Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η Google προστατεύει τις υπό εξαφάνιση γλώσσες

          Η Google προστατεύει τις υπό εξαφάνιση γλώσσες
Με τη δημιουργία του ιστότοπου Endangered Languages Project, η Google επιχειρεί να συμβάλει στην προστασία χιλιάδων γλωσσών ανά τον πλανήτη που με το πέρασμα των χρόνων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με την εταιρεία «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 3.000 υπό εξαφάνιση γλώσσες, η τεκμηρίωση των οποίων είναι εξαιρετικά σημαντική για να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές μας διαφορές, να τιμήσουμε τους παλαιότερους και να δώσουμε δύναμη στους νεότερους.».

Η πρωτοβουλία της Google προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ένα μέρος στο οποίο μπορούν να αποθηκεύουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις εν λόγω γλώσσες. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στον ισότοπο είναι εντυπωσιακή, με τους χρήστες να δημοσιεύουν κάθε είδους σχετικό υλικό, από χειρόγραφα του 18ου αιώνα μέχρι και σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας με χρήση ήχου και video.

Τονίζεται πως σε μερικούς μήνες τα ηνία του project θα αναλάβει το Ινστιτούτο Γλωσσικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του ανατολικού Michigan.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...