Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

18 Animations Κλασικών Λογοτεχνικών Έργων της παγκόσμιας Γραμματείας Από τον Πλάτωνα και τον Σαίξπηρ, μέχρι τον Κάφκα, Χέμινγουεϊ και Gaiman

 πηγή: http://www.openculture.com/


To openculture,  ένας από τους σημαντικότερους ιστότοπους για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό-σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον έχετε στα "αγαπημένα" σας και να χάνεστε για ώρες σε όσα σημαντικά προσφέρει- μας παρουσιάζει ορισμένα αριστουργήματα της Κλασικής Γραμματείας σε animation με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Φρονώ ότι αποτελούν ένα υπέροχο εφαλτήριο-ερέθισμα για φιλαναγνωσία, ενώ σε κάθε περίπτωση από μόνα τους συνιστούν λαμπρά έργα τέχνης. Απολαύστε τα και μοιραστείτε τα!! Αριστουργήματα!!!!

 Αντί να αφήσουμε αυτά τα θαυμαστά έργα θαμμένα στα αρχεία, είμαστε ενθουσιασμένοι φέρνοντάς τα όλα στην οθόνη. Και τι καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσετε από ό, τι με ένα θεμελιώδες κείμενο του  Πλάτωνα, "τη Δημοκρατία" .
 
 


Μένοντας με τους Έλληνες για άλλη μια στιγμή ... Αυτό και μόνο μπορεί να σχετίζεται με τον  Σοφοκλή και τον Αισχύλο. Ή, ποιος ξέρει, ίσως θα είχε αυτή την περίεργη επιστροφή στο μύθο του Οιδίποδα . Τρέχοντας οκτώ λεπτά, η ταινία του 2004 του Jason Wishnow διαθέτει λαχανικά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένα από τις πρώτες stop-motion ταινίες που γυρίστηκαν με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ο Οιδίπους πήρε δύο χρόνια για να γυριστεί. Η ταινία έχει έκτοτε προβληθεί σε 70 φεστιβάλ ταινιών.

 
 
Μεταξύ 1992 και 1994, από τη HBO προβλήθηκε σειρά κινουμένων σχεδίων του Σαίξπηρ,  η οποία παρουσίαζε 12 διάσημα έργα του Shakespeare. Ο Leon Garfield, συγγραφέας μιας πολύ γνωστής βρετανικής σειράς για παιδιά, έγραψε τα σενάρια, κυρίως με τη χρήση σαιξπηρικής γλώσσας. Και μερικοί ταλαντούχοι Ρώσοι καλλιτέχνες έκαναν το animation. Πάνω, σας δίνουμε το πρώτο μέρος από το  "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Δείτε το Μέρος 2 και Μέρος 3 εδώ, ενώ θα βρειίτε κι άλλα κινούμενα έργα του Shakespeare σε αυτό το κανάλι Youtube  
 


Οκτώ χρόνια πριν ο Piotr Dumala δημιουργήσει του  Ντοστογιέφσκι το Έγκλημα και Τιμωρία ,  παρήγαγε μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων με βάση τα  ημερολόγια του Φραντς Κάφκα . Για άλλη μια φορά, μπορείτε να δείτε τη μέθοδό του, που είναι γνωστή ως "καταστροφική κίνηση," σε δράση. Είναι αριστούργημα και αξίζει τα 16 λεπτά!!

 
Η κινούμενη ακολουθία είναι πάνω  στην παραγωγή του 1974, μια ταινία βασισμένη στο αριστούργημα του Herman Hesse του 1927 το μυθιστόρημα "Ο λύκος της στέππας"  (Steppenwolf ). Σε αυτή τη σκηνή, ο Harry Haller - χαρακτήρας που υποδύεται ο Max von Sydow- διαβάζει ένα απόσπασμα από το "Steppenwolf." Η οπτική απεικόνιση δημιουργήθηκε από τον  Τσέχο καλλιτέχνη Jaroslav Bradac.


