πηγή: www.tanea.gr
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες για την άγρια ζωή: «Δεν έχουμε καταλάβει ότι ο φυσικός πλούτος αποτελεί κληρονομιά μας όπως ο πολιτισμός», τονίζουν, «και δεν έχουμε λάβει μέτρα προστασίας στην πράξη.
Ο βάτραχος της Καρπάθου - ενδημικό είδος, όπως μαρτυρά και το όνομά του - απειλείται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων κατατάσσεται στην κατηγορία των «κρισίμως κινδυνευόντων ειδών». Κι αν για τον συγκεκριμένο βάτραχο υπάρχουν ακόμη περιθώρια σωτηρίας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης 761 είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν και τον ίδιο κίνδυνο με το βατραχάκι της Καρπάθου διατρέχουν 3.878 άλλα.
Το Κόκκινο Βιβλίο έδειξε όμως πως και άλλα ζώα της Ελλάδας απειλούνται. Στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου - στα κρισίμως κινδυνεύοντα - βρίσκονται επίσης το κόκκινο ελάφι, η μεσογειακή φώκια, ο λύγκας - ελάχιστοι εντοπίζονται πλέον - η δερματοχελώνα. Και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μετά την επικαιροποίηση του Κόκκινου Βιβλίου, αναφέρει η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης του WWF Ελλάς. «Ο βιολογικός πλούτος της Ελλάδας είναι πολύ σπουδαίος. Εχουμε μεγάλη ποικιλία ειδών, πολλά ενδημικά. Ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και επειδή η προστασία της βιοποικιλότητας δεν έχει αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα».
Τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο στη χώρα μας είναι είδη που συνδέονται με το νερό (ψάρια, αμφίβια, πουλιά), επισημαίνει η επιστήμονας, που εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει διότι οι υδάτινοι πόροι μας είτε έχουν ρυπανθεί είτε μπαζωθεί ή έχουν περιοριστεί.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα ενδημικά, μολονότι τα περισσότερα δεν θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα. Λένε ότι ειδικά γι' αυτά πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή διότι πολύ εύκολα μπορεί να εξαφανιστούν αν κινδυνεύσουν. Αλλωστε αρκετά απ' αυτά - αμφίβια και ερπετά - δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, τόσο από τις Αρχές όσο και από τον κόσμο.
Οπως προέκυψε από την ανανέωση του Κόκκινου Βιβλίου (υλοποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και WWF Ελλάς), το 15% (172 είδη) των σπονδυλόζωων (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου (κρισίμως κινδυνεύοντα, κινδυνεύοντα, τρωτά). Είναι δηλαδή πιθανόν να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.
Από τα σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου, αντίστοιχα, εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου. Από τα περίπου 80 ελληνικά ψάρια του γλυκού νερού μάλιστα - αξιολογήθηκαν όλα - τα 14 είναι κρισίμως κινδυνεύοντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου