Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Μάγια Αγγέλου: Η ζωή δεν με φοβίζει (Θαρραλέοι Παιδικοί Στίχοι) / Life Doesn’t Frighten Me: Maya Angelou’s Courageous Children’s Verses, Illustrated by Basquiat

πηγή: http://www.brainpickings.org/

Η αγάπη κι ο θαυμασμός μας για τη ζωή και το έργο της Μάγιας Αγγέλου είναι γνωστός στους φίλους του blog μας. Σας παρουσιάζουμε ένα ανεκτίμητο έναυσμα για την ποίηση και τη σύγχρονη τέχνη για τους μικρούς μας φίλους, καθώς και μια διαχρονική υπενθύμιση της δύναμης του θάρρους σε όλους μας.
Ο φόβος είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας, το φυτώριο της μετριότητας, ένα κρίσιμο εμπόδιο για τον έλεγχο της ζωής. Λίγοι ενσαρκώνουν την περιφρόνηση του φόβου με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και χάρη από τη Μάγια Αγγέλου, η οποία είχε ξεπεράσει αξιοσημείωτες δυσκολίες - τον βιασμό της παιδικής ηλικίας, τη φτώχεια, τον εθισμό, το πένθος - για να γίνει μια από τις πιο διάσημους συγγραφείς. Όπως κι ένας αριθμός άλλων επιφανών «ενηλίκων» ποιητών και πεζογράφων που έχουν γράψει επίσης για τα παιδιά - συμπεριλαμβανομένων της Σύλβια Πλαθ, του Mark Twain, του William Faulkner, του Τζέιμς Τζόις, της Βιρτζίνια Γουλφ, του  Έλιοτ, της Μαίρης Σέλλεϋ, του Λέοντος Τολστόι, του Όσκαρ Ουάιλντ, του Aldous Huxley, του Σαλμάν Ρούσντι, του Ian Fleming,  - έτσι κι η Αγγέλου:
Το 1993 εκδίδεται το  Life Doesn’t Frighten Me (public library), που επιμελήθηκε η Σάρα Τζέιν Boyers,  με τα σχέδια από τον θρυλικό καλλιτέχνη Jean-Michel Basquiat, του οποίου η υπογραφή του στυλ παραπέμπει σε αυτό του παιδιού, με φανταχτερά και πολύχρωμα χρώματα που καταδεικνύουν τη συναισθηματική ένταση και προσφέρουν ένα τέλειο ταίρι για τους θαρραλέους στίχους της Αγγέλου. Απολαύστε το!

  Σκιές στον τοίχο
  Θόρυβοι κάτω από την αίθουσα
  Η ζωή δεν με φοβίζει καθόλου


Καταπολέμησα τους μάγκες
  Όλα μόνη και πάντα τη νύχτα
  Η ζωή δεν με φοβίζει καθόλου



Πάνθηρες στο πάρκο
  Ξένοι στο σκοτάδι
  Όχι, δεν με φοβίζει καθόλου.


Να μην εμφανιστούν ξανά φίδια και βατράχια.
  Και ακούστε την κραυγή μου,
  Αν φοβάμαι καθόλου
  Είναι μόνο στα όνειρά μου....


Η ζωή δεν με φοβίζει καθόλου
  Καθόλου
  Καθόλου.



 Ακούστε την Αγγέλου να διαβάζει το ποίημα, το οποίο λέει ότι έγραψε "για όλα τα παιδιά που σφυρίζουν στο σκοτάδι και που αρνούνται να παραδεχτούν ότι είναι φοβισμένα από τα πνεύματά τους":



Το "Η ζωή δεν με φοβίζει" είναι μια απόλυτη απόλαυση στο σύνολό του, ένα ανεκτίμητο αλφαβητάρι για την ποίηση και τη σύγχρονη τέχνη, για τους μικρούς μας φίλους και μια διαχρονική υπενθύμιση της δύναμης του θάρρους σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...