Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι η κριτική σκέψη; / What Is Critical Thinking?

πηγή: http://www.farnamstreetblog.com/
 Ο καθηγητής του Hamilton College Paul Gary Wyckoff αρθρώνει τις δεξιότητες Κριτικής Σκέψης που θέλει να κατακτήσουν οι μαθητές του.
 
1. Η ικανότητα να σκέφτονται εμπειρικά, όχι θεωρητικά. Με αυτό εννοώ τη συνήθεια του συνεχούς ελέγχου των απόψεών τους σχετικά με τον πραγματικό κόσμο, και το θάρρος τους να αλλάζουν θέσεις, όταν δέχονται διαφορετικές εξηγήσεις και ερμηνείες για τα όποια ζητήματα.
2. Η ικανότητα να σκέφτονται τα πολλαπλά αίτια και όχι μονοδιάστατα. Όταν ρίχνετε ένα βιβλίο, θα πέσει στο πάτωμα - μια ενιαία αιτία-γεγονός. Αλλά τα περισσότερα από τα ενδιαφέροντα πράγματα στον κόσμο έχουν πολλαπλές αιτίες.  Η εκπαιδευτική επιτυχία, για παράδειγμα, επηρεάζεται από την ικανότητα ενός μαθητή, αλλά και από τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα των γονέων του μαθητή, την ποιότητα του σχολείου που αυτός ή αυτή παρευρίσκεται,  τις στάσεις και τη νοημοσύνη των άλλων μαθητών σε αυτό το σχολείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απλές συγκρίσεις γίνονται αναξιόπιστοι οδηγοί για δράση, επειδή οι συνέπειες των παρεμβαλλόμενων μεταβλητών δεν έχουν προβληθεί προς τα έξω. ...
 
 3. Η ικανότητα να σκέφτονται σαν αλεπούδες και όχι σαν σκαντζόχοιροι. Στο δημιουργικό βιβλίο Expert Political Judgment: How Good is It? How Can We Know?’ (2005) ο  Philip Tetlock   περιγράφει μια εικοσαετή μελέτη, στην οποία 284 εμπειρογνώμονες σε πολλούς τομείς, από τους καθηγητές στους δημοσιογράφους, και με πολλές απόψεις, από τους μαρξιστές μέχρι τους θιασώτες της ελεύθερης αγοράς, κλήθηκαν να κάνουν προβλέψεις 28.000 σχετικά με το μέλλον, διαπιστώνοντας ότι ήταν ουσιαστικά χειρότερες από βασικούς αλγορίθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι προβλέψεις αυτών με τα ισχυρότερα προφίλ στα μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα κακές. Η μελέτη συνέκρινε επίσης τα αρχεία των «αλεπούδων» και «σκαντζόχοιρων» (δύο τύποι προσωπικότητας που προσδιορίζονται στο σκαντζόχοιρος και αλεπού).
«Μια από τις βαθύτερες διαφορές που χωρίζουν τους συγγραφείς, τους στοχαστές και μπορεί όλα τα ανθρώπινα όντα εν γένει είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εκείνων που, από τη μία πλευρά ερμηνεύουν τα πάντα με μία μόνο κεντρική όραση, ένα σύστημα, λιγότερο ή περισσότερο συνεκτικό, σύμφωνα με το οποίο κατανοούν, σκέφτονται και αισθάνονται ... και από την άλλη πλευρά, είναι εκείνοι που επιδιώκουν πολλούς στόχους, συχνά άσχετουςς, ή ακόμη και αντιφατικούςς, συνδεδεμένους, αν όχι καθόλου, μόνο σε ορισμένα σημεία ... που σχετίζονται με μία ηθική ή αισθητική αρχή. Η Φυγόκεντρη Σκέψη τους είναι διάσπαρτη ή διαχέεται, κινείται σε πολλά επίπεδα, παίρνοντας αφορμή από μια τεράστια ποικιλία εμπειριών και αντικειμένων. Για αυτό, χωρίς, συνειδητά ή ασυνείδητα, να αποκλείει ο,τιδήποτε, επιδιώκει να τα "χωρέσει"όλα ή να τα αγκαλιάσει ... σε εσωτερική όραση. Το πρώτο είδος της πνευματικής λειτουργίας ανήκει στους σκαντζόχοιρους, το δεύτερο στις αλεπούδες.
 

4 Η ικανότητα να κατανοήσουν τις προκαταλήψεις τους. Μια επέκταση της λογοτεχνίας στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά δείχνει ότι είμαστε γεμάτοι από στερεότυπα - προκαταλήψεις, και η αδυναμία να κατανοήσει αυτές τις προκαταλήψεις συμβάλλει στην κακή λήψη αποφάσεων. Ίσως η πιο κοινή και επικίνδυνη από αυτές είναι η πόλωση επιβεβαίωσης, η τάση να αναζητούν πληροφορίες σύμφωνα με τις προηγούμενες απόψεις τους και να αγνοούν ή να απορρίπτουν τις πληροφορίες σε αντίθεση με τις απόψεις αυτές. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...