Δυστυχώς όλες οι ηλεκτρονικές μας συσκευές έχουν διάρκεια. Ακόμα και όταν σταματάμε να τις χρησιμοποιούμε. Ακόμα και όταν πετιούνται στα σκουπίδια. Ιδίως τότε, αποδεικνύεται πως η ανθρωπότητα δεν έχει βρει ακόμα έναν τρόπο βιώσιμης διαχείρισης του λεγομένου e-waste. Δηλαδή των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ένας νέος, διαδραστικός  χάρτης, που δημιούργησε η μη-κυβερνητική διεθνής οργάνωση StEP (Solving the E-Waste Problem) των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζει τις χώρες με το μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρονικών αποβλήτων, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο διαδραστικός χάρτης, ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων -τον οποίο αποτελεί κάθε συσκευή με καλώδιο ή μπαταρία- αναμένεται να φτάσει τους 65,4 εκατομμύρια τόνους, μέχρι το 2017. Πράγμα που σημαίνει ότι ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων της ανθρωπότητας (τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές video games, ψυγεία κλπ), αυξήθηκε κατά 33% μέσα σε πέντε χρόνια. Την πρωτιά στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων κατέχουν οι ΗΠΑ με 9,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ δεύτερη έρχεται η Κίνα με 7,3 εκατομμύρια τόνους. Ο μέσος κάτοικος του πλανήτη παράγει, κατά μέσο όρο, 5,8 κιλά επικίνδυνα τοξικών e-waste το χρόνο.

Νούμερα αρκετά υψηλά για να προβληματίσουν τόσο τις αρχές όλων των χωρών του κόσμο όσο και το κοινό, που καλείται από την οργάνωση StEP να πληροφορηθεί, εξερευνώντας το χάρτη, ώστε να χαραχθεί μια βιώσιμη λύση διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Λύση που δεν θα περιλαμβάνει φυσικά το "ξεφόρτωμά" τους σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως αναφέρει το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian.