Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

4 Ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Project Nim / Divine Pig / The Cove / The natural history of the chicken

 
Project Nim
Σκηνοθεσία: James March
Πρόκειται για το περιβόητο πείραμα που ξεκίνησε στα μέσα του ‘70 με σκοπό να αποδείξει πως αν ένας χιμπατζής μεγαλώσει με ανθρώπους από την γέννησή του, θα καταφέρει να μιλήσει. Ο Nim είναι το πειραματόζωο, η ζωή του αντίστοιχη ενός παιδιού και όσα ακολουθούν είναι αποκαλυπτικά τόσο για την φύση του Nim όσο και των ανθρώπων. Μια από τις περιπτώσεις όπου δίνονται τόσο ξεκάθαρα το μεγαλείο αλλά και η αλαζονεία του ανθρώπου.

Divine Pig
Σκηνοθέτης: Hans Dortmans
Ο Dorus είναι γουρούνι που ζει μια ευτυχισμένη ζωή σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας. Η οικογένεια που τον συντηρεί, τον προσέχει όσο μπορεί, τα παιδιά παίζουν μαζί του και ο Dorus βολτάρει στην παραλία. Όμως δεν τον αγαπούν όλοι καθώς τον ακολουθεί το κλισέ του βρώμικου αλλά και νόστιμου ζώου. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τα διλήμματα της φιλοζωϊας και την κρεατοφαγία. Θα την γλιτώσει τελικά ο Dorus ή θα γίνει παϊδάκια και λουκάνικα;

The Cove
Σκηνοθεσία: Louie Psihoyos
Αυτό το ντοκιμαντέρ κατάφερε να αλλάξει μέχρι και νόμους στην Ιαπωνία ενώ ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε και κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της καταγραφής είναι επιπέδου James Bond και βάλε. Η παραδοσιακή συνήθεια της μαζικής σφαγής δελφινιών σε μια μικρή πόλη της Ιαπωνίας δεν είχε καταγραφεί ποτέ. Ο Louie Psihoyos και μια ομάδα ακτιβιστών τα κατάφερε, σώζοντας παράλληλα τους μαθητές της χώρας από τον υδράργυρο που περιέχει το κρέας του δελφινιού.

The natural history of the chicken
Σκηνοθεσία: Mark Lewis
Ναι, αυτό το ντοκιμαντέρ ασχολείται με τις κότες. Το ζώο που όλος ο πλανήτης καταναλώνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο μικροσκόπιο. Βλέποντας το, μαθαίνεις όλη την ιστορία του, τις διάφορες ράτσες, την ζωή του ως κατοικίδιο αλλά και τις εξωφρενικές συνθήκες της μαζικής εκτροφής του, λόγω της οποίας κινδυνεύει και η ζωή μας. Δείτε ακόμα πως μια γυναίκα από την Φλόριντα που πλένει και χτενίζει την κότα της την παίρνει μαζί στα ψώνια ενώ πάνε και μαζί για μπάνιο!.
Το τρέιλερ και όλο το ντοκιμαντέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...