 Το 1999, ο Αλεξάντρ Πετρόφ κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους (μεταξύ άλλων βραβείων) που ακολουθεί την κλασική νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ο γέρος και η θάλασσα (The Old Man and the Sea) (1952). Όπως σημειώνεται εδώ , η τεχνική Petrov, περιλαμβάνει ζωγραφική παστέλ στο γυαλί, ο ίδιος και ο γιος του, ζωγράφισαν ένα σύνολο από 29.000 εικόνες για αυτό το έργο!!! Μάλλον απίστευτο.  Μόνιμα περιλαμβάνονται στη συλλογή μας από 500 δωρεάν online ταινίες.


 
 
  
Ο Ίταλο Καλβίνο, ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της μεταπολεμικής Ιταλίας, δημοσίευσε τα Ιταλικά Παραμύθια το 1956, μια σειρά από 200 παραμύθια που βασίζονται μερικές φορές χαλαρά, μερικές φορές πιο αυστηρά, σε ιστορίες από τη μεγάλη λαϊκή παράδοση. Μετά τη δημοσίευση της συλλογής, οι New York Times ανακήρυξε τη συλλογή ως  ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Για περισσότερο από μισό αιώνα, οι ιστορίες συνεχίζουν να ευχαριστούν. Το 2007, ο John Turturro, το αστέρι στις  ταινίες  των αδελφών Coen και του Σπάικ Λι, άρχισε να εργάζεται για το  Fiabe Italiane , ένα παιχνίδι προσαρμοσμένο από τη συλλογή των μύθων του Καλβίνο. 
 
 
 Η ποίηση της Emily Dickinson  είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρίζεται για την ομορφιά και την πρωτοτυπία της. Για να γιορτάσει τα γενέθλιά της (νωρίτερα αυτή την εβδομάδα) θα σας γνωρίζει αυτό το μικρό φιλμ του ποιήματος της  “I Started Early–Took My Dog”, από την  “Poetry Everywhere”   σειρά του PBS και το Ιδρύματος Ποίησης. Το ποίημα διαβάζεται από την ηθοποιό Μπλερ Μπράουν. 
 
 

 
Ο online βιβλιοπώλης  Good Books δημιούργησε ένα κινούμενο mash-up των πνευμάτων του Φραντς Κάφκα και του Hunter S. Thompson. Ο αφηγητής μας αισθάνεται την ξαφνική, επιτακτική η ανάγκη για ένα αντίγραφο της Μεταμόρφωσης του Κάφκα.  Το animation, το οποίο δημιουργήθηκε από ένα στούντιο που ονομάζεται Buck, ανταποκρίνεται εύκολα στις αισθητικές απαιτήσεις του κάθε θεατή.
 
 


 
Το 39 Degrees North , ένα στούντιο  γραφικών στο Πεκίνο, άρχισε να αναπτύσσει μία αντισυμβατική κάρτα Χριστουγέννων πέρυσι. Και από τη στιγμή που πήρε μπρος, δεν υπήρχε γυρισμός. Πάνω, έχουμε το τελικό αποτέλεσμα - μια κινούμενη έκδοση ενός uber σκοτεινού ποίηματος Χριστούγεννων ( διαβάστε εδώ το κείμενο ) γράφτηκε από τον Neil Gaiman, συγγραφέα του best seller της sci-fi και διηγημάτων φαντασίας. Το ποίημα δημοσιεύτηκε στη συλλογή του Gaiman   Smoke and Mirrors.
 
 
 
 Η συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη Spike Jonze και  σχεδιαστή τσάντας Olympia Le-Tan δεν φέρει μια ιδιαίτερη λογοτεχνική ιστορία για τη ζωή. Μάλλον αυτή η ταινία χρησιμοποιεί κίνηση από 3.000 κομμένα κομμάτια  για να δείξει διάσημα βιβλία που ξεφυτρώνουν σε εικονική κίνηση στο παριζιάνικο βιβλιοπωλείο, Shakespeare and Company. Λέγεται Mourir Aupres de Toi.

Υπάρχουν εντυπωσιακές λογοτεχνικές κινήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στη  λίστα μας. Παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε γι 'αυτές.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...