Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

“Pandora’s Box” : Τα "σκουπίδια" του διαδικτύου μεταλλάσσονται σε εικαστικό αριστούργημα!




 

nΣτην πιο ρευστή πόλη της Ευρώπης, τη Βενετία, φιλοξενείται η έκθεση “Liquid Identities”. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνεται το τρομερό εικαστικό δίδυμο της Θεσσαλονίκης, Kalos & Klio, οι νικητές του διαγωνισμού στην κατηγορία Computer Graphic. Μία μέρα πριν από τα εγκαίνια, μιλάμε μαζί τους.
 
“Pandora's Box”. Σε πόσο καιρό ολοκληρώθηκε το έργο; Έγινε με τη γνωστή τακτική: επιλογή υλικού-σκουπιδιών από το ίντερνετ, ξεφοντάρισμα, ανασύνθεση κ.λπ.;
Tο “Pandora’s Box” είναι το δεύτερο έργο από την καινούργια μας δουλειά με τίτλο “Virtual Babylons”. Πρόκειται για μεγάλης διάστασης ψηφιακά έργα φτιαγμένα με την τεχνική της συλλογής τεράστιων ποσοτήτων εικόνων από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια γίνετια ταξινόμηση του υλικού, για να ακολουθήσει το στάδιο της σχολαστικής επεξεργασίας και της δόμησης του έργου. Στα έργα μας δίνουμε έναν φυσικό χρόνο ώστε να μπορέσουν να αναπτυχτούν, να οδηγήσουν και εμάς στην τελική τους μορφή, η οποία παραμένει ανοιχτή για αρκετούς μήνες. Το “Pandora’s Box” χρειάστηκε περίπου ένα διάστημα έξι μηνών ώστε να το θεωρήσουμε ολοκληρωμένο. Ο χρόνος μας δίνει την ευκαιρία μιας σύνθετης διαδικασίας επεξεργασίας και μετάλλαξης της πρώτης ύλης αλλά και μιας ενδιαφέρουσας επίδρασης των χρηστών του διαδικτύου στη σκέψη μας: όσο δουλεύουμε το έργο, ερχόμαστε σε επαφή με ερεθίσματα ετερόκλητα από όλα τα σημεία του πλανήτη τόσο από το τρέχον παρόν όσο και από το παρελθόν. Με λίγα λόγια, σκανάρουμε την εικονική εκδοχή του κόσμου μας, συλλέγουμε κομμάτια του και έτσι το έργο αποκτά έναν χαρακτήρα συλλογικό και πανανθρώπινο - αυτό είναι που μας γοητεύει με αυτήν την τακτική της χρήσης των σκουπιδιών του διαδικτύου.
                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...