Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, υπάρχουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε κάποια μορφή δουλείας. Από τους ανθρώπους που υποδουλώθηκαν από το χρέος, μέχρι τους μετανάστες που παγιδεύονται από την εργασία και το παιδιά - νύφες, εξερευνούμε την πραγματικότητα της δουλείας για πολλούς ανθρώπους στον σύγχρονο κόσμο.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά συντηρητικά ότι περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε κάποια μορφή δουλείας. Δουλεμπόριο σκλάβων μέχρι τη νόμιμη και παράνομη βιομηχανία και το εμπόριο σε όλο τον κόσμο. Στη Βραζιλία, τα παράνομα στρατόπεδα άνθρακα κάνουν στην εργασία χρήση σκλάβων, για να μαζέψουν ξύλα από τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Στα χυτήρια που χρησιμοποιούνται για να παράγουν χάλυβα για τις βιομηχανίες, όπως η κατασκευή αυτοκινήτων.
Αφίσες με τα κορίτσια και τις γυναίκες που λείπουν στον τοίχο ενός σιδηροδρομικού σταθμού στη Βομβάη. Η καταναγκαστική εργασία, η εμπορία ανθρώπων, η δουλεία για χρέη και η σωματεμπορία είναι όλες οι μορφές σύγχρονης δουλείας. Η ΔΟΕ αναφέρει ότι η καταναγκαστική εργασία παράγει τουλάχιστον $ 44 δις ευρώ το χρόνο, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη πιο επικερδής μορφή στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος!!!
Η σύγχρονη δουλεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παγκοσμιοποίηση των αγορών εργασίας και των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των χωρών και ηπείρων. Η φτώχεια, η έλλειψη ευκαιριών, η βία και οι συγκρούσεις ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν εργασία εκτός της κοινότητας ή της χώρας τους. Τη γραμμή μεταξύ της εκμετάλλευσης και της δουλείας είναι συχνά δύσκολο να τη διακρίνει κάποιος, με τα άτομα που βρίσκονται παγιδευμένα σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, με τα έγγραφα που λαμβάνονται από τους «εργοδότες» και εργασίας των χρεών που έγιναν για το ταξίδι τους. Εδώ, οι παράνομοι μετανάστες από τη Γουινέα Μπισάου εργάζονται σε ένα θερμοκήπιο στην Ανδαλουσία, Ισπανία
Η καταναγκαστική εργασία υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αλλά τα στοιχεία της ΔΟΕ δείχνουν ότι η Ασία έχει τον υψηλότερο αριθμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη μορφή σύγχρονης δουλείας. Υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται σε αποθήκες σε συνθήκες εργασίας άθλιες, σε κλιβάνους στο Πακιστάν, με ολόκληρες οικογένειες που εργάζονται υπό τον έλεγχο των ιδιοκτητών του εργοστασίου. Εδώ, οι εργαζόμενοι φορτώνουν ένα φορτηγό με τούβλα σε ένα εργοστάσιο στο Ραβαλπίντι, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ
Η δουλεία παιδιών αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των καταναγκαστικής εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΟΕ, υπάρχουν τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν ως δούλοι, αν και οι ανθρωπιστικές ομάδες ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερος. Οι τοπικές ΜΚΟ λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 35.000 παιδιά σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στη βιομηχανία δέρματος της Βομβάης και τα καταστήματα τσαγιού μόνο. Σε αυτήν την εικόνα, μια ομάδα αγοριών βρίσκεται σε ένα εργαστήριο κεντήματος στη Βομβάη κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της αστυνομίας. Παρά το γεγονός ότι η Ινδία έχει τον υψηλότερο εκτιμώμενο πληθυσμό σκλάβων στον κόσμο, οι διώξεις για αδικήματα δουλείας και της εμπορίας είναι σπάνιες
Κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια κορίτσια, μερικά από την ηλικία των επτά ή οκτώ, γίνονται νύφες - παιδιά. Ο παιδικός γάμος είναι μία από τις λιγότερο αναγνωρίσιμες μορφές σύγχρονης δουλείας, αλλά πολλά κορίτσια που παντρεύτηκαν στην παιδική ηλικία αντιμετωπίζουν μια ζωή σεξουαλικής και οικιακής δουλείας, και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ενδοοικογενειακή βία, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, και δεν έχουν καμία οικονομική ευκαιρία ή την ελεύθερη κυκλοφορία !
Tα παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους της Korogho, στην Ακτή Ελεφαντοστού. Tα παιδιά, σχεδόν αποκλειστικά αγόρια, ζουν και σπουδάζουν σε κορανικά σχολεία σε όλη την Δυτική Αφρική. Σε αντάλλαγμα για τις σπουδές τους, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους. Το Anti-Slavery International εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 50.000 παιδιά που εξαναγκάζονται σε συμμορίες επαιτείας. Πολλά από τα αγόρια έχουν αποσταλεί ή διακινούνται από γειτονικές χώρες, όπως το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, και ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν τρέφονται καλά και υπόκεινται σε σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, εάν δεν φέρουν την «ποσόστωση» τους από την επαιτεία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου