Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Bιώσιμη Πόλη;! Ξανασκέψου την Αθήνα!!!

«Η Παγκόσμια Πόλη Σήμερα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, σημαντικοί ξένοι και έλληνες αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι αναμετρώνται με τη νέα αστική πραγματικότητα και θα μας παρουσιάσουν τις προκλήσεις που θέτει αυτή στην επιστήμη τους. Ξανασκέφτονται, όπως κάθε άλλη μεγαλούπολη του καιρού μας, και την Αθήνα (μέσα από το πρόγραμμα «Re-Think Athens» αλλά και το «Made in Athens», την ελληνική συμμετοχή στην Biennale Αρχιτεκτονικής).

Η εποχή μας είναι μια εποχή ραγδαίας αστικοποίησης. Την επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια Κινέζοι θα εγκαταλείψουν τα χωριά τους για τις πόλεις. Και ότι οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο θα φτάσουν αθροιστικά τα 300 εκατομμύρια κατοίκους. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο, χάριν των οικονομικών και άλλων θέλγητρων της πόλης. Όλα αυτά σημαίνουν ραγδαίες αλλαγές στο εμπόριο, στην έννοια της εσωτερικής αγοράς, της διασύνδεσης των πόλεων και του περιβάλλοντος. Επιβάλλουν νέους πολεοδομικούς σχεδιασμούς ώστε να ενσωματωθεί αυτή η πραγματικότητα που ενδυναμώνεται μέρα με τη μέρα, αλλά και να συνδυαστεί με τα επιθυμητά επίπεδα στην ποιότητα της ζωής μας. Θα απαιτηθεί ένα σύστημα πολυκεντρικό που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του παραδοσιακού κέντρου κάθε πόλης, ενώ θα δημιουργούνται ολοένα και πιο πολύπλοκα μορφώματα που θα μας κάνουν να ονειρευόμαστε και να τρομάζουμε ταυτόχρονα από τις δυνατότητες και το μέγεθός τους. Μοιάζει να οδηγούμαστε σε κάποια αναβίωση των πόλεων-κρατών, όμως πλέον σε ένα άλλο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Ομιλητές:

Richard Plunz: Διευθυντής του προγράμματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια
Anthony Vidler: Κοσμήτορας και καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής Irwin S. Chanin του Cooper Union της Νέας Υόρκης

Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ομιλητής/ συντονιστής)

Πάνος Δραγώνας: Biennale Αρχιτεκτονικής/ επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής “Made in Athens”
Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση που ξεκινάει στις 19:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...