Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Παιδικά βιβλία από διάσημους Λογοτέχνες Συγγραφείς Ενηλίκων

πηγή:http://www.brainpickings.org/

Παιδικά βιβλία από διάσημους Λογοτέχνες Συγγραφείς Ενηλίκων

Ο μαγικός κινητήρας του αυτοκινήτου έχει να κάνει με την κοινωνική δικαιοσύνη, ένας παπαγάλος που ονομάζεται Arturo και η ιστορία της τζαζ...

Aldous Huxley
Ο Aldous Huxley μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του Brave New World (1932 ), ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τον φουτουρισμό και για το πώς η τεχνολογία αλλάζει την κοινωνία που έχει ποτέ δημοσιευτεί, αλλά ήταν επίσης βαθιά γοητευμένος από την φαντασία των παιδιών. Το 1967, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Χάξλεϊ, ο Random House κυκλοφόρησε ένα μεταθανάτιο όγκο βιβλίων του μόνο για παιδιά που έγραψε ποτέ, περίπου 23 χρόνια νωρίτερα. Στα κοράκια της Pearblossom αφηγείται την ιστορία του κ. και της κας Crow, των οποίων τα αυγά δεν εκκολάπτονται ποτέ, διότι η διαβίωση ενός κροταλία στη βάση του δέντρου τους συνεχίζει να τα τρώει. Μετά την 297η φορά που το αυγό τους τρώγεται, οι αισιόδοξοι γονείς ορκίζονται να σκοτώσουν το φίδι και ζητούν την βοήθεια του φίλου τους....





Gertrude Stein as painted by Pablo Picasso
Gertrude Stein
Συγγραφέας, ποιητής και συλλέκτης τέχνης η Gertrude Stein  είναι μια από τις πιο αγαπημένες - και αναφέρεται  από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1938, ο συγγραφέας Margaret Wise Brown που πρόσφατα είχε ιδρύσει το Νεανικο Βιβλίο Scott είχε έμμονη ιδέα να πείσει κορυφαίους συγγραφείς ενηλίκων να δοκιμάσουν τα χέρια τους σε ένα παιδικό βιβλίο. Έστειλε επιστολές προς τους Ernest Hemingway, John Steinbeck, και τη Γερτρούδη Στάιν. Ο Χέμινγουεϊ και ο Steinbeck δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον, αλλά η  Stein -προς έκπληξη του Μπράουν- του είπε ότι είχε ήδη ένα σχεδόν πλήρες χειρόγραφο για παιδιά με τίτλο "Ο κόσμος είναι στρογγυλός". Πράγμα το οποίο έπραξαν, αν και όχι χωρίς δράμα. Η Stein απαίτησε ότι οι σελίδες θα ήταν ροζ, το μελάνι μπλε, και το έργο τέχνης θα εικονογραφούσε ο Francis Rose. Ο κόσμος είναι στρογγυλός τελικά δημοσιεύθηκε, το οποίο διαθέτει ένα μείγμα από άτονη πεζογραφία και ποίηση, με μια ενιαία εικόνα για κάθε κεφάλαιο. Στην αρχική έκδοση περιλαμβάνονταν μια ειδική έκδοση των 350 αντιτύπων με ιδιόχειρα αυτόγραφα από τους Stein και Hurd.



James Thurber
Στη δεκαετία του 1940 και του 1950, έλαμψε ο Αμερικανός συγγραφέας και σκιτσογράφος James Thurber , γνωστός για τη συμβολή του στο The New Yorker, έγραψε μια σειρά βιβλίων που έμοιαζαν με παραμύθια. Το πιο γνωστό από αυτά ήταν Τα 13 Ρολόγια - μια ιστορία φαντασίας που ο Thurber την έγραψε στις Βερμούδες το 1950. Αναφέρεται στην ιστορία ενός μυστηριώδους πρίγκιπα που πρέπει να ολοκληρώσει μια φαινομενικά αδύνατη πρόκληση, να απελευθερώσει μια κόρη, την Πριγκίπισσα Saralinda, από τη λαβή του κακού δούκα του Κάστρου Coffin. Το εκκεντρικό βιβλίο είναι γεμάτο με το περίφημο λογοπαίγνιο Thurber και γραμμένο σε ένα μοναδικό στυλ, καθιστώντας το ένα συναρπαστικό αφήγημα της γλωσσικής και μια αισθητική απόλαυση για τους λάτρεις της γλώσσας όλων των ηλικιών.

