πηγή: 24grammata
Μια καταπληκτική ιστορία από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας στέλνει στο 24grammata.com ο Pasquale Casile
εισαγωγή και μεταγραφή στην ελληνική έγινε από τον Γιώργο Δαμιανό
“ Στην Ελλάντα; και πού είναι αυτό;”
Η μικρή και εύθυμη ιστορία μας περιγράφει την επιστροφή ενός ελληνόφωνα στα χωριά της Μπόβα (Καλαβρία- Ν. Ιταλία) μετά τη λήξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940 – 1944). Η γυναίκα του δεν τον καταλαβαίνει, γιατί μιλάει, πλέον, τη νεότερη ελληνική γλώσσα με πολλές επιδράσεις από την Ανατολή, ενώ στη Μπόβα συνέχιζαν, μέχρι τότε, να μιλάνε με πάθος και αυταπάρνηση την αρχαία ελληνική γλώσσα. Έτσι, η γυναίκα του στρατιώτη δεν καταλαβαίνει τη λέξη “κατσίκα” (ντρέπεται, γιατί της θυμίζει το ιταλικό cazzo). Βλέπετε η αγράμματη γυναίκα για χιλιάδες χρόνια λέει “αιγκα” (< αρχ. ελλην. αίγα) και όχι κατσίκα. Δεν καταλαβαίνει τον άνδρα της, όταν της μιλά για παπούτσι, για πιρούνι, για τον πόλεμο (όνομα χωριού στην Καλαβρία). Ο άντρας της, πρώτη φορά και αυτός που βγήκε από το χωριό του, νομίζει ότι “εκπολιτίστηκε” και μιλά τη γλώσσα των σύγχρονων Ελλήνων, αλλά αυτή δεν καταλαβαίνει τη λέξη “τώρα”, συνεχίζει να λέει “άρτε” (< αρχ. άρτι).
Το πιο εντυπωσιακό: δεν ξέρει κανένας στο χωριό τι είναι αυτή η “Ελλάντα”. Δεν τους είχαν ενημερώσει στα βουνά της Μπόβας ότι οι γραμματιζούμενοι των Αθηνών αλλάξανε το όνομα. Γι αυτούς η πατρίδα τους είναι η Γκρετσία, τη λέξη “Ελλάντα” δεν την έχουν ακούσει ποτέ. Τους το πρωτοείπαν οι στρατιώτες που γύρισαν από τον πόλεμο.
Ζούσαν απομονωμένοι, δεν γνώριζαν την ελλάντα και όμως υπήρξαν πάντα Έλληνες. Δε ζήτησαν ούτε τη συγκατάθεση, ούτε την αναγνώριση κανενός. Δε δίνουν λόγο σε κανέναν. Δεν τους υποχρέωσε κανένας να είναι Έλληνες. Δεν πολυνοιάζονται για τον “Ρήγα” της Ρώμης ή της Αθήνας. Το 1940 ήταν υποχρεωμένοι να πολεμήσουν εναντίον αδελφών, όπως επανειλημμένα είχαν πολεμήσει οι Σπαρτιάτες εναντίον των Αθηναίων. Υπάκουσαν αλλά στην πραγματικότητα κορόιδεψαν τον Ρήγα της Ρώμης.
Είναι Έλληνες, γιατί, απλούστατα, δε σκέφτηκαν ποτέ να γίνουν κάτι άλλο!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου