πηγή: http://www.thinking.gr
O John Maeda γεννήθηκε το 1966 στο Seattle των ΗΠΑ. Είναι γραφίστας, προγραμματιστής, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας. Ασχολείται με το design και την τεχνολογία ενώ συνεχώς μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι δύο αυτοί τομείς συνδέονται μέσα από πειράματα, μελέτες και συγγράματα.
Το 2006 έγραψε το βιβλίο “Οι Νόμοι της Απλότητας” το οποίο τον έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε την απλότητα.Μέσα από 10 Νόμους, ο Maeda παρέχει στους αναγνώστες τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα θεμέλια της απλότητας και την σχέση της με το σχεδιασμό, την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και τη ζωή.Οι δέκα Νόμοι αν και ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο, χωρίζονται κατά τον Maeda σε τρεις διαφορετικές “εκδοχές” της απλότητας οργανωμένες σε ομάδες. Έτσι λοιπόν, η πρώτη ομάδα (νόμοι 1 έως 3) αναφέρονται στην στοιχειώδη απλότητα (basic simplicity), οι νόμοι 4 έως 6 στην ενδιάμεση (intermediate simplicity) και οι νόμοι 7 έως 9 στην βαθιά απλότητα (deep simplicity). Ο τελευταίος νόμος (10) “Ο ΕΝΑΣ” αποτελεί την επιτομή των υπολοίπων.
ΟΙ ΔΕΚΑ ΝΟΜΟΙ
1. ΜΕΙΩΣΗ
O απλούστερος τρόπος επίτευξης της απλότητας είναι μέσω λελογισμένης μείωσης
2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η οργάνωση κάνει ένα σύστημα πολλών να δείχνουν λιγότερα
3. ΧΡΟΝΟΣ
Η εξοικονόμηση χρόνου δίνει την αίσθηση της απλότητας
4. ΜΑΘΗΣΗ
Η γνώση κάνει τα πάντα απλούστερα
5. ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Η απλότητα χρειάζεται την πολυπλοκότητα και το αντίστροφο
6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ό,τι βρίσκεται στην περιφέρεια της απλότητας δεν είναι, κατά κανένα τρόπο, περιφερειακό
7. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Τα πολλά συναισθήματα είναι καλύτερα από τα λίγα
8. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Εμπιστευόμαστε την απλότητα
9. ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Μερικά πράγματα είναι αδύνατο να γίνουν απλά
10. Ο ΕΝΑΣ
Η απλότητα έχει να κάνει με την αφαίρεση του προφανούς και την πρόσθεση του εποικοδομητικού
Στο τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να διαβάσει και τρία Κλειδιά για στην επίτευξη της απλότητας στο χώρο της τεχνολογίας τα οποία ο ίδιος ο συγγραφέας μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως “μπούσουλα που δείχνει κατευθύνσεις προς τις οποίες θα ήταν σκόπιμο να επενδύσουμε σε έρευνα και ανάπτυξη ή απλώς να στρέψουμε την προσοχή μας”.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
1. ΑΠΟΣΤΑΣΗ
To περισσότερο φαίνεται λιγότερο απλώς και μόνο μετακινώντας το πιο μακριά
2. ANOΙΓΜΑ
To άνοιγμα απλοποιεί την πολυπλοκότητα
3. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Eλαχιστοποίηση της χρήσης, μεγιστοποίηση της απολαβής
Μέσα από μια σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τα σημαντικότερα σημεία του βιβλίου ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουμε να πειραματιστούμε στην εφαρμογή των Νόμων μέσα από πραγματικά ή φανταστικά παραδείγματα.
Στόχος μας είναι να καταλάβουμε καλύτερα την σημασία των Νόμων και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μας βοηθήσουν πρακτικά και θεωρητικά, ενώ συγχρόνως να ερευνήσουμε πόσο ρεαλιστικά καταφέρνουν να εφαρμοστούν στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και λειτουργούμε καθημερινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου