Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη σκηνοθετεί, ο Γουίλεμ Νταφόε αφηγείται σε μία ταινία επτά λεπτών την ιστορία ενός σπουδαίου μουσείου, του Μουσείου Μπενάκη.

«Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια το 1873. Έλληνας στην καταγωγή. Αισιόδοξος». Έτσι ξεκινά η αφήγηση του ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη, Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος μας ξεναγεί στην ιστορία του μουσείου. «Ακολούθησα το παράδειγμα των προγόνων μου, αφιερώνοντας τη ζωή μου στη διαφύλαξη της κληρονομιάς τους. Ίδρυσα το Μουσείο Μπενάκη». Βασισμένο στις αρχές που του ενέπνευσε η οικογένειά του, το μουσείο στηρίζεται στη φιλοσοφία του να μοιράζεις και να μοιράζεσαι.

Είναι τα παιδιά οι πρωταγωνιστές της ταινίας, για να επισημάνουν την προτεραιότητα του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου, αλλά και για να ανακαλύψουν με το καινούριο βλέμμα τους τούς θησαυρούς του μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά της παράδοσής μας. Είναι τα παιδιά αυτά που ανακαλύπτουν τα εκθέματα, ανοίγουν σεντούκια με θησαυρούς, περιηγούνται στον χώρο του μουσείου που μετατρέπεται σε χώρο παιχνιδιού και γνώσης.

«Έφυγα, μα το ξέρετε, είμαι ακόμα και για πάντα εδώ. Είμαι ο Αντώνης Μπενάκης».



ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Μια ταινία με την υπογραφή της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη
Μια προσφορά της Faliro House Productions και του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου για το Μουσείο Μπενάκη.
Σύλληψη και σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη
Αφήγηση (φωνή του Αντώνη Μπενάκη): Willem Dafoe
Κείμενο: Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη & Άννα Νικολάου
Πρωτότυπη μουσική: Μαριλένα Ορφανού
Παραγωγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος & Κώστας Κεφάλας