Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Animation Video:Από τον Karl Marx στον Richard Dawkins σε 60 δευτερόλεπτα!!!

 Πέρυσι, το Open University μας πρόσφερε τα 60-Second Adventures in Thought μια συναρπαστική και θαυμάσια σειρά κινουμένων σχεδίων, εξερευνώντας έξι διάσημα πειράματα σκέψης και φιλοσοφίας, τα οποία είχαμε φιλοξενήσει και στο blog μας ( http://sykees8.blogspot.gr/2012/02/blog-post_71.html). Αυτή τη σεζόν, συνεχίζει με τέσσερα σύντομα αλλά κατατοπιστικά και παιγνιώδη animation video για τη Θρησκεία. Το περιεχόμενό τους αφορά σε ορισμένες σημαντικές θεωρίες των θρησκευτικών μελετών, προσφέροντάς μας ένα ενδιαφέρον έναυσμα για διαλογισμό στην πίστη.
 
Η πρώτη μας εισάγει στον Καρλ Μαρξ (Karl Marx) και τη σύλληψή του της θρησκείας ως οχήματος της απατηλής ευτυχίας και ενός μέσου καταπίεσης και κοινωνικού ελέγχου.



Η δεύτερη ερευνά τη θρησκεία ως τελετουργικό, μέσω της πρωτοποριακής εργασίας του κοινωνιολόγου Isidore Auguste Marie François Xavier Comte, καλύτερα γνωστού ως Auguste, ο οποίος - όπως κι ο Alain de Botton σήμερα - προσπάθησε να ξεκινήσει μια κοσμική θρησκεία που βασίζεται στις αξίες της φιλανθρωπίας, της τάξης και της επιστήμης:
 




Το τρίτο επεισόδιο χρωματίζει τη θρησκεία ως μητέρα σύμφωνα με τις θεωρίες της μητριαρχίας, μέσω του Ελβετού αντικέρ και καθηγητή  ρωμαϊκού δικαίου  J. J. Bachofer’:




Η τελική ταινία εξερευνά τη θρησκεία ως έναν ιό, μια ιδέα που προτείνεται από τον Richard Dawkins, ο οποίος επινόησε τον περίφημο όρο “meme” «μιμίδιο»:

 

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...