Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Φωτογραφίες, ζωγραφιές και εντυπώσεις από την επίσκεψη των Ε” & ΣΤ” Τάξεων στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο)

Image0061
-Σώστε με!!!! Ξυπνήστε επιτέλους! (ο Ζωντανός Πλανήτης ουρλιάζει…)
Να πω αρχικά ότι και μόνο τη ζωγραφιά του Αλέξανδρου να είχαμε λάβει ως Feedback η επίσκεψη θα είχε εκπληρώσει το στόχο της! Κάθε μα κάθε φορά που δίνουμε στους μαθητές μας ερεθίσματα, αυτοί μας εκπλήσσουν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.  Έτσι έγινε και σε αυτήν την επίσκεψη!
Image0062
Ακατοίκητη Γη: 3823!!!
Image0065
Χωρίς Ανάσα!!!
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου η Πέμπτη κι η Έκτη του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου με σκοπό να παρακολουθήσουν την ταινία «Ο Ζωντανός Πλανήτης» στην επιβλητική αίθουσα του θόλου του Πλανητάριου και να ζήσουν πειράματα Οπτικής σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, κάτι που στην αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου είναι στην πράξη ανέφικτο.
20160202_102339_resized
Η Αγγελική προτείνει λύσεις!!!
κασ
«Το Δάσος κάτω από το Δρόμο»
Κατά την άφιξή μας στον χώρο του Ιδρύματος μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Μόλις πριν από δύο ημέρες είχε αρχίσει τη λειτουργία της η περιοδική έκθεση«Το Δάσος κάτω από το Δρόμο»  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 
20160127_105105_resized
Έτσι κατανοήσαμε τις ομοιότητες της Γεωλογίας και της Αρχαιολογίας
Έτσι με ενθουσιασμό και ζωηρό ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τη γεωλόγο επιστήμονα του Μουσείου, η οποία με υπομονή και ανυπόκριτη χαρά απάντησε σε όλες τις απορίες των παιδιών.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η φροντίδα με την οποία μεταφέρονται τα απολιθωμένα ευρήματα
 
images
Μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα!!!
Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.  Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
IMG_0464
«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»
Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στην αρχή της επίσκεψής μας και ευχαριστούμε θερμά τη γεωλόγο του Μουσείου για το μεράκι και την αγάπη με τα οποία έκανε και εμάς να αισθανθούμε το μεγαλείο του Απολιθωμένου Δάσους!
Στη συνέχεια ήρθε η ώρα του Θόλου!
Image0063
Συντακτ_130204090504
Η ώρα του Θόλου!!!
livePlanet_b
Η ταινία ενθουσίασε τους μαθητές!
Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Η ψηφιακή παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο  «Ο Ζωντανός Πλανήτης»,προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος.
Image0067
Το δαχτυλίδι του Κρόνου εντυπωσίασε την Ειρήνη
 
Στην διάρκεια της παράστασης οι μαθητές συνειδητοποίησαν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.
 
Image0068
Image0066
Μια … γεωκεντρική θεώρηση του γαλαξία μας!
Image0069
Η επίσκεψη μέσα από τα μάτια της Βαρβάρας
Η ευχή της Βαρβάρας αντικατοπτρίζει την αίσθηση των μαθητών μας για αυτήν τη γεμάτη εικόνες και ερεθίσματα επίσκεψη.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους μας άνοιξαν νέους κόσμους … παρελθοντικούς και μελλοντικούς!!!
20160127_125606_resized
Οφθαλμαπάτη ή … μήπως όχι;!
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της επίσκεψης, ζήσαμε πειράματα Οπτικής σε καλές εργαστηριακές συνθήκες και οι μαθητές μας  συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το φως και με τον τρόπο διάδοσής του με βοηθό τον … θείο Νεύτωνα!
slide_28
Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές, η φράση ετούτη!
20160127_124143_resized
Διάθλαση
20160127_124431_resized
Μία αυτοσχέδια οπτική ίνα!
planitario_h_630_450
Ανάκλαση!
20160127_124604_resized
Σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του φωτός
 

2 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστούμε για την υπεροχή αυτή εκδρομή!Έλλη Κοσμά💜

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε για την υπεροχή αυτή εκδρομή!Έλλη Κοσμά💜

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...