Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο Open Discovery Space αποτελεί μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή προσπάθεια με στόχο την ενθάρρυνση και υποστήριξη των σχολείων της Ευρώπης στην εισαγωγή της καινοτομίας και της λογικής των Καλών Πρακτικών, καθώς και στην αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στη διδασκαλία. Στο πλαίσιο του Open Discovery Space δημιουργείται μια πολύγλωσση πύλη κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελεί ενιαίο σημείο πρόσβασης για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στους ψηφιακούς εκπαιδευτικούς πόρους πολλών Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων εκπαιδευτικού υλικού, όπως το «Φωτόδεντρο». Ειδικότερα, το Open Discovery Space παρέχει στον εκπαιδευτικό μια υπερσύγχρονη μηχανή αναζήτησης εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσει, να αποθηκεύσει και να μοιραστεί με άλλους τα δικά του εκπαιδευτικά σχέδια και σενάρια. Πέρα από εκπαιδευτικό υλικό, το Open Discovery Space δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σχολείο να δημιουργήσει γρήγορα, εύκολα και χωρίς κόστος τη δική του σχολική πύλη ή στον κάθε εκπαιδευτικό να αναπτύξει τη δική του εκπαιδευτική κοινότητα. Τέλος, στην πύλη του Open Discovery Space λειτουργούν Ακαδημίες Εκπαιδευτικών και Γονέων με πλούσιο υλικό κατάρτισης.
Ο Διαγωνισμός
Το Ευρωπαϊκό Έργο Open Discovery Space (ODS) και οι Έλληνες εταίροι, Ελληνογερμανική Αγωγή, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ) «Διόφαντος», Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΔΕΤ, Agro-know και Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σας προσκαλούν στον εθνικό διαγωνισμό εκπαιδευτικού σεναρίου για το σχολικό έτος 2014-2015, με έπαθλο την επίσημη εθνική συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό του ODS μεταξύ των 30 εταίρων του Έργου. Ο/η νικητής/τρια του διεθνούς διαγωνισμού θα λάβει ως έπαθλο μια υποτροφία για συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο του Open Discovery Space, διάρκειας μίας εβδομάδας με όλα τα έξοδα, εγγραφής, μετακίνησης, διαμονής και διατροφής πλήρως καλυμμένα!
Το θέμα του διαγωνισμού είναι «ανοιχτό». Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα
(α). Επίσης, για τη δημιουργία και κατάθεση του σεναρίου είναι απαραίτητη η εγγραφή στην Πύλη του ODS (http://portal.opendiscoveryspace.eu/community/diagonismos-ekpaideytikoy-senarioy-open-discovery-space-2014-15-697749) και η χρήση του ψηφιακού εργαλείου δημιουργίας εκπαιδευτικού σεναρίου (authoring tool) του ODS
(β)*. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σεναρίων είναι η 1η Δεκεμβρίου 2014. Εδώ θα βρείτε το εγχειρίδιο χρήσης της Πύλης και του εργαλείου:http://portal.opendiscoveryspace.eu/training-academies
Η κριτική επιτροπή θα συστηθεί από τους ελληνικούς εταίρους του ODS και θα αξιολογήσει τις συμμετοχές με βάση τα εξής ενδεικτικά κριτήρια/χαρακτηριστικά:
- Ποιότητα: το σενάριο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο.
- Καινοτομία: το σενάριο πρέπει να χρησιμοποιεί σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους ή/και προσεγγίσεις .
- Παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης: παρουσίαση της πληροφορίας με διαφορετικά μέσα αναπαράστασης.
- Παροχή πολλαπλών μέσων δράσης και έκφρασης: να επιτρέπεται π.χ. στους μαθητές να προσεγγίζουν εναλλακτικές επιλογές δράσης και έκφρασης ώστε να δείξουν τι έχουν μάθει.
- Παροχή πολλαπλών μέσων εμπλοκής στη διαδικασία μάθησης: παροχή εναλλακτικών επιλογών εμπλοκής και παροχής κινήτρων στους μαθητές.
- Παιγνιώδη χαρακτήρα: το σενάριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χαρά και τη δημιουργική ψυχαγωγία της γνώσης .
- Χρήση ψηφιακών πηγών και κοινοτήτων του ODS.
- Έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας του μαθητή.
- Έμφαση στη συνεργατικότητα.
- Ενσωμάτωση κοινωνικών ζητημάτων: ίσες ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη, βελτίωση θεσμών, μετανάστευση, ένταξη και επανένταξη, υγεία, πρόοδος, περιβάλλον, κλπ.
- Έμφαση στην αντίληψη εκ μέρους των μαθητών, των οικονομικών παραμέτρων που σχετίζονται με το σενάριο ή την εφαρμογή του: κόστος υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται για τη διδασκαλία του σεναρίου, κόστος εργασίας, κλπ.
- Δικτύωση: συνεργασία μεταξύ ομάδων, τάξεων, σχολείων εντός και εκτός της επικράτειας.
*Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να δημιουργήσουν τα εκπαιδευτικά τους σενάρια, χρησιμοποιώντας το εργαλείο δημιουργίας εκπαιδευτικού σεναρίου (authoring tool) του ODS, που θα βρουν πατώντας τη λειτουργία «Learning Scenarios». Τα διαγωνιζόμενα σενάρια θα πρέπει να παραμείνουν σε μορφή «Draft», μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού (1η Δεκεμβρίου 2014).
Θα πρέπει όμως να αποστείλουν και ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο σε μορφή pdf, σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα αναρτηθεί στη κοινότητα του Διαγωνισμού στο ODS. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να «σώσουν» το εκπαιδευτικό σενάριο σε μορφή «final». Καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης των σεναρίων, η κοινότητα θα είναι προσβάσιμη μόνο στους διαγωνιζόμενους και την κριτική επιτροπή.
Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, εγγραφείτε στην παρακάτω φόρμα επικοινωνίας:https://docs.google.com/forms/d/1JFg7kTaanxzYLqrpGQ5wSABMH-tXYlynhKjcP-lsvEg/viewform
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου