Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Σχολείο & Ελεύθερος χρόνος: Μία ενδιαφέρουσα άποψη του δημιουργού του TED-Ed Chris Anderson

   Όταν πρότεινα στον Chris Anderson (Κρις Άντερσον), το δημιουργό του TEDtalk και τώρα TED-Ed, πως ίσως να θέλει να επανεξετάσει τη χρήση του όρου "Flip" "Αναθεώρηση" για όλα τα εκπαιδευτικά βίντεό του, κοίταξε με αμηχανία. Έχει "αντιστραφεί η τάξη", σε αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στην πρακτική του να κάνει ο μαθητής την εργασία στην τάξη και να παρακολουθούν τη διδασκαλία στο σπίτι. Εξήγησα ότι η δύναμη του βίντεο δεν πρέπει να υποβιβαστεί μόνο για την εργασία που γίνεται στο σπίτι. Αντ 'αυτού, αυτά τα βίντεο μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία εκμάθησης στο σχολείο.
  Εξήγησα ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα των γονέων, των εκπαιδευτικών και μαθητών ενάντια στην ανάθεση εργασίας στο σπίτι. Τα παιδιά περνούν ήδη περίπου 6-7 ώρες την ημέρα με τις ακαδημαϊκές επιδιώξεις επιλεγμένες από άλλους ανθρώπους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο  χρόνος στο σπίτι θα πρέπει να επιλέγεται από το παιδί και την οικογένειά του. Όταν το κάνουμε αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε οικογένειες και την εμπιστοσύνη για να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν όταν τελειώσουν το σχολείο. Αντί την κατ 'οίκον εργασία, μπορεί να θέλουν να:
   Παίξτε έξω. Να είστε με φίλους. Έχετε δείπνο. Συζήτηση και γέλιο. Παίξτε παιχνίδια με τους φίλους ή την οικογένεια. Διαβάστε ένα βιβλίο. Γράψτε ένα βιβλίο. Κάντε ένα βίντεο. Χαλαρώστε. Να βαριούνται. !!! Ύπνος.
  Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το έργο έξω από το σπίτι και να δώσουμε το χρόνο πίσω στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Όπως μοιράστηκα με τον Chris Anderson, αυτό είναι ένα αυξανόμενο κίνημα που καθοδηγείται από μερικούς από τους αγαπημένους μου εμπειρογνώμονες. Εδώ είναι το βίντεο που ο δημιουργός του TEDtalk αναφέρεται σε όλα αυτά.

Πωλ Λαφάργκ
   Καθώς διάβαζα το άρθρο και παρακολουθούσα το video μου ήρθε συνειρμικά στο μυαλό ένα αγαπημένο ανάγνωσμα των φοιτητικών χρόνων με το....σκανδαλώδη για την εποχή μας τίτλο, Το δικαίωμα στην τεμπελιά    του Πωλ Λαφάργκ (Χρονολογία πρώτης έκδοσης του γαλλικού πρωτοτύπου το 1880). Χιούμορ και αλύπητος σαρκασμός, «εύθυμη λογική» εις βάρος όλων (οικονομολόγων, ηθικολόγων, κ.λπ.) μηδέ της εργατικής τάξης εξαιρουμένης, για «το διεστραμμένο πάθος για τη δουλειά», το θανατηφόρο πάθος για δουλειά, την τρέλα για δουλειά -που φτάνει έως την εξάντληση των ζωτικών δυνάμεων του ανθρώπου. Ίσως τελικά να αποτελεί αδήριτη ανάγκη η πρόταξη αυτού του δικαιώματος για τους μαθητές και τα παιδιά μας.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...