι καθόλου, μόνο σε ορισμένα σημεία ... που σχετίζονται με μία ηθική ή αισθητική αρχή. Η Φυγόκεντρη Σκέψη τους είναι διάσπαρτη ή διαχέεται, κινείται σε πολλά επίπεδα, παίρνοντας αφορμή από  μια τεράστια ποικιλία εμπειριών και αντικειμένων.  Για αυτό, χωρίς, συνειδητά ή ασυνείδητα, να αποκλείει ο,τιδήποτε, επιδιώκει να τα "χωρέσει"όλα ή να τα αγκαλιάσει ... σε εσωτερική όραση. Το πρώτο είδος της πνευματικής λειτουργίας ανήκει στους σκαντζόχοιρους, το δεύτερο  στις αλεπούδες. Και χωρίς να επιμένω σε μια άκαμπτη ταξινόμηση, .... νομίζω ότι ο Dante ανήκει στην πρώτη κατηγορία και ο Σαίξπηρ στη δεύτερη. Ο Πλάτωνας, ο Λουκρήτιος, ο Pascal, ο Χέγκελ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Νίτσε, ο  Ίψεν, ο Προυστ είναι σε διαφορετικό βαθμό σκαντζόχοιροι. Ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Montaigne, ο Erasmus, ο Μολιέρος, ο Γκαίτε, ο Πούσκιν, ο Μπαλζάκ και  ο Joyce είναι αλεπούδες.
 
Σας προτείνω να διαβάσετε το θαυμάσιο βιβλίο του Philip Tetlock  ‘Expert Political Judgment: How Good is It? How Can We Know?’ που μελετά τις ικανότητες πρόβλεψης των πολιτικών εμπειρογνωμόνων. Οι πιο σίγουροι και πιο ευρέως ισχυρογνώμονες βρίσκονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.  Είναι ό,τι χειρότερο, ειδικά αν είναι και οι δύο σκαντζόχοιροι με μία πλήρως περιεκτική άποψη του κόσμου!  Αν διαβάσετε το θαυμάσιο βιβλίο, σας εγγυώμαι ότι δεν θα παρακολουθήσετε μια αυθεντία στην τηλεόραση με τον ίδιο τρόπο και πάλι ..... Ωστόσο, είμαστε εξαρτημένοι από την ιδέα ότι το μέλλον είναι πρόβλεψη, και φοβισμένοι από το πόσο τυχαίο είναι. Το Μαντείο των Δελφών έχει σύγχρονα ισοδύναμά του κάθε βράδυ στην τηλεόραση ...
Η Wikipedia συνοψίζει το βιβλίο του:
 
Philip Tetlock ‘Expert Political Judgment: How Good is It? How Can We Know?’ (2005) περιγράφει μια εικοσαετή μελέτη στην οποία 284 εμπειρογνώμονες σε πολλούς τομείς, από τους καθηγητές στους δημοσιογράφους, και με πολλές απόψεις, από τους μαρξιστές μέχρι τους θιασώτες της  ελεύθερης αγοράς, κλήθηκαν να κάνουν προβλέψεις 28.000 σχετικά με το μέλλον, διαπιστώνοντας ότι ήταν ουσιαστικά χειρότερες από βασικούς αλγορίθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι προβλέψεις αυτών με τα ισχυρότερα προφίλ στα μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα κακές. Η μελέτη συνέκρινε επίσης τα αρχεία των «αλεπούδων» και «σκαντζόχοιρων» (δύο τύποι προσωπικότητας που προσδιορίζονται στο σκαντζόχοιρος και αλεπού). Ο Tetlock συμπέρανε σχετικά με τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων ότι τα στατιστικά στοιχεία, όταν χρησιμοποιούνται σωστά είναι πιο αξιόπιστα από ό, τι η ανθρώπινη κρίση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.
Αυτό το blog είναι αφιερωμένο στις αλεπούδες αν και πολλοί από τους σκαντζόχοιρους (π.χ Ντοστογιέφσκι) είναι "συνοδοιπόροι" στη ζωή μου
Και φυσικά, αυτό το blog πιστεύει, επίσης, ότι ο κόσμος είναι χωρισμένος σε δύο θεμελιώδεις τύπους ανθρώπων: εκείνους που πιστεύουν ότι ο κόσμος χωρίζεται σε δύο τύπους  ανθρώπων, και εκείνους που πιστεύουν ότι είναι πιο περίπλοκος .... αρνούμενοι να δεχθούν το μανιχαϊσμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...