Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αδύνατοι τύποι της προσωπικής αντωνυμίας - Άρθρα: Κειμενική Άσκηση

                                                                         Προσοχή!
            Οι αδύνατοι τύποι των προσωπικών αντωνυμιών του τρίτου προσώπου μοιάζουν στην κλίση με τα άρθρα. Για να μην τους μπερδεύεις αρκεί να θυμάσαι ότι:
-          Τα άρθρα συνοδεύουν ουσιαστικά ή επίθετα.
π.χ. τον πίνακα, την αποθήκη, της δερμάτινης τσάντας, τα καταπράσινα βουνά
-          Οι αδύνατοι τύποι του γ΄ προσώπου της προσωπικής αντωνυμίας συνοδεύουν ρήματα και είτε βρίσκονται μπροστά είτε μετά απ’ αυτά.
Π.χ. Τον ρώτησα. Την κρατάω. Την ξέρω.
Πρόσεξέ την. Φώναξέ τον. Διάβασέ το.
 
 
Στο παρακάτω κείμενο να κυκλώσεις τους αδύνατους τύπους της προσωπικής αντωνυμίας και να υπογραμμίσεις τα οριστικά άρθρα: 

Περιβάλλον: Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

          «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!» Το σύνθημα που κυριαρχεί στις μέρες μας, μεταφράζεται σαν «όλοι οι άλλοι», εκτός από εμάς. Πώς μπορούμε λοιπόν την προστασία του περιβάλλοντος να την κάνουμε δική μας υπόθεση, να την υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας;

          Ας μειώσουμε τα απόβλητά μας, ας τα διαχωρίσουμε κι ας τα ανακυκλώσουμε. Τα «μιας χρήσεως» προϊόντα είναι βολικά, αλλά επιβαρυντικά για το έδαφος, γιατί το μολύνουν. Ας μην τα χρησιμοποιούμε. Ας αποφύγουμε την υπερκατανάλωση. Ας επαναχρησιμοποιήσουμε τα άχρηστα αντικείμενα, ας τους χαρίσουμε ένα νέο κύκλο ζωής, ας τους διασφαλίσουμε μία νέα χρήση κι ας τα απορρίψουμε με περίσκεψη ως τελευταία λύση. Ας διαφυλάξουμε το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Ας μην το αφήνουμε να τρέχει χωρίς να το χρησιμοποιούμε. Ας μην το σπαταλάμε αλόγιστα. Ας εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ας  την χρησιμοποιούμε χωρίς υπερβολές. Ας γίνουμε πρεσβευτές περιβαλλοντικής νοοτροπίας. Ας τους παρακινήσουμε όλους να κάνουν το ίδιο.

          Μα θα μπορούσες να αναρωτηθείς: «Εγώ θα τον σώσω τον πλανήτη;» Μία απάντηση με «ναι» ή «όχι» ίσως να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία, όμως θα λέγαμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι, «αξίζει να το προσπαθήσουμε και να το κάνουμε σημαία μας!»

( Περιοδικό Εκπαιδεύω, τ.3, Ιούνιος 2007, διασκευή)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...