Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

New York City’s Paley Park ή εφικτές δράσεις για μία Βιώσιμη Πόλη!!



πηγή: www.lifo.gr                                          
Ένα μικρό πάρκο στη Νέα Υόρκη, που θεωρείται παράδειγμα αστικού σχεδιασμού και ζωντανού κοινωνικού χώρου. Το Paley Park είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Νέας Υόρκης˙ ένα μικρό ησυχαστήριο για τους πολυάσχολους πολίτες της, το οποίο βρίσκεται στο Μανχάταν, συγκεκριμένα στον αριθμό 3 της ανατολικής 53ης οδού. Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1967, λειτουργώντας από τότε, ως ένα μικρό κομμάτι ηρεμίας και μια όαση γαλήνης στο κέντρο της πιο πολύβουης πόλης του  κόσμου.                                                              



 








Αυτό το παρκάκι, που σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου, Zion & Breen, και χρηματοδοτήθηκε από τον μεγάλο-επιχειρηματία και διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, William S. Paley, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή, ως ένα νέο, ευφυές και πρωτότυπο είδος αστικού σχεδιασμού. Μάλιστα, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Project for Public Spaces, ως ένας από τους καλύτερους αστικούς χώρους του κόσμου.
 









Αυτό που καθιστά το Paley Park τόσο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρέχει τόσο μια οικεία και άμεση σχέση με το δρόμο, όσο και μια ανάπαυλα απ’ τον θόρυβο και το χάος της πόλης˙ φαίνεται να είναι μια επέκταση του πολύβουου κέντρου, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ανεξάρτητο. Αυτό το καταφέρνει με τον έξυπνο και λειτουργικό του σχεδιασμό και την απλή χωροταξική του οργάνωση.

Διαβάζοντας το άρθρο ήρθε αναπόφευκτα στο μυαλό μου ένα περιβαλλοντικό  πρόγραμμα που είχαμε υλοποιήσει με τους μαθητές μου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2006 και η μία από τις Ομάδες Εργασίας είχε τον τίτλο "Βιώσιμη Πόλη" διερευνώντας τους τρόπους που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.... Αχ, Αθήνα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...