Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Άσκηση Μετατροπής Ρημάτων: Η γραφή σε χαρτί


Στο παρακάτω κείμενο να βρεις τα ρήματα και να τα υπογραμμίσεις. Σε ποιο χρόνο βρίσκονται; Στη συνέχεια, να γράψεις το κείμενο στον ενεστώτα και τον εξακολουθητικό μέλλοντα.  

Η γραφή σε χαρτί

Οι άνθρωποι έγραφαν πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες. Το χαρτί χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απ’ τους Κινέζους. Το παρασκεύαζαν ως εξής: Έβαζαν κομμάτια λινού υφάσματος στο νερό ώσπου να μουλιάσουν . Στη συνέχεια, ζέσταιναν το νερό, ώσπου το ύφασμα έλιωνε και γινόταν πολτός. Μετά, το μίγμα περνούσε μέσα από μια ψάθα μπαμπού, που χρησίμευε σαν κόσκινο. Οι ίνες που δεν περνούσαν μέσα απ΄ την ψάθα τοποθετούνταν στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν και να γίνουν χαρτί.
Απόσπασμα από το βιβλίο, Η ιστορία της γραφής, Pam Harper, εκδ. MODERN TIMES 
Σημείωση

·        Τα ρήματα της άσκησης που συνοδεύονται από το να δε χρειάζεται να αλλάξουν.
·        Το ρήμα χρησιμοποιήθηκε είναι σε χρόνο Αόριστο. 

- Τα ρήματα του κειμένου βρίσκονται σε χρόνο ………………………                                                                 
Ενεστώτας

Οι άνθρωποι……………. πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες. Το χαρτί ………………….. για πρώτη φορά απ’ τους Κινέζους. Το ………………. ως εξής: ………….. κομμάτια λινού υφάσματος στο νερό ώσπου να μουλιάσουν . Στη συνέχεια, …………… το νερό, ώσπου το ύφασμα ………….. και ……………. πολτός. Μετά, το μίγμα …………….. μέσα από μια ψάθα μπαμπού, που …………… σαν κόσκινο. Οι ίνες που δεν ………………. μέσα απ΄ την ψάθα ……………….. στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν και να γίνουν χαρτί. 

Εξακολουθητικός Μέλλοντας

Τη γραφή – με τη μορφή συμβόλων και σφραγίδων – τη συναντάμε  το 5500 π.Χ. σε χωριά της Μεσοποταμίας. Στους επόμενους αιώνες, οι άνθρωποι……………. πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες. Το χαρτί θα χρησιμοποιηθεί (Στιγμιαίος Μέλλοντας) για πρώτη φορά απ’ τους Κινέζους. …… το ………………. ως εξής: ………….. κομμάτια λινού υφάσματος στο νερό ώσπου να μουλιάσουν . Στη συνέχεια, …………… το νερό, ώσπου το ύφασμα ………….. και ……………. πολτός. Μετά, το μίγμα …………….. μέσα από μια ψάθα μπαμπού, που …………… σαν κόσκινο. Οι ίνες που δεν ………………. μέσα απ΄ την ψάθα ……………….. στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν και να γίνουν χαρτί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...