Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Χαρακτικά του Pablo Picasso για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (1934) / Etchings of Pablo Picasso for Lysistrata by Aristophanes (1934)

 Υπάρχει κάτι μαγευτικό στον γάμο της μεγάλης τέχνης με τη μεγάλη λογοτεχνία. Το τελευταίο στολίδι ενορχηστρώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον εκδότη- επιχειρηματία George Macey, ο οποίος ίδρυσε τις Εκδόσεις  Περιορισμένη Λέσχη, το 1929 - ένα αποτύπωμα που ειδικεύεται στην ανάθεση μερικών από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής  να παρουσιάζουν κλασικά λογοτεχνικά έργα σε περιορισμένες εκδόσεις των 1.500 υπογεγραμμένων αντιγράφων, να πωλούνται μόνο στα μέλη σε συνδρομητική βάση. Ήταν ένα πρώιμο - και επιτυχές - πείραμα στην έκδοση Premium, που αργότερα θα αναπαραχθούν από την Anaïs Nin στο δικό της Press Gremor.
   Το 1934,  ο George Macey ανέθεσε στον Pablo Picasso (25 του Οκτωβρίου του 1881-8 Απριλίου 1973) να παρουσιάσει σε μια ειδική έκδοση τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη  (δημόσια βιβλιοθήκη) - μια ελληνική κωμωδία για μια γυναίκα που έχει ως στόχο να τελειώσει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, πείθοντας τις συμπατριώτισσες της να διακόψουν το σεξ στους συζύγους και τους εραστές τους. Η  Έκδοση του Macey περιλάμβανε έξι πρωτότυπα χαρακτικά από το διάσημο καλλιτέχνη και 34 αναπαραγωγές των σχεδίων. Απλές, κομψές γραμμές και εκφραστικός αισθησιασμός, που φαινόταν να είναι μια τέλεια αναπαράσταση για την αρχαία κλασική, αν και κωμική φύση, ενώ προσφέρει επίσης ένα προφητικό σκηνικό για το αντιπολεμικό έργο του Πικάσο  λίγα χρόνια αργότερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...