Τρίτη 22 Μαΐου 2012

1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στα δάση για να επιβιώσουν

Κάτω τα χέρια από το δάσος μας! Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει μια σειρά από εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών της γης στην οποία ζουν. Πολλοί αυτόχθονες λαοί έχουν ζήσει στην ίδια θέση εδώ και αιώνες, αλλά δεν έχουν νομική κάλυψη. Δάση των λαών, που ζουν στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Τα δάση τους συχνά πωλούνται ή μισθώνονται σε εταιρείες ή ξένες χώρες για καλλιέργεια, εξόρυξη ή υλοτομία. Οι ντόπιοι συνήθως αναγκάζονται σε έξωση.
Η ίδια η έκταση του προβλήματος υπογραμμίζεται σε έκθεση του Προγράμματος Δάσος Λαών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκτιμήσεις FPP ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - πάνω από το ένα έβδομο του παγκόσμιου πληθυσμού - εξαρτώνται άμεσα από τα δάση. Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια θα μπορούσαν να χάσουν τα σπίτια τους σε αρπαγές γης, λέει Sophie Chao του FPP, επειδή δεν έχουν τα δικαιώματά τους στη γη που αναγνωρίζονται βάσει του εθνικού δικαίου. Πολλά από τα δάση που καταλαμβάνουν οι άνθρωποι είναι κρατική ιδιοκτησία και μπορούν να πωλούνται ή μισθώνονται χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους.
Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ και τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Γεωργίας ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν και την προστασία των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών στον τόπο τους. Κάτω τα χέρια από το δάσος μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...