Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

PhET (Physics Education Technology)….AppLets για φυσική Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου!Το PhET περιλαμβάνει διαδραστικές προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων. Διατίθενται κυρίως Java applets που αφορούν φαινόμενα μηχανικής, κυματικής, ηλεκτρισμού αλλά και μαθηματικών, χημείας και βιολογίας. Οι προσομοιώσεις ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τον άμεσο χειρισμό -click and drag- sliders και radio buttons. Επίσης για τις προσομοιώσεις είναι διαθέσιμα και όργανα μέτρησης όπως βολτόμετρα, θερμόμετρα αλλά και χάρακας ώστε να επιτρέπεται στο χρήση η ποιοτική εξερεύνηση των φυσικών φαινομένων.
Το λογισμικό ανήκει στις κατηγορίες:
  • Συστήματα προσομοιώσεων: Μπορούμε με το λογισμικό να προσομοιώσουμε μια κατάσταση ή μια διαδικασία με μεγάλο βαθμό αλληλεπιδραστικότητας και πολλές δυνατότητες διερεύνησης λόγω της ποικιλίας των εργαλείων που διαθέτει.
  • Ανοικτά περιβάλλοντα διερεύνησης ειδικών θεμάτων (εικονικά εργαστήρια): Πολλές από τις εφαρμογές προσομοιώνουν εργαστήρια Φ.Ε., αντικείμενα, διαδικασίες και πειράματα. Η αλληλεπίδραση των αντικειμένων και τα εικονικά όργανα για τη μέτρηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων καθιστούν το λογισμικό εικονικό εργαστήριο.
Η αξιοποίησή του στη διδακτική πράξη είναι αυτονόητη.
Δείτε εδώ το εγχειρίδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο οποίο περιλαμβάνονται:
  • Σενάρια διδασκαλίας που αφορούν ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές και αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησής τους.
  • Συνοδευτικά φύλλα εργασίας ανά σενάριο διδασκαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...