Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες,(Joao Miguel Tavares) :"A crise explicada as criancas" / Πώς να εξηγήσετε την κρίση στα παιδιά

Τι φταίει για την κρίση, μπαμπά;Ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους σε ένα πανέξυπνο "διπλό" βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τον τρόπο του παραμυθιού για τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

πηγή: http://www.bookbook.gr/

"Η χοντρή, αχόρταγη αρκούδα που έτρωγε πολύ μέλι και τώρα πρέπει να ξεκινήσει σκληρή δίαιτα είναι το έλλειμμα της χώρας. Το σμήνος από αγριεμένες μέλισσες είναι οι αγορές, που, ενώ έδιναν άφθονο μέλι στην αρκούδα, αποφάσισαν να μην της δίνουν άλλο. Η δεξιά εκδοχή ρίχνει το φταίξιμο στην αρκούδα, ενώ η αριστερή στις αδηφάγες μέλισσες.

Στην Πορτογαλία, ένα από τα μέλη της διαβόητης ομάδας PIIGS, κυκλοφόρησε το πρώτο πολιτικό παραμύθι που φιλοδοξεί να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει κρίση. Για τη συγγραφή του συνεργάστηκαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες, που πρόσκειται στη δεξιά, και ο εικονογράφος Νούνο Σαράιβα, από τον χώρο της αριστεράς. Το βιβλίο, με τίτλο "A crise explicada as criancas" (Πώς να εξηγήσετε την κρίση στα παιδιά) και με πρωταγωνιστές αρκούδες και μέλισσες, έχει δύο εξώφυλλα και διαβάζεται και από τις δύο πλευρές. Η ίδια -περίπου- ιστορία δίνει δυο διαφορετικές εκδοχές για την κρίση. Της δεξιάς και της αριστεράς. Έτσι οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν την ανάγνωση από το μπλε ή από το κόκκινο εξώφυλλο.

"Τα παιδιά, όσο προφυλαγμένα και να είναι, βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα και έξω από τα σπίτια τους. Η ύφεση πλήττει τις οικογένειές τους, καταθλίβει τους γονείς και εκείνα είναι ανήμπορα να συνειδητοποιήσουν τι τους συμβαίνει" λέει ο συγγραφέας. Αυτή η διαπίστωση ώθησε τον ίδιο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, να γράψει ένα παραμύθι με την ελπίδα να βοηθήσει τα μικρότερα μέλη των οικογενειών να καταλάβουν τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, στη χώρα τους και στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...