Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ταινία μικρού μήκους από τον Κρόνο


πηγή: www.lifo.gr

                                          
Το διαστημικό σκάφος Cassini έχει στείλει πίσω στη Γη 200.000 φωτογραφίες του πλανήτη Κρόνου. Ένας κινηματογραφιστής συνέθεσε τις καλύτερες εξ αυτών σε ένα αριστουργηματικό βίντεο.
            

Το ρομποτικό διαστημικό όχημα Cassini, το οποίο πήρε το όνομα του από το διάσημο αστρονόμο, μαθηματικό, τοπογράφο και σεληνογράφο Τζιοβάνι-Ντομένικο Κασίνι, προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο δεκαετιών έρευνας και κοινής, συνισταμένης προσπάθειας της NASA, της ευρωπαϊκής ESA και της ιταλικής ASI για τη μελέτη του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Κρόνου. Ο Κρόνος έχει όγκο 760 φορές μεγαλύτερο της γης και είναι ο πιο μακρινός πλανήτης που μπορούμε να διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού.
Το σκάφος εκτοξεύθηκε το έτος 1997 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο το 2004. Βασικοί στόχοι της αποστολής ήταν η μελέτη της επιφάνειας, της ατμόσφαιρας και της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου, της τρισδιάστατης δομής των δακτυλίων του και η ανάλυση της γεωλογικής σύνθεσης των φυσικών δορυφόρων του (Τιτάνας, Εγκέλαδος, Ιαπετός κ.α.).

  To Cassini άξιζε και με το παραπάνω τα λεφτά του -περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα, ανάπτυξη και αποστολή του οχήματος- καθώς έχει χαρίσει στους επίγειους μελετητές και επιστήμονες μια πληθώρα δεδομένων, ικανών να απαντήσουν σημαντικά ερωτήματα για το ηλιακό μας σύστημα και τη διαστημική μας γειτονιά και να γεννήσουν πολλά νέα, επίσης. Για όσους, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν "τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί", το Cassini μπορεί να τους ανταμείψει γενναιόδωρα με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχει στείλει πίσω στη Γη, απαθανατίζοντας περίπου 200.000 στιγμές από τον πλανήτη Κρόνο, τους δακτυλίους και τα φεγγάρια του (62 επιβεβαιωμένα).  Το συνέθεσε ο Fabio di Donato, ένας φιλμογράφος, και αποτελεί μια εξαιρετική χρονολίσθηση (ή time lapse) επιλεγμένων στατικών φωτογραφιών του Κρόνου από το Cassini.
Το αποτέλεσμα είναι σαγηνευτικό ... και η μαγεία του σύμπαντος μεγάλη!
 


                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...