Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Hafting : Ένα πολύτιμο εργαλείο στην εξέλιξη του ανθρώπου

πηγή: www.tvxs.gr

Διακόσιες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα μεταφέρεται η χρήση δοράτων με αιχμηρές πέτρες κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Σύμφωνα με νέα έρευνα τα πολύτιμα κυνηγετικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν πριν από 500.000 χρόνια, δηλαδή από τον τελευταίο κοινό πρόγονο των Χόμο Σάπιενς και των Νεάντερταλ. Η χρήση της πέτρας στα δόρατα αποτελεί ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη του ανθρώπου, καθώς το κυνήγι έγινε αποτελεσματικότερο, δίνοντας τη δυνατότητα για συχνότερη κατανάλωση κρέατος, που σύμφωνα με τις έρευνες συνέβαλε στην ανάπτυξη του μυαλού.

Το λεγόμενο «Hafting» ουσιαστικά είναι ένδειξη σκέψης και σχεδίου για καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά υλικά, τα οποία αν συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο μετατρέπονται σε ένα ισχυρό για την εποχή όπλο και πολύτιμο εργαλείο των προγόνων του ανθρώπου στο κυνήγι.

Όπως αναφέρεται στην Guardian, η χρήση δόρατος στο κυνήγι χρονολογείται περίπου πριν από 600.000 χρόνια, όπως προκύπτει από ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στη Γερμανία, ωστόσο τα εν λόγω δόρατα δεν ήταν παρά ακονισμένα ξύλα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πρώτα ακόντια με πέτρα χρονολογούνταν μέχρι σήμερα περίπου πριν από 300.000 χρόνια και οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως η χρήση τους ήταν διαδεδομένη σε Ευρώπη και Ασία από τους Νεάντερταλ, αλλά και από τους Χόμο Σάπιενς στην Αφρική.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Jayne Wilkins του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξέτασε αιχμηρές πέτρες που χρονολογούνται πριν από 500.000 χρόνια και οι οποίες εντοπίστηκαν στην τοποθεσία Kathu Pan, στη Νότια Αφρική. Από την μελέτη προέκυψε πως οι πέτρες είχαν χρησιμοποιηθεί για κυνήγι, καθώς η φθορά ήταν μεγαλύτερη στην άκρη της πέτρα και όχι κατά μήκος αυτής, κάτι που θα πρόδιδε πως πρόκειται για κοπτικό εργαλείο.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science δόρατα με αιχμηρές πέτρες χρησιμοποιούσε ο τελευταίος κοινός πρόγονος του Χόμο Σάπιενς και του Νεάντερταλ, Χόμο Χαϊντελμπεργκένσις.

Η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου από τον Χόμο Χαϊντελμπεργκένσις του έδινε τη δυνατότητα να σκοτώσει τα θηράματά του από απόσταση 10 ίσως και 30 μέτρων, καταλαμβάνοντας πλέον ανώτερη θέση στο περιβάλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...