Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μουσείο και μουσειακές σπουδές: ένας πλήρης οδηγός

πηγή: www.lifo.gr

Η σημασία των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία
Magnify Image
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζει το βιβλίο «Μουσείο και Μουσειακές Σπουδές: ένας πλήρης οδηγός». Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό  ο οποίος προσφέρει μία ανάλυση για την ανάπτυξη, τους ρόλους και τη σημασία των μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία.

Στον συλλογικό αυτόν τόμο για τις μουσειακές σπουδές, ένα από τα πιο σύγχρονα πεδία των ανθρωπιστικών σπουδών, έχουν συγκεντρωθεί, υπό την επιστημονική επιμέλεια της Sharon Macdonald, 33 μελέτες ειδικών επιστημόνων, που προσεγγίζουν με ευρύτητα τα επιμέρους ζητήματα του μουσείου.

Παρουσιάζουν, δηλαδή, και συμπυκνώνουν όλες τις πτυχές που περικλείει η έννοια και η λειτουργία του μουσείου, τις τελευταίες κατευθύνσεις της μουσειολογικής εφαρμογής, τη χρήση σύγχρονων μέσων εντός του μουσειακού χώρου, τις νέες πρακτικές έκθεσης και την αντιμετώπιση του θεατή-επισκέπτη δεν λείπουν, όμως, και τρέχοντα θέματα για τα «πολιτισμικά οικονομικά», την μουσειακή ηθική και τη νομική υπόσταση των μουσείων, τα οποία πλέον απασχολούν τους επαγγελματίες μουσειολόγους.

Έτσι, η θεωρητική αποτύπωση και ερμηνεία των μουσειακών σπουδών με βάση τους θεματικούς άξονες του τόμου καλύπτει επαρκώς παραμέτρους, ερωτήματα και το σύνολο του σύγχρονου προβληματισμού για τη διαχείριση των μουσείων.

Οι εκδόσεις του Ιδρύματος διατίθενται από όλα τα βιβλιοπωλεία καθώς και από το κεντρικό πωλητήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...