Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Philip K. Dick: Πώς να οικοδομήσουμε ένα Σύμπαν & Τι είναι πραγματικότητα ...στην πραγματικότητα;

 
"Η πραγματικότητα είναι αυτό που, όταν σταματήσουμε να πιστεύουμε σε αυτό, δεν πάει μακριά."
 
Ο Philip K. Dick είναι γνωστός σήμερα για τον καθορισμό της επιστημονικής φαντασίας , όπως είναι για τη σειρά των ασυνήθιστων εμπειριών που είχε την άνοιξη του 1974, τις οποίες ονόμασε "εξήγηση" .

Μια ομιλία το  1978 με τίτλο "Πώς να χτισθεί ένα σύμπαν που δεν καταρρέει " βρέθηκε στην ανθολογία Η μετατόπιση της Πραγματικότητας του Philip K. Dick: Επιλεγμένα Λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα ( δημόσια βιβλιοθήκη ). Ο Dick μετατρέπει την εξήγηση με γνώμονα την έρευνά του για τη φύση της πραγματικότητας, τους μηχανισμούς χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και την άμυνα που έχουμε έναντι των ταπεινώσεων της επεξεργασμένης ψευδο-πραγματικότητας.
Αυτός ξεκινά από την αρχή, εξετάζοντας τι είναι πραγματικότητα στην πραγματικότητα :
Ήταν πάντα η ελπίδα μου, μέσα από τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα, στα οποία αναζητούσα το ερώτημα 'τι είναι η πραγματικότητα;" να πάρει κάποια μέρα μια απάντηση. Αυτή ήταν η ελπίδα των περισσότερων από τους αναγνώστες μου, πάρα πολύ. Τα χρόνια πέρασαν..... Έγραψα πάνω από τριάντα μυθιστορήματα και πάνω από εκατό ιστορίες, ακόμη και εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν πραγματικό. Μια μέρα, μία κοπέλα φοιτήτρια στον Καναδά μου ζήτησε να ορίσουμε την πραγματικότητα γι 'αυτήν, για μία εργασία που έγραφε για την φιλοσοφία. Ήθελε μία πρόταση - απάντηση. Το σκέφτηκα και τελικά είπε "Η πραγματικότητα είναι αυτό που, όταν σταματήσουμε να πιστεύουμε σε αυτό, δεν πάει μακριά." Αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να καταλήξει. Αυτό ήταν το 1972. Από τότε δεν έχω τη δυνατότητα να ορίσω την πραγματικότητα με μεγαλύτερη διαύγεια.
Αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό, δεν είναι ένα απλό πνευματικό παιχνίδι. Επειδή σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία οι πλαστές πραγματικότητες που κατασκευάζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τις κυβερνήσεις, από μεγάλες εταιρείες, από τις θρησκευτικές ομάδες, πολιτικές ομάδες. . . . Ζητώ λοιπόν, στο γράψιμό μου, τι είναι πραγματικό; Επειδή ακατάπαυστα βομβαρδιζόμαστε με ψευδο-πραγματικότητες που κατασκευάζονται από πολύ εξελιγμένους ανθρώπους  με τη χρήση πολύ εξελιγμένων ηλεκτρονικών μηχανισμών. Εγώ δεν εμπιστεύονται τα κίνητρά τους...
 
Ο Dick υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα γίνεται λιγότερο... πραγματική τη στιγμή που αρχίζουμε να συζητάμε, για τη συζήτηση του τι αντιλαμβανόμαστε να είναι πραγματικό και όχι μία στατική ενατένιση του τι είναι. Αυτό παράγει μια σειρά από "ψευδο-πραγματικότητες" που με τη σειρά τους παράγουν ψευδο-ανθρώπους:
Σε μια δήλωση με την οποία ο Mark Twain θα έρθει με ενθουσιασμό σε συμφωνία και ο Τζορτζ Όργουελ επίσης..
"Το βασικό εργαλείο για το χειρισμό της πραγματικότητας είναι ο χειρισμός των λέξεων. Εάν μπορείτε να ελέγξετε την έννοια των λέξεων, μπορείτε να ελέγξετε τους ανθρώπους που πρέπει να χρησιμοποιούν τις λέξεις".
Τελικά, το μόνο αντίδοτο στην πραγματικότητα-χειραγώγηση ακούγεται ... ντεμοντέ, αλλά είναι ο ανθρώπινος ηρωισμός, το διαχρονικό εμβόλιο του θάρρους και της αντίστασης , της ελευθερίας από τον φόβο , της θέσπισης ακούραστα "της ήσυχης, ακριβής, συνετής άσκησης της εντιμότητας και της φροντίδας - - με άλλα λόγια, της ηθικής σοφίας:
Το αυθεντικό ανθρώπινο ον είναι ένας από εμάς που ενστικτωδώς ξέρει τι δεν πρέπει να κάνει. Ο ίδιος θα αρνηθεί να το κάνει, ακόμα και αν αυτό μειώνει τις συνέπειες σε αυτόν και σε αυτούς που αγαπάει. Αυτό, για μένα, είναι τελικά το  ηρωικό γνώρισμα των απλών ανθρώπων!!! Λένε όχι στον τύραννο και παίρνουν ήρεμα τις συνέπειες αυτής της αντίστασης. Οι πράξεις τους μπορεί να είναι μικρές, και σχεδόν πάντα απαρατήρητες, σημαδεμένες από την ιστορία. Τα ονόματά τους δεν τα θυμόμαστε, αλλά ούτε αυτοί οι αυθεντικοί άνθρωποι αναμένουν να θυμόμαστε τα ονόματά τους.
Το υπόλοιπο στην μετατόπιση πραγματικότητας του Philip K. Dick: Επιλεγμένα Λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα είναι γεμάτο από παρόμοιους συγκλονιστικούς διαλογισμούς για τα βάρη και τις ευλογίες της ανθρώπινης ύπαρξης -και συνιστάται ιδιαίτερα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...