Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Τα χρώματα των αρχαϊκών αγαλμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης

πηγή: www.in.gr

Η Κόρη Ακρ. 684. Το σκουλαρίκι είχε διακοσμηθεί με αιματίτη (καφετί κόκκινο) και αιγυπτιακό κύανο. Η στεφάνη της κόμης με αιγυπτιακό κύανο, κονιχαλκίτη (βαθύ πράσινο) και μαλαχίτη (πράσινο). Φωτογραφία: Σωκράτης Μαυρομμάτης © Μουσείο Ακρόπολης
 
















 
  Μια έρευνα για τη συλλογή αρχαϊκών αγαλμάτων που σώζουν τα χρώματά τους ξεκινά την Τρίτη, 31 Ιουλίου το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Μουσείο. Στόχος του μουσείου είναι να ανοίξει μία ευρύτατη συζήτηση με κοινό και ειδικούς για θέματα τεχνικής των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα.  Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης, αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού.

   Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες και την κοινωνία τους αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας. Η νέα μουσειακή δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και φυσικά στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα. Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά.

  Στο πλαίσιο της δράσης για τα Αρχαϊκά Χρώματα, το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια και χρωματίζοντας την Πεπλοφόρο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνεχίζουν τα παιχνίδια στο σπίτι τους μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή www.theacropolismuseum.gr/peploforos.

  Στο Μουσείο θα πραγματοποιούνται, επίσης, θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους αρχαιολόγους-φροντιστές, με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα διεξάγονται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Την 31η Ιουλίου 2012, ημέρα έναρξης της δράσης, θα πραγματοποιηθούν 6 παρουσιάσεις από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Από την 1η Αυγούστου 2012, οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12:00 το μεσημέρι στα αγγλικά και στη 13:00 μ.μ. στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...