Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Nathan Harden: Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το ξέρουμε

πηγή: http://www.the-american-interest.com/

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο από τον αμερικανικό ιστότοπο, το οποίο μοιάζει απίστευτο για την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, όμως κάποια πράγματα, όπως η "ελευθεριότητα" των εξ αποστάσεως δικτύων, θα αλλάξουν νομοτελειακά και στον τόπο μας.

Σε πενήντα χρόνια, αν όχι πολύ νωρίτερα, τα μισά από τα περίπου 4.500 κολέγια και πανεπιστήμια που λειτουργούν τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχουν πάψει να υπάρχουν. Η τεχνολογία οδηγεί αυτήν την αλλαγή και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει. Το μέλλον μοιάζει με αυτό: η πρόσβαση στην εκπαίδευση σε κάθε κολλεγιακό επίπεδο θα είναι δωρεάν για όλους;! Η κατοικημένη πανεπιστημιούπολη των κολλεγίων θα γίνει σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη! Δεκάδες χιλιάδες καθηγητές θα χάσουν τη δουλειά τους! Σε δέκα χρόνια από τώρα στο Χάρβαρντ θα εγγραφούν δέκα εκατομμύρια φοιτητές!
Όλοι έχουμε ακούσει πολλά για την "φούσκα-κολέγιο" τα τελευταία χρόνια. Το χρέος δανείου ανά φοιτητή είναι το υψηλότερο όλων των εποχών-κατά μέσο όρο περισσότερα από 23.000 δολάρια ανά απόφοιτο! Τα δίδακτρα και το κόστος συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό πολύ ταχύτερο από τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Οι φοιτητές έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής των δανείων τους με πρωτοφανή ρυθμό. Ωστόσο, όπως με όλες τις φυσαλίδες, υπάρχει μια επίμονη δημόσια πίστη στην αξία του κάτι, και ότι η πίστη στο βαθμό κολλεγίων έχει κρατήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα.
   Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, τα ανέκδοτα στοιχεία εντελώς καταθλιπτικά. Αλλά η πραγματική ιστορία της φούσκας της αμερικανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει λίγο να κάνει με τους φοιτητές και τα χρέη τους ή τα προβλήματα της απασχόλησης. Το πιο σημαντικό μέρος της φούσκας- κολέγιο αφορά την επικείμενη οικονομική κατάρρευση πολλών ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων και την πιθανή συρρίκνωση πολλών δημόσιων επιχειρήσεων. Και ότανσκάσει η φούσκα, θα τελειώσει το σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης και όλη η ιστορία του που έχει βυθιστεί στην κουλτούρα της αποκλειστικότητας. Στη συνέχεια, θα δούμε τη γέννηση κάτι εντελώς νέου, όπως δεχόμαστε μία κεντρική και αναπόφευκτη πραγματικότητα: Η τάξη-κολέγιο είναι έτοιμη να γίνει εικονική.

  Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογική επανάσταση έχει αντίκτυπο στην εκπαίδευση, αλλά έχουμε την τάση να εκτιμήσουμε τις αλλαγές στην απομόνωση και το περιθώριο. Πολύ λίγοι είναι σε θέση να ασκήσουν τη φαντασία τους σε σημείο που να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις συστημικές και διαρθρωτικές αλλαγές μπροστά, και ό, τι προμηνύουν για τα επιχειρηματικά μοντέλα και τα κοινωνικά σενάρια που διατηρούν το status quo. Αυτό συμβαίνε εν μέρει επειδή οι αλλαγές απειλούν πολλά κατεστημένα συμφέροντα, αλλά, επίσης, εν μέρει επειδή το ανθρώπινο μυαλό αντιστέκεται στην αναστάτωση και την ανησυχία που τείνει να πάει με την παράδοση.  Η ζωντανή διάλεξη θα αντικατασταθεί από το streaming video. Η διαδιακσία των εξετάσεων και η ανταλλαγή των μαθημάτων μέσω του Διαδικτύου, θα γίνει ο κανόνας. Η άπωση και έλξη των ακαδημαϊκών ανταλλαγών θα πραγματοποιείται κυρίως σε διαδραστικά online χώρους, από μια νέα γενιά της ταμπλέτας-toting, μία υπερ-συνδεδεμένη νεολαία που δαπανά ήδη ένα μεγάλο μέρος της ζωής της σε απευθείας σύνδεση. Τα πανεπιστήμια θα επεκτείνουν την πρόσβασή τους στους φοιτητές σε όλο τον κόσμο, απεριόριστα από τη γεωγραφία ή ακόμα και από τις ζώνες ώρας. Όλα αυτά θα είναι σε προσφορά, επίσης, σε ένα κλάσμα του κόστους ενός παραδοσιακού πανεπιστημίου.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι αυτό θα συμβεί; Επειδή η πρόσφατη ιστορία μας δείχνει ότι το Διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός καταστροφέας της κάθε παραδοσιακής επιχείρησης που βασίζεται στην πώληση των πληροφοριών. Το Διαδίκτυο κατέστρεψε τα προς το ζην των παραδοσιακών χρηματιστών με την ανοικτή σε όλους πρόσβαση σε ιδιόκτητες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για να πουλήσουν.  Πριν από την κατάρρευση της Wall Street, φαινόταν παράλογο να πιστεύουμε ότι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Bear Stearns και Lehman Brothers θα μπορούσαν να εξαφανιστεί σε μια νύχτα. Μέχρι να συμβεί, σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό. Λοιπόν, ετοιμαστείτε να δείτε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει σε ένα πανεπιστήμιο κοντά σας και όχι για εντελώς ανόμοιους λόγους.
 
  Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι οι φοιτητές είναι σε μια χρυσή εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την σχεδόν καθολική πρόσβαση στην υψηλότερη ποιότητα της διδασκαλίας και την υποτροφία με ελάχιστο κόστος. Οι αλλαγές που έρχονται θα επιφέρουν τελικά την πιο ευεργετική, πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη πρόσβαση στην εκπαίδευση που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Υπάρχουν πολλά να κερδίσουμε. Μπορούμε να χάσουμε τα γοτθικά τόξα, τα σκονισμένα βιβλία, την  επένδυση στους τοίχους των βιβλιοθηκών, τις δαιδαλώδεις υπέροχες εικόνες από το παρελθόν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά η νοσταλγία δεν θα σταματήσει το θηρίο της προόδου από τον όλεθρο της παλιάς νοοτροπίας. Αν ένας ταχύτερος, φθηνότερος τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών προκύπτει, η ιστορία μας δείχνει ότι σύντομα θα αντικαταστήσει ό,τι υπήρχε πριν. Οι άνθρωποι δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για ό,τι η τεχνολογία τους επιτρέπει να πάρουν δωρεάν.

Η τεχνολογία θα φέρει επίσης στους μελλοντικούς φοιτητές μια σειρά από νέες επιλογές για το πώς να οικοδομήσουν και να προσαρμόσουν τις εκπαιδεύσεις τους. Η ισχύς μετατοπίζεται μακριά από την επιλεκτική  εισαγωγή σε πανεπιστήμιο στα χέρια των "καταναλωτών", οι οποίοι θα έχουν σύντομα την επιλογή τους παρακολουθούν σχεδόν κάθε πανεπιστήμιο στον online κόσμο. Αυτό θα αυξήσει δραματικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων. Τα ισχυρά ιδρύματα, ιδιαίτερα αυτά τα λίγα εξαιρετικά καλά προικισμένα θα είναι σε θέση να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον εικονικό πόλεμο, στην παγκόσμια εκπαιδευτική αγορά. Τα κερδοσκοπικά κολέγια και χαμηλού επιπέδου δημόσια και μη-κερδοσκοπικά κολέγια-θα εξαφανιστούν ή θα μετατραπεί σε ισοδύναμο των ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης. Τα Πανεπιστήμια από όλες τις βαθμίδες κάτω από την κορυφή θα ξεκινήσουν έναν all-out πόλεμο της επιβίωσης. Σε αυτόν τον πόλεμο, τα μεγάλου-προϋπολογισμού πανεπιστήμια που μεταφέρουν μεγάλο κόστος των συναλλαγών κινδυνεύουν να χάσουν τα περισσότερα. Τα μικρότερα, πιο ευκίνητα ιδρύματα με ηχηρή ηγεσία θα κάνουν το καλύτερο δυνατό.

 Την περασμένη άνοιξη άνοιξη το Harvard και το MIT τράβηξαν την προσοχή μας, όταν ανακοίνωσαν μια νέα σε απευθείας σύνδεση επιχείρηση που ονομάζεται εκπαίδευση EDX. Η νέα επιχείρηση θα κάνει σε απευθείας σύνδεση εκδόσεις των μαθημάτων των πανεπιστημίων διαθέσιμα σε ένα σχεδόν απεριόριστο αριθμό συνδρομητών σε όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε τις συνέπειες: Τώρα ο καθένας στον κόσμο, με μια σύνδεση στο Internet μπορεί να έχει πρόσβαση στο είδος της σε υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας που προηγουμένως ήταν διαθέσιμα μόνο σε μια επίλεκτη ομάδα από τους καλύτερους και πιο προνομιούχους φοιτητές. Είναι όλα μέρος ενός νέου είδους από online μαθήματα που είναι γνωστή ως "μαζικά ανοικτά σε απευθείας σύνδεση μαθήματα" (MOOCs), η οποία είναι έτοιμη να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που οι μαθητές μαθαίνουν και διδάσκουν τα πανεπιστήμια. [....]

                                   Κλικάρετε εδώ για δείτε τη συνέχεια του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...