Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Παιδαγωγική Βιντεοθήκη / Πρόταση για παρακολούθηση του φιλμ στην τάξη.

 Ο Άλλος

Σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη (2004)
Χώρα προέλευσης: Ελλάδα
Διάρκεια: 75΄ (ντοκιμαντέρ, έγχρωμο)

o_allos
    Στο σχολείο ενός ορεινού χωριού της Κρήτης, στον Πατσίδερο Ηρακλείου, φοιτούν πέντε παιδιά Αλβανών κι ένα Έλληνα. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, όπως είναι λογικό, εμφανίζονται μέσα και έξω απ’ το σχολείο και απασχολούν τη μικρή κοινωνία του χωριού.  
    Ο δάσκαλος  Γιάννης Φραγκιαδάκης έχει μόλις επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σχολείο που φοίτησε κι ο ίδιος. Προσπαθεί καθημερινά με ανθρωπιά, στωικότητα και αγάπη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών και να επιτύχει την ισορροπία και την κοινωνική συνύπαρξη στο σχολείο και στη μικρή τοπική κοινωνία.  
    Εδώ, η σκηνοθέτις  καταγράφει με αμεσότητα και ειλικρίνεια όχι μόνο το σημαντικό έργο του νεαρού δασκάλου, αλλά και τις αντιθέσεις και τις παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας. Τα ζητήματα που θίγει δεν είναι παρά σε μικρογραφία τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η ελληνική πολυπολιτισμική κοινωνία.
    Η Λουκία Ρικάκη, παιδί Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία η ίδια, κατάφερε να δει με τρυφερότητα και ευαισθησία το διδακτικό και κοινωνικό ρόλο του σχολείου, την ανάγκη κοινωνικής συμβίωσης και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια πολυπολιτισμική κοινωνία στο ξεκίνημά της.
   
Αρχική σελίδαΕπιστροφή στην παιδαγωγική Βιντεοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...