Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τρόποι Ανάπτυξης των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Παιδιών σας

8 τρόποι για να μεγαλώσετε ήρεμα κι ευτυχισμένα παιδιά και να ενισχύσετε τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Άρθρο του κοινωνικού λειτουργού Sean Grover
Ως θεραπευτής και ειδικός στην ανάπτυξη του παιδιού για πάνω από 20 χρόνια, έχω μάθει πολλά για τη δύναμη της επίγνωσης. Φυσικά, τα παιδιά γεννιούνται με διαφορετικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες. Μερικά είναι παρορμητικά, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο προσεκτικά ή ανασφαλή. Αλλά δεν έχει σημασία ο χαρακτήρας του παιδιού σας, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η επίγνωση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της ζωής του. Παρακάτω περιγράφονται μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επίγνωσης σύμφωνα με έρευνες:
Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Developmental Psychology» έδειξε ότι τα παιδιά που διδάχτηκαν δεξιότητες επίγνωσης είχαν βελτίωση κατά 24% στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Ήταν λιγότερο επιθετικά και με περισσότερη κατανόηση και αισιοδοξία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση.
Αυξάνει τις σχολικές επιδόσεις
Στην έκθεση διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επιδόσεις των παιδιών με εκπαίδευση επίγνωσης στα μαθηματικά αυξήθηκε κατά 15%. Επιπλέον, υπήρξαν μετρήσιμες βελτιώσεις της συνεχούς προσοχής μέσα στην τάξη. Μια πρακτική επίγνωσης δίνει στα παιδιά την ικανότητα να ηρεμήσουν, να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους και να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Προάγει τη δημιουργικότητα
Το στρες είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας. Επιστήμονες από το Harvard έδειξαν μέσω της τεχνολογίας της νευροαπεικόνισης ότι ο διαλογισμός μειώνει τις ορμόνες που παράγουν στρες και άγχος. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση πηγάζουν φυσικά από τα παιδιά που βιώνουν λιγότερη συναισθηματική ένταση. Καθώς αναπτύσσουν την ικανότητα να ηρεμούν τις σκέψεις τους, είναι πιο ικανά να αναλάβουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
Μειώνει την παρορμητικότητα
Τα παρορμητικά παιδιά δεν σκέφτονται πριν κάνουν κάτι κι αυτό τους φέρνει συχνά μπελάδες. Η επίγνωση τα βοηθά δημιουργώντας μια αντανακλαστική παύση ανάμεσα στην παρόρμηση και μια πράξη ενώ εμπνέει τα παιδιά να κάνουν καλύτερες επιλογές. Όταν ένα γυμνάσιο στην Καλιφόρνια εισήγαγε ένα πρόγραμμα επίγνωσης στους μαθητές, οι αποβολές από την τάξη μειώθηκαν κατά 45% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενώ υπήρξε σημαντική αύξηση στην προσέλευση και τον συνολικό μέσο όρο των βαθμών τους.
Ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη
Τα παιδιά με ικανότητα επίγνωσης έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν στην πίεση των συνομηλίκων τους. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά είχαν λιγότερο κοινωνικό άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης. Διαθέτουν ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού τους και είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από σχολικό εκφοβισμό ή να παρασυρθούν από κακές επιλογές.

