Ό,τι ακριβώς συμβαίνει στο έμβρυο από το στάδιο μια άμορφης μάζας τεσσάρων κυττάρων μέχρι αυτό που μοιάζει με άνθρωπο! |
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
H ανάπτυξη του εμβρύου / «How to build a human» (Infographic by Eleanor Latz)
Ζακ Πρεβέρ, Ο κακός μαθητής
Ο κακός μαθητής
Λέει όχι με το κεφάλι
Μα λέει ναι με την καρδιά
Λέει ναι σε όσους αγαπάει
Λέει όχι με το κεφάλι
Μα λέει ναι με την καρδιά
Λέει ναι σε όσους αγαπάει
Λέει όχι στον καθηγητή
Είναι όρθιος
Τον ρωτούν
Και όλα τα προβλήματα έχουν δοθεί
Ξαφνικά τον πιάνουν ακατάσχετα γέλια
Και τα σβήνει όλα
Τα ψηφία και τις λέξεις
