Ερευνώντας τον τόπο που ζούμε, στα πλαίσια του μαθήματος της «Μελέτης Περιβάλλοντος», αναρωτηθήκαμε για τα ονόματα των δρόμων που βρίσκονται στη γειτονιά μας.
Τα παιδιά θέλησαν να μάθουν για τους δρόμους που ορίζουν το σχολείο μας.
Το σχολείο μας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Στέφανου Σαράφη και Ανδρέα Δημητρίου.
Πώς έγινε η ονοματοθεσία αυτών των οδών;
Ποιοι ήταν αυτοί οι δύο άνθρωποι που το όνομά τους δόθηκε σ’ αυτούς τους δύο δρόμους ;
Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες, έψαξαν και βρήκαν πληροφορίες .
Ας δούμε τι ανακάλυψαν…
Οδός Στέφανου Σαράφη
Ο Στέφανος Σαράφης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1890. Κατατάχτηκε εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό , εγκαταλείποντας τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους με τον βαθμό του λοχία και διακρίθηκε σε μάχες. Αργότερα έγινε ανθυπολοχαγός, λοχαγός και το 1919 πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως ταγματάρχης.
Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου εκτοπίστηκε στην Καλαμάτα αρχικά , και στη συνέχεια στο Γύθειο.
Επανήλθε το 1922 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ώσπου το 1930 , και έχοντας φτάσει το βαθμό του συνταγματάρχη , τοποθετήθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι.
Συμμετείχε στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Αντιτάχθηκε στα δικτατορικά καθεστώτα , γι’αυτό διώχτηκε από τη δικτατορία Πάγκαλου και Μεταξά που τον κράτησε τρία χρόνια εξόριστο στη Μήλο. Λίγο αργότερα , μετά την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ,η κυβέρνηση του Ι. Μεταξά απέρριψε αίτησή του να συμμετάσχει στον πόλεμο.
Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τις Δυνάμεις του Άξονα κινητοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της οργάνωσης αντιστασιακού- αντιφασιστικού κινήματος. Το 1943 έγινε Στρατιωτικός Αρχηγός του ΕΛΑΣ . Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας εξορίστηκε διαδοχικά στη Σέριφο , τη Μακρόνησο και τον Άη- Στράτη.
Την εξορία του διέκοψε η εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο , το 1951 , με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ η οποία όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε.
Το 1956 εξελέγη και πάλι και παρέμεινε βουλευτής της ΕΔΑ ως τον Μάιο του 1957 που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στον Άλιμο , όταν αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής τον χτύπησε θανάσιμα και τραυμάτισε τη σύζυγό του. Αυτό το δυστύχημα θεωρήθηκε από την Αριστερά ως στοχευμένη δολοφονία.
Στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης σήμερα έχει στηθεί έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του.
Βασίλης Λουπατσάρης
Παναγιώτης Πατσουλάκης
Αναστάσης Κόκκος
Οδός Ανδρέα Δημητρίου
Ο Ανδρέας Δημητρίου ήταν ένας Κύπριος ήρωας που αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας του μέχρι θανάτου.
Γεννήθηκε στον Άγιο Μάμα Λεμεσού στην Κύπρο.
Ήταν αγωνιστής της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών ( Ε.Ο.Κ.Α.) , μιας οργάνωσης που δρούσε , την περίοδο 1955-1959 , για την ελευθερία της Κύπρου από τη Βρετανική Κυριαρχία , την εθνική της αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα.
Πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου, όπλα τα οποία προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες.
Τον Νοέμβριο του 1955 καταδικάστηκε σε θάνατο έχοντας κατηγορηθεί για την εκτέλεση ενός Άγγλου στην Αμμόχωστο. Απαγχονίστηκε μαζί με τον συναγωνιστή του Μιχαλάκη Καραολή στις 10 Μαΐου 1956.
Προς τιμήν των δύο ηρώων πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο φέρουν το όνομά τους.
Κλαούντια Παπαδοπούλου
Μαρία Βασιλείου
Μαριάννα Σγουρού
τελειες φωτογραφιες
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια κ