Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το ξυπόλητο τάγμα


 
Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Τάλας
Σενάριο: Νίκος Κατσιώτης
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρμας, Αντώνης Βούλγαρης, Βασίλης Φραγκαδάκης, Χρήστος Σολούρογλου, Ευάγγελος Γιωτόπουλος, Σταύρος Κρόζος, Γιώργος Αξιώτης
Έτος: 1953
Είδος: Δράμα
Διάρκεια:
110’
 

O Γκρεγκ Tάλλας ήταν ο πρώτος έλληνας κινηματογραφιστής που τιμήθηκε με διεθνές βραβείο, αποσπώντας για το «Ξυπόλητο Tάγμα» το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και τη Χρυσή Δάφνη του Nτέιβιντ O' Σέλτσνικ.
Εξαιρετική ταινία με πιτσιρικάδες σαλταδόρους. Περιγράφει με δραματικό τρόπο την πείνα της κατοχής – παράλληλα με την αντίσταση. Το φόντο είναι η παλιά Θεσσαλονίκη με αναφορά στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο.
Εμπνευσμένος ο σκηνοθέτης από το δράμα της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, γράφει και σκηνοθετεί την ταινία, επιλέγοντας ως ήρωές του 160 παιδιά που διωγμένα από το ορφανοτροφείο και τους Γερμανούς, μεταβάλλονται μέσα στην τυρρανισμένη και πεινασμένη Ελλάδα του 1943 σε ένα είδος καλόκαρδης και ηρωικής συμμορίας που κλέβει τους κατακτητές και τους μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της και όσους μπορεί. Αποφεύγοντας τις μελοδραματικές παγίδες που έστηνε το θέμα, δίνεται η ατμόσφαιρα της μαύρης απελπισίας που ζούσε η Θεσσαλονίκη την εποχή του '40.
 
Δείτε την με τους μαθητές σας!! Είναι απίθανο μάθημα ιστορίας!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...