Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Waterlife: Εξαιρετικές Απεικονίσεις των θαλάσσιων πλασμάτων με την τεχνοτροπία της ινδικής Λαϊκής Τέχνης

πηγή: http://www.brainpickings.org/

από τη    

ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!
 
Έχω υπάρξει φανατικός υποστρικτής του ανεξάρτητου ινδικού εκδοτικού οίκου  Tara Books, που για τα τελευταία 16 χρόνια έχει δώσει φωνή σε περιθωριοποιημένες μορφές τέχνης και στη λογοτεχνία μέσα από μια κοινότητα καλλιτεχνών, συγγραφέων και σχεδιαστών που συνεργάζονται σε πολλά αξιόλογα χειροποίητα βιβλία. Αλλά τώρα έρχεται αυτό που είναι το πιο εκλεκτό βιβλίο που έχω ποτέ πάρει στα χέρια μου: Το Waterlife από τον καλλιτέχνη Rambharos Jha , ο οποίος εξερευνά το θαλάσσιο κόσμο των θαυμάτων μέσα από τη ζωντανή τέχνη Mithila, μια μορφή της λαϊκής ζωγραφικής από το Μπιχάρ στην ανατολική Ινδία.

«Ο αστακός του»
«Χαμόγελο Crocodile»
«Φίδι Φεστιβάλ»





Ο Jha γράφει:
"Γεννήθηκα στην πλούσια σε κουλτούρα περιοχή του Darbanga, στην περιοχή Mithila. Αλλά ο πατέρας μου μετακόμισε μαζί με όλους μας στο Madhubani, όπου άρχισε να εργάζεται σε ένα τόπο που υποστήριζε την τέχνη και το πολιτιστικό έργο. Το έργο αυτό προσπάθησε να δώσει νέα πνοή στην τέχνη των τοπικών παραδόσεων και επίσης να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να κερδίζουν τα προς το ζην. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είχαν παραδοσιακά διακοσμημένους τοίχους και αυλές και συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα σε μεγάλους αριθμούς ...
Ζώντας στο Madhubani, είχα την ευκαιρία να βλέπω τι είχαν ζωγραφίσει. Θα περνούσα ώρες παρακολουθώντας τους εργασία. Δεν ήταν γνωστό το είδος αυτής της τέχνης νωρίτερα.... Ανάμιξη χρωμάτων και ιδεών.... οι γυναίκες μού χάρισαν εικόνες που χαράκτηκαν στο μυαλό μου".
Ο Jha τελικά έμαθε να συντάσσει ο ίδιος, αρχικά με βάση τις ιστορίες από την ινδουιστική μυθολογία και τελικά να κινείται σε πιο κοσμικά θέματα, επιδιώκοντας τη δική του δημιουργική παρόρμηση, αλλά η οποία παραμένει βαθιά εμπνευσμένη από την παράδοση.





Η τεχνοτροπία Mithila αρχικά ζωγραφισμένη στους τοίχους των σπιτιών κατά τη διάρκεια της σεζόν του  φεστιβάλ, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το παιχνίδι μεταφέρθηκε από τους τοίχους στο χαρτί.



Το βιβλίο έρχεται σε μια περιορισμένη έκδοση των 3.000 -με το χέρι αριθμημένων- αντιτύπων και, όπως όλα τα χειροποίητα κοσμήματα Tara, είναι τυπωμένα από ντόπιους τεχνίτες σε Chennai χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ινδική χρωστική ουσία, της οποίας τη γήινη μυρωδιά μπορείτε να μυρίσετε στο φύλλο σας, μέσα από την πυκνή σε υφή σελίδα.


Το Waterlife ήταν μεταξύ των 10 βιβλίων που επιμελήθηκε για το TED 2012 Βιβλιοπωλείο και είναι, χωρίς καμία υπερβολή, το πιο όμορφο βιβλίο που έχω δει ποτέ με τα μάτια μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...