Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

«Ευρωπαϊκή Έκθεση για την Πρόληψη της Παιδικής Κακοποίησης»: 18 εκατομμύρια παιδιά κακοποιούνται στην Ευρώπη!

  πηγή: www.lifo.gr
                
18 εκατομμύρια παιδιά κακοποιούνται στην Ευρώπη!
852 παιδιά κακοποιούνται μέχρι θανάτου-Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ .
                            
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι περισσότερα από 18 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών κακοποιούνται στην Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν κατά την παρουσίαση της «Ευρωπαϊκής έκθεσης για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης».

Ο ΠΟΥ αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο, η κακοποίηση είναι υπεύθυνη για τους θανάτους  περίπου 852 παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών. Η έκθεση αναφέρει ότι το 29,1% των παιδιών υποφέρουν από συναισθηματική κακοποίηση, 22,9% υφίστανται σωματική κακοποίηση και το 13,4% των κοριτσιών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, σε σύγκριση με το 5,7% των αγοριών.

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την κακοποίηση των παιδιών ως ένα θέμα δημόσιας υγείας και όχι απλά μια κοινωνικό ή πρόβλημα δικαιοσύνης», είπε η διευθύντρια του Οργανισμού Zsuzsanna Jakab.

«Η κακοποίηση των παιδιών μπορεί να προληφθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη δημόσια υγεία, μια ευκαιρία που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε»  πρόσθεσε η Jakab.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κακοποίηση των παιδιών δεν έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες στις ζωές τους, αλλά επίσης έχει κοινωνικό και οικονομικό κόστος που φτάνει τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι χαμηλού εισοδήματος μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και διαβίωσης σε μειονεκτούσες κοινότητες είναι πιο πιθανό να κακοποιούν τα παιδιά τους. Επίσης, η κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γονικό άγχος και την ενδοοικογενειακή βία.

Η οργάνωση τονίζει ότι η πρόληψη είναι πιο αποδοτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κατάχρησης. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μια προσέγγιση μέσω της δημόσιας υγείας με συνεχή εφαρμογή μέτρων, όπως η δημιουργία ενός προγράμματος που θα εξυπηρετεί τις οικογένειες υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...