Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Το Καρναβάλι των Ζώων: Το Ενυδρείο του Camille Saint-Saens. / The Carnival of the Animals: The Aquarium

  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η καλή συνάδελφος και φίλη μου, η μουσικός του σχολείου μας, η Βασιλική Νικολάου ακούνε με τους μαθητές μου το συγκεκριμένο έργο και - με έρεθισμα  αυτό- κατασκευάζουν κάρτες-δώρα για τους μαθητές των μονοθέσιων γαλλικών σχολείων που πρόκειται να επισκεφτούμε από τις 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Comenius, comeniusshowmeyourschool.blogspot.gr/ για το περιεχόμενο  του οποίου θα κάνω εκτενή αναφορά σε επόμενη ανάρτηση.

 Το Le Carnaval des animaux (Το Καρναβάλι των Ζώων) είναι μία μουσική σουίτα δεκατεσσάρων κινήσεων από τον Γάλλο ρομαντικό συνθέτη Camille Saint-Saens.

  Το Le Carnaval δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1886, ενώ ο Saint-Saens ήταν διακοπές σε ένα μικρό χωριό της Αυστρίας. Ο Saint-Saens, προφανώς ανησυχεί ότι το κομμάτι ήταν πολύ επιπόλαιο και θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του ως ενός σοβαρού συνθέτη. Μόνο μικρές ιδιωτικές παραστάσεις δόθηκαν για τους στενούς φίλους του, όπως ο Franz Liszt.

  Ο Saint-Saens, όμως, περιέλαβε μια διάταξη, η οποία επέτρεπε στη σουίτα να δημοσιευθεί μετά το θάνατό του, και έκτοτε  έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα τουΘεωρείται ένα από τα αγαπημένα έργα των καθηγητών μουσικής για μικρά παιδιά, μαζί με τον  Πέτρο και το Λύκο του Προκόφιεφ, και συνιστά οδηγό των μικρών μαθητών για την ορχήστρα.

   Μπάσο, δύο πιάνα, φλάουτο, φυσαρμόνικαΤα στοιχεία αυτά, καθώς και η περιστασιακή υπόκρουση από τη φυσαρμόνικα, είναι πολύ υποβλητική μέσα από ένα αμυδρά φωτισμένο ενυδρείο. Αυτό το τμήμα όπου τα πιάνα παίζουν υψηλά δέκατα έκτα θυμίζει μέρη του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι από τον Καρυοθραύστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...