Για κερασάκι στην τούρτα, η τρέχουσα έκδοση περιλαμβάνει μια εισαγωγή από από τον Neil Gaiman.
Carl Sandburg
Το 1922, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν από το πρώτο από τα τρία Πούλιτζερ του Έπαθλα, ο ποιητής Carl Sandburg έγραψε ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο Rootabaga Ιστορίες για τις τρεις κόρες του, τις Μάργκαρετ, Janet και Helga, με το παρατσούκλι "Spink", "Skabootch» και «ισχυρά κτυπήματα», αντίστοιχα . Τα ψευδώνυμά τους εμφανίζονται κατ 'επανάληψη σε ορισμένα από τα ιδιότροπα αλληλένδετα διηγήματα του τόμου.
Το βιβλίο προέκυψε από την επιθυμία του Sandburg να δημιουργήσει τα τότε ανύπαρκτα "Aμερικανικά παραμύθια", τα οποία είδε ως αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής παιδικής ηλικίας, έτσι που να αντικαταστήσουν τις παράλογες εικόνες των ευρωπαϊκών παραμυθιών με τον μυθιστορηματικό κόσμο της αμερικανικής μεσαίας Τάξης, τον οποίο ονόμασε «η χώρα Rootabaga," αντικαθιστώντας με αγροκτήματα, τραίνα, και καλαμπόκι τα κάστρα, τους ιππότες και τις νεράιδες. Ίσα μέρη φανταστικά και στοχαστικά, οι ιστορίες του παρουσιάζουν ένα αισιόδοξο όραμα της παιδικής ηλικίας.


Salman Rushdie
Ινδο-Βρετανός συγγραφέας ο Σαλμάν Ρούσντι είχε το δικό του μερίδιο στην αναγνώριση και τις αντιπαραθέσεις, αλλά ένα πράγμα που έχει παραμείνει σταθερό στην παραγωγική καριέρα του είναι η τάση του για τον γραπτό λόγο. Το 1990, γύρισε το ταλέντο του στην παιδική λογοτεχνία με την απελευθέρωση του Haroun και η θάλασσα των ιστοριών - μια φαντασμαγορική αλληγορία για μια χούφτα από κοινωνικά προβλήματα της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στην Ινδία.  Μέσω του νεαρού πρωταγωνιστή, Haroun, εξερευνούμε σημαντικά χαρακτηριστικά της ινδικής κουλτούρας. Το βιβλίο έλαβε το βραβείο Guild. Συνολικά, το βιβλίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα γλωσσική και σημασιολογική γέφυρα στην ινδική κουλτούρα.

Ian Fleming
Ο Ian Fleming είναι πιο γνωστός ως ο δημιουργός ενός από τα διασημότερα έργα best-seller όλων των εποχών: τη σειρά του James Bond. Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου του Caspar το 1952, ο Fleming αποφάσισε να γράψει ένα παιδικό βιβλίο γι 'αυτόν, αλλά το Chitty Chitty Bang Bang δεν είδε το φως της ημέρας μέχρι το 1964, το έτος που Φλέμινγκ πέθανε.  Αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Potts και την πατρική φιγούρα, Caractacus, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χρήματα από την εφεύρεση μιας ειδικής καραμέλας για να αγοράσει και να επιδιορθώσει ένα μοναδικό, μαγικό πρώην αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο η οικογένεια ονομάζει χαϊδευτικά Chitty Chitty Bang Bang. Η έμπνευση του Fleming  ήρθε από μια σειρά κινητήρων αεροσκαφών που κατασκευάστηκε από τον οδηγό αγώνων και μηχανικό Louis Count Zborowski στις αρχές της δεκαετίας του 1920, των οποίων ο πρώτος εξακύλινδρος κινητήρας aero Maybach ονομαζόταν Chitty Bang Bang.


Το πρωτότυπο βιβλίο ήταν όμορφα εικονογραφημένο σε μαύρο-άσπρο-και από τον John Burningham και σύντομα προσαρμόστηκε στην κλασική ταινία του 1968 του ίδιου ονόματος με πρωταγωνιστή τον Dick Van Dyke.
Langston Hughes
Παραγωγικός ποιητής, κοινωνικός ακτιβιστής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αρθρογράφος, ο Langston Hughes θεωρείται ένας από τους πατέρες της τζαζ ποίησης, μια λογοτεχνική μορφή τέχνης που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920 και τελικά έγινε το θεμέλιο για τη σύγχρονη hip-hop. Το 1954, σε ηλικία 42 ετών ο  Hughes αποφάσισε να διοχετεύσει την αγάπη του για την τζαζ σε ένα βιβλίο για παιδιά. Το πρώτο βιβλίο της τζαζ γεννήθηκε. Ο Hughes καλύπτει κάθε ξεχωριστή πτυχή της τζαζ, από την εξέλιξη των εποχών του στις περίφημες εικόνες της γεωγραφίας της και  στα "υπο-είδη", ενώ έκανε μια ειδική αναφορά τονίζοντας τον ουσιώδη ρόλο της Αφρικής και της Αμερικής για τους επόμενους μουσικούς του είδους. Ο Hughes καλύπτει ακόμα και τις τεχνικές λεπτομέρειες της τζαζ - ρυθμό, κρουστά, αυτοσχεδιασμό, BLUE NOTES, αρμονία - με αξιοσημείωτη ευγλωττία που, αντί να συντρίψει τον νεαρό αναγνώστη, αποπνέει τη γνήσια χαρά του παιχνιδιού.




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...