Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

O Leo Buscaglia για τα δικαιώματα των Α.Μ.Ε.Α.

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΩΣ...

 
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ανήκουν στον εαυτό τους και όχι σε σένα, στην οικογένεια, στο γιατρό ή στην κοινωνία.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι πρώτα άνθρωποι και κατά δεύτερο λόγο, άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουν, λοιπόν, το ίδιο δικαίωμα στην ζωή, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, με το δικό τους ρυθμό, το δικό τους τρόπο και τα δικά τους μέσα.
  • Οι άνθρωποι με σωματικές ατέλειες έχουν τις ίδιες ανάγκες με σένα, να αγαπούν και να αγαπιούνται, να μαθαίνουν, να μοιράζονται, να αναπτύσσονται και να βιώνουν μέσα στον ίδιο κόσμο που ζεις και εσύ.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν το ίδιο δικαίωμα με σένα να σφάλλουν, να αποτύχουν, να υποφέρουν, να επικρίνουν, να κλάψουν, να απελπιστούν. Το να τους προστατεύεις από τις εμπειρίες αυτές, σημαίνει ότι τους εμποδίζεις να ζήσουν.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πρέπει να βρουν το δικό τους τρόπο να κάνουν πράγματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δένεις τα παπούτσια, να πίνεις ένα ποτήρι νερό, να πηγαίνεις στην στάση του λεωφορείου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μάθησης και προσαρμογής. Εκείνοι πρέπει να βρουν τον καλύτερο για τον εαυτό τους.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες χρειάζονται, επίσης, τον κόσμο και τους άλλους για να μάθουν. Ο κόσμος ολόκληρος είναι ένα σχολείο. Όλοι οι άνθρωποι είναι δάσκαλοι. Δεν υπάρχει καμία εμπειρία ασήμαντη.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν το δικαίωμα της ειλικρίνειας σε σχέση με τον εαυτό τους, με σένα και με την κατάστασή τους. Το να είσαι ανειλικρινής μαζί τους, είναι η χειρότερη ζημιά που μπορείς να τους κάνεις. 
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούν να σου δείξουν ή να σου πουν τι είναι δυνατό για αυτούς. Εμείς που τους αγαπάμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συντονισμένοι παρατηρητές.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πρέπει να ενεργήσουν μόνοι τους. Εμείς μπορούμε να τους παράσχουμε εναλλακτικές λύσεις, τις δυνατότητες, τα απαραίτητα μέσα. Μόνο εκείνοι όμως, μπορούν να τα κάνουν πράξη. Εμείς μπορούμε να συμπαραστεκόμαστε σθεναρά, να είμαστε κοντά τους για να τους ενισχύουμε, να τους ενθαρρύνουμε, να ελπίζουμε και να τους βοηθάμε όσο μπορούμε.
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την έκταση της δυσλειτουργίας τους, έχουν μία απεριόριστη δυνατότητα να γίνουν, όχι αυτό που θέλουμε εμείς, αλλά αυτό που υπάρχει μέσα τους. 
  • Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες χρειάζονται τον καλύτερο εαυτό σου. Για να είναι οι ίδιοι ο εαυτός τους, να αναπτύσσονται, να είναι ελεύθεροι, να ωριμάζουν, πρέπει εσύ να είσαι όλα αυτά. Μπορείς να διδάξεις μόνο ότι είσαι. Αν αναπτύσσεσαι, αν είσαι ελεύθερος να μαθαίνεις, να αλλάζεις, να ωριμάζεις και να βιώνεις, θα δώσεις και σε αυτούς τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο. 
LEO BUSCAGLIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...