Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η απελευθέρωση της Αθήνας από το αρχείο της ΕΡΤ

imageΉταν 12 Οκτωβρίου του 1944, όταν αποχώρησαν και οι τελευταίοι Γερμανοί από την Αθήνα: ήταν το επίσημο τέλος της Κατοχής. Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας. Οι πιτσιρικάδες στα στενά τραγουδούσαν «Η Γερμανία επατήρησε, επατήρησε/ έφαγε δυναμιτάλευρο και μπομποτάλευρο/ συμμαχάλευρο…», μία σκηνή που συναντά κανείς και στο φινάλε του κλασικού βιβλίου της Άλκης Ζέη, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».
Μετά τη απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο, υπήρχε ένα κλίμα ελπίδας και αναμονής ανάμεσα στους Έλληνες που είχαν πληροφορηθεί τα ευχάριστα μαντάτα. Και πράγματι, από τα τέλη Αυγούστου, η αναμενόμενη άφιξη συμμάχων και κυβερνητικού κλιμακίου και οι διαπραγματεύσεις Συμμάχων και Άξονα για την αποχώρηση των τελευταίων από την Ελλάδα οδήγησαν στην ιστορική 12η Οκτωβρίου.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 Στο πολύτιμο αρχείο ειδήσεων που διαθέτει πλέον σε ψηφιοποιημένη μορφή η ΕΡΤ – αληθινός θησαυρός ντοκουμέντων για το ιστορικό παρελθόν της χώρας μας – μπορείς να δεις δύο από τις ιστορικές στιγμές που ακολούθησαν την απελευθέρωση:
     Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα  του λόγου του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου προς τον λαό της απελευθερωμένης Αθήνας, που εκφώνησε αμέσως μετά την επιστροφή της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης την 18η Οκτωβρίου 1944.image
     Δείτε το VIDEO  που καταγράφει τις πρώτες εικόνες από την Απελευθέρωση της Αθήνας μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής (12 Οκτωβρίου 1944) και την επιστροφή από το Κάιρο της μέχρι τότε εξόριστης κυβέρνησης.
image
image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...