Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

«Πολύ μιλάς…πολύ κλαις» (Ένα Ντοκιμαντέρ για τους Πομάκους της Ροδόπης)

Το «Πολύ μιλάς…πολύ κλαις» είναι μια ταινία που γυρίστηκε με την υποστήριξη του Ομίλου Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης. Θεωρείται από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ για τους Πομάκους και τα Πομακοχώρια.

 Ένα Ντοκιμαντέρ για τους Πομάκους της Ροδόπης που έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2007
 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης
Σενάριο: Δημήτρης Κιτσικούδης
Φωτογραφία: Άλκης Σωτηριάδης, Κώστας Ποταμιάνος
Μοντάζ: Κωστής Αντωνόπουλος, Γιώργος Διδυμιώτης
Ήχος: Δημήτρης Γιακουρίδης, Δημήτρης Βαφειάδης
Μουσική: Περικλής Χειλάς, Τάσσος Καρακατσάνης
Παραγωγός: Νίκος Βεργέτης
Παραγωγή: PASS Distribution (Γιάννης Κουτσομύτης / Yannis Koutsomytis) T. +30 210 6618 194 F. +30 210 6618 419 yk@imperialmedia.co.uk
 Beta Digital Έγχρωμο / Color 82’

   Τρεις ανθρωπολόγοι, ένας ιστορικός, ένα ισλαμολόγος και πολλοί Πομάκοι μας ξεναγούν στα βουνά της Ροδόπης, για να γνωρίσουμε από κοντά τον πληθυσμό των Πομάκων, την ιστορία, τον πολιτισμό τους, τα προβλήματα, τους φόβους και τις ελπίδες τους.
   Οι Πομάκοι είναι ένας πληθυσμός που ζει στην Ελλάδα, στα βουνά της Ροδόπης, και στη Βουλγαρία κατά το μήκος των συνόρων μας. Μιλούν με ένα νοτιοσλαβικό ιδίωμα και είναι μουσουλμάνοι. Η καταγωγή τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Αυτό-προσδιορίζονται ως Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι.
   Χαρακτηριστική είναι μια παροιμία τους: «Να φοβάσαι του Τούρκου το βόλι, του Βούλγαρου το ξύλο και του Έλληνα το μολύβι», γιατί το βόλι και το ξύλο ξεχνιούνται, αλλά το μολύβι δεν ξεχνάει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...