8 τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά με μεγαλύτερη επίγνωση

Η ανατροφή ενός παιδιού με επίγνωση δεν απαιτεί τη μετακόμιση της οικογένειάς σας σε μοναστήρι. Έχω δει γονείς να την εντάσσουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες δημιουργώντας περισσότερους χώρους για στοχασμό στο σπίτι, αφήνοντας χώρο για μεγαλύτερη περισυλλογή και ενισχύοντας την οικογενειακή επικοινωνία.
Για να ενισχύσετε την επίγνωση στα παιδιά σας, ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βήματα:
1. Απομακρυνθείτε από τις τεχνολογικές συσκευές
Ορίστε χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου κανείς στην οικογένειά δεν θα αγγίζει την τεχνολογικές συσκευές. Το ίδιο φυσικα ισχύει και για εσάς τους γονείς! Απενεργοποιήστε όλα τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές κ.λπ. Τα παιδιά που ασχολούνται συνεχώς με την τεχνολογία είναι πιο παρορμητικά και σπανίως έχουν χρόνο για αναστοχασμό, ο οποίος αποτελεί το θεμέλιο της επίγνωσης. Αν η οικογένειά σας είναι εξαρτημένη από την τεχνολογία, δημιουργήστε περισσότερο ήσυχο χώρο για να ανταλλάξετε σκέψεις και συναισθήματά χωρίς την οθόνη του υπολογιστή ανάμεσά σας.
2. Βρείτε δημιουργικές διεξόδους
Η ζωγραφική, το σχέδιο, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, το ράψιμο και άλλα παρόμοια χόμπι απαιτούν σκέψη και υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν. Τα παιδιά που μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα και να ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες είναι πιο γειωμένα και έχουν κίνητρο να πετύχουν. Μαθαίνουν να συνεχίζουν ακόμα και μέσα από την απογοήτευση προσηλωμένα στο αποτέλεσμα.
3. Ενθαρρύνετε τη διατήρηση ημερολογίου
Η διατήρηση ημερολογίου είναι σημαντική για την ανάπτυξη μεγαλύτερης ικανότητας επίγνωσης. Αν το παιδί σας δεν θέλει να ξεκινήσει να κρατά ημερολόγιο, ξεκινήστε ένα μαζί. Όταν τα παιδιά αφιερώνουν χρόνο για να αφηγηθούν πράγματα για τη ζωή τους και να προβληματιστούν σχετικά με τις καθημερινές τους εμπειρίες, προκύπτει μια αίσθηση ηρεμίας και ενδυνάμωσης. Το ημερολόγιο τους προσφέρει επίσης την ευκαιρία να εξετάσουν πληρέστερα τις επιλογές τους.
4. Κανονίστε οικογενειακές συγκεντρώσεις
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγετε τη δομή στην επικοινωνία. Ορίστε μια ώρα κάθε εβδομάδα και βεβαιωθείτε ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Όταν τα μέλη της οικογένειας μάθουν να εκτιμούν τα συναισθήματα του άλλου και να προχωρούν μαζί μέσα από τις απογοητεύσεις, αναδύεται μια υγιής αίσθηση εμπιστοσύνης και συνοχής.
5. Καλλιεργήστε την πρακτική του διαλογισμού
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια πρακτική επίγνωσης, όπως οι πολεμικές τέχνες, η γιόγκα ή ο διαλογισμός, έχουν εντονότερη την αίσθηση της ευημερίας. Ενστικτωδώς αρχίζουν να αγκαλιάζουν το πνεύμα της αυτοβελτίωσης, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη.
6. Καθιερώστε αλτρουιστικές δραστηριότητες
Η αληθινή επίγνωση ζει και αναπνέει στους δεσμούς φιλίας και αλληλοϋποστήριξης. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μεγαλύτερη αίσθηση της αλληλεξάρτησης μέσω της εθελοντικής εργασίας, της φιλανθρωπίας ή της υποστήριξης εργασιών στη γειτονιά σας. Ο αλτρουισμός βαθαίνει την αίσθηση του παιδιού για τον ανθρωπισμό, την ευγνωμοσύνη και την ενσυναίσθηση.
7. Οργανώστε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας
Στα παιδιά αρέσει το πρόγραμμα. Ακόμα κι αν μερικές φορές αντιστέκονται όταν τους βάζετε όρια, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα χάνουν τον έλεγχο. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο καταμερισμού ευθυνών. Η ευελιξία είναι ωφέλιμη, αλλά θα πρέπει να κατοχυρώσετε πρώτα μια βασική γραμμή συνέπειας. Το χάος ή η ασυνέπεια στη ζωή ενός παιδιού δεν επιτρέπουν στην επίγνωση να ριζώσει μέσα του.
8. Δώστε το καλό παράδειγμα
Ένας γονέας με επίγνωση έχει κι ένα παιδί με επίγνωση. Με άλλα λόγια, αυτή η ικανότητα σπανίως εμφανίζεται μόνη της στα παιδιά, οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να την καλλιεργήσουν. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισάγετε την επίγνωση στη ζωή του παιδιού σας; Κάνετε πράξη αυτά που λέτε. Εφαρμόστε μια πρακτική επίγνωσης για τον εαυτό σας και αποδείξτε την ισχύ της μέσω της δικής σας συμπεριφοράς.


