Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Μουσικό εργαστήρι για παιδιά με αυτισμό

Παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με προβλήματα αυτισμού θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με μουσικά όργανα και να συμμετάσχουν σε μουσικές δραστηριότητες, που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 1 έως 23 Φεβρουαρίου 2013.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο "η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό" εξελίσσεται σε πέντε συναντήσεις και ολοκληρώνεται με μια διαδραστική συναυλία μουσικής, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην εκτέλεση του μουσικού ρεπερτορίου.
Η μουσική λειτουργεί, μεταξύ άλλων, επικουρικά ως μέσο για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτωνκαι συναισθηματικής ωρίμανσης του ατόμου με αυτισμό. Στόχος της διοργάνωσης του εργαστηρίου είναι η δημιουργική επαφή γονέων-παιδιών, (απαραίτητη η παρουσία και των δύο καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου), με εργαλείο τη μουσική.
Καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μουσικοί αλληλεπιδρούν με τα παιδιά, τα οποία παίρνουν μέρος σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τους τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή της μουσικής και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση, η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση απλών εννοιών μέσα από επαναλαμβανόμενα ακούσματα.
Το δημιουργικό παιχνίδι με κρουστά όργανα, η συμμετοχή των μουσικών και οι μουσικο-κινητικές δραστηριότητες ωθούν τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά, να καθορίσουν και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των μουσικών ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.
Έτσι οδηγούνται στην τελική παρουσίαση και εκτέλεση της συναυλίας, με αποτύπωση της μουσικής με χρώματα και σχήματα και με την ενεργό συμμετοχή των γονέων-συνοδών.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και τη μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, μαζί με μια ομάδα μουσικών και συνεργατών.
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9005 800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...