Read more: http://enallaktikidrasi.com/




 

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Συνειρμοί από την παράσταση Still Life του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Φωτογραφία του Efthimios Chatziefstathiou.
Pepper στα αυτιά (Paint it black από τους Stones) και στο κέντρο για δουλειές του σχολείου και όχι μόνο... 
 Συνειρμοί για τη χθεσινή παράσταση του Παπαϊωάννου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Παρακολουθώ τον Παπαϊωάννου από την εποχή των κόμικς της Βαβέλ. (Σκέφτομαι σε χρόνο ενεστωτα ότι τα βινύλια, τα κόμικς και τα βιβλία είναι τα κτερισματα μου) Αναμφίβολα γεννά εικόνες όσο κανείς άλλος δημιουργός του καιρού μας στην Ελλάδα. Το Still Life μου έφερε στο μυαλό τον μύθο του Σί
συφου του Αλμπέρ Καμύ. Συνειδητά χωρίς μουσική και χωρίς ...ανάσα. Κάποια στιγμή ταυτίστηκα τόσο με το αχθος του ήρωα που μου ήρθε να δραπετεύσω από το θεωρείο. ... Κι όλο το μαγγανοπήγαδο της ζωής μας να καταλήγει σε ένα φωτεινό τραπέζι με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, γιατί το τραπέζι είναι πάντα το πιο καλοτάξιδο σκαρί!
Και ξανά πάλι στο μαγγανοπήγαδο. ... but still life!!!
Καλημέρα σας!

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Υιοθέτησε ένα πρωτάκι! Μπορείς!!!

 

Εκτάκια υιοθετούν πρωτάκια! Κι η ζωή στο σχολείο γίνεται ομορφότερη

20150923_101340
Μικρέ, καλώς ήρθες στο 2ο Δημοτικό!
Μαζί μου μη σε τρομάζει τίποτα!
 
Από τις πρώτες ώρες της φετινής σχολικής χρονιάς εφαρμόζουμε με τους συναδέλφους στο σχολείο μας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης κοινωνικής ευθύνης και ενδυνάμωσης σχέσεων, που αφορά στην υιοθεσία των παιδιών της Πρώτης δημοτικού από τα παιδιά της Έκτης. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει έμμεσα και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας, αφού η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Κλικάρετε στο link που ακολουθεί για να δείτε τη συνέχεια του Προγράμματος!



 
20150923_112251
Τα παιδιά της Έκτης άνοιξαν την καρδιά τους κι έφτιαξαν ζωγραφιές με αφιερώσεις στους νέους φίλους τους!
 
20150923_120520
Ο στόχος της πρώτης συνάντησης ήταν να σπάσει ο πάγος….


20150923_104516
Ευτυχία: Τι ωραίο συναίσθημα να νοιάζεσαι για κάποιον….
 

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Mywebook…όλο το Internet σε μια σελίδα!

mywebbook
Το mywebook.com παρέχει πρόσβαση και φιλοξενεί χιλιάδες site από 15 χώρες ήδη.
Μπορείς να επισκεφτείς χιλιάδες site μέσα από ένα εύχρηστο κατάλογο και να διαβάσεις ειδήσεις, να κάνεις αγορές από eshop, να δεις τον καιρό και ό,τι άλλο επιθυμείς. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξει την αγαπημένη σου μηχανή αναζήτησης, να συνδεθείς με τα email σου, τα social media και τους δημοφιλέστερους ιστοτόπους.
Φυσικά έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου mywebook και να επιλέξεις το προσωπικό σου περιεχόμενο.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα εξάλεπτο animation για την προσφυγική κρίση στη Συρία / The European Refugee Crisis In 6 Minutes (animation)

 Ένα πολύ καλό μάθημα Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής!

Καστοριάδης: Αν δεν υπάρχει έρωτας, δεν υπάρχει εκπαίδευση

Πηγή: http://enfo.gr/
 
Ωραίος σαν ... Δάσκαλος ή με άλλα λόγια: Γιατί μόνο έτσι η ζωή είναι ωραία!!!!
 

Πολύ μικρό, πολύ ουσιαστικό.
"Για να υπάρξει πραγματική εκπαίδευση με την αυστηρή έννοια του όρου υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: είναι ότι αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται αντικείμενο επένδυσης και πάθους και από τους εκπαιδευτές και από τους εκπαιδευόμενους και, για να το πω καθαρά, ότι αν δεν υπάρχει έρωτας μες στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση!

                             
Εάν κάποιος κάτι μαθαίνει μέσα στο σχολείο είναι διότι, διαδοχικά, έναν καθηγητή σε κάποια τάξη - και στο πανεπιστήμιο ακόμη - τον ερωτεύεται και τον ερωτεύεται διότι βλέπει ότι αυτός ο ίδιος ο καθηγητής είναι ερωτευμένος με αυτό που διδάσκει.
Λοιπόν, για να τα πω επίσης καθαρά και για να γίνω πλήρως απεχθής σ’ αυτούς που με ακούνε, σήμερα οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους διεκδικήσεις, οι οικογένειες ασχολούνται με το να πάρει το παιδί ένα ‘χαρτί’ και τα παιδιά ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την επένδυση των πραγμάτων που μαθαίνουν. Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκπαίδευση."
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 – Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα, συνένωσε στο έργο του την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Αποκλήθηκε «φιλόσοφος της αυτονομίας», υπήρξε συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» και συνιδρυτής του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

 

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα …. αλλιώτικο εκπαιδευτικό συμβόλαιο

πηγή: http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr/?page_id=676

   Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά, απευθυνόμενος προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας, με την ιδιότητα του νέου μου ρόλου, αυτού του διευθυντή, θέλησα να συνάψω με όλους μαζί (μαθητές και εκπαιδευτικούς) ένα κοινό, συμβολικό και βαθύτατα αλληγορικό εκπαιδευτικό συμβόλαιο, που θα ενώσει συνεκτικά τους συνοδοιπόρους σε έναν κοινό σκοπό.
20150916_071819
                                        Το κουτί της … παν+δώρας!
    Αφού, αρχικά, καλωσόρισα τους μαθητές και τους ευχήθηκα μια γόνιμη, δημιουργική και φωτεινή σχολική χρονιά, στη συνέχεια τους ρώτησα εάν τα είχαν περάσει καλά το καλοκαίρι. Η θετική απόκριση, μου έδωσε το έναυσμα να τους πω «ότι τώρα, λοιπόν, είναι ώρα για δουλειά!»
    «Δουλειά, πράγματι! Αλλά τι είδους δουλειά;»  Τους ζήτησα να αναρωτηθούν εάν η δουλειά ενός μαθητή αρχίζει και τελειώνει στη σχολική τσάντα και τη μελέτη των μαθημάτων. Κατόπιν, τους ζήτησα να κοιτάξουν τριγύρω και να παρατηρήσουν τις αλλαγές που υπήρχαν στην αυλή, αλλά και τις υπόλοιπες που θα διαπίστωναν σιγά σιγά, για τις οποίες έχουμε εργαστεί σαν Ομάδα με τους δασκάλους και τους εργαζόμενους των συνεργείων του Δήμου.
   Η «Δουλειά» δηλαδή έξω από τα όρια της τάξης σημαίνει συν + ευθύνη για το κοινό μας σπίτι,  για τους «κανόνες» και τα «όρια». Τους τόνισα, λοιπόν, την τρισυπόστατη διάσταση της λέξης δουλειά τόσο για έναν μαθητή όσο και για έναν δάσκαλο: Δουλειά στην τάξη, δουλειά στον χώρο του σχολείου και κυρίως δουλειά στις μεταξύ μας σχέσεις!
«Τότε και μόνο τότε θα μας έχει φανερωθεί το υπέροχο και θαυμαστό μυστικό της Γνώσης, το οποίο είναι επτασφράγιστα κλεισμένο και πρόκειται να ανοιχθεί για  να μας φανερωθεί στις 15 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας, που σήμερα ξεκινά!»
  Μέχρι τότε.. δουλειά…. δουλειά…. δουλειά…
  Υ.Γ. Το περιεχόμενο; …. Υπομονή μέχρι τις 15 του Ιούνη!!!!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Διάσημοι πίνακες ζωγραφικής με θέμα το σχολείο

 
 
16 από τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής που έχουν θέμα τους το σχολείο

Στολές γυμνασίου -Do-ho Suh 1997
Στολές γυμνασίου -Do-ho Suh 1997
Σχολείο ψαριών - Michael Sowa
Σχολείο ψαριών - Michael Sowa
Jan STEEN, Ο σχολάρχης 1663-65
Jan STEEN,
Ο σχολάρχης
1663-65
Σχολική εξέταση Albert Anker 1862
Σχολική εξέταση Albert Anker 1862
Το αραβικό σχολείο Guido Bach - 1876
Το αραβικό σχολείο
Guido Bach - 1876
Philip MERCIER, Σχολείο για κορίτσια 1738
Philip MERCIER,
Σχολείο για κορίτσια
1738
Το κρυφό σχολειό - Γύζης 1885
Το κρυφό σχολειό - Γύζης 1885
Ο δάσκαλος - Jan Steen 1668
Ο δάσκαλος - Jan Steen 1668
Benozzo Gozzoli, Η Σχολή της Tagaste (λεπτομέρεια) 1464-65
Benozzo Gozzoli,
Η Σχολή της Tagaste (λεπτομέρεια)
1464-65
Giacomo CERUTI, Κοπέλες που μαθαίνουν ραπτική 1720
Giacomo CERUTI,
Κοπέλες που μαθαίνουν ραπτική 1720
Στο σχολείο του χωριού - Vladimir Makovsky 1883
Στο σχολείο του χωριού - Vladimir Makovsky 1883
Συνάντηση επιτρόπων του σχολείου- Robert Harris 1885
Συνάντηση επιτρόπων του σχολείου- Robert Harris 1885
το νέο σχολείο - Diego Rivera 1923
το νέο σχολείο - Diego Rivera 1923
Σχολική σκηνή - Francisco Goya
Σχολική σκηνή - Francisco Goya
Διανοητική αριθμητική. Στο Δημοτικό Σχολείο του S.Rachinsky Nikolay Bogdanov-Belsky 1895
Διανοητική αριθμητική. Στο Δημοτικό Σχολείο του S.Rachinsky Nikolay Bogdanov-Belsky 1895
η σχολή των ΑΘηνών -Raphael, 1510-1511
                                            η σχολή των ΑΘηνών -Raphael, 1510-1511

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Νανούρισμα...

Κοιμήσου, αγγελούδι μου, παιδί μου, νάνι νάνι,
να μεγαλώσεις γρήγορα σαν τ’ αψηλό πλατάνι,
να γίνεις άντρας στο κορμί και στο μυαλό
για να ’σαι πάντα μες στο δρόμο τον καλό.
Κοιμήσου, αγγελούδι μου, γλυκά με το τραγούδι μου...

Καλή αρχή!!!!

 
Καλή αρχή σε όλους τους δασκάλους του κόσμου τούτου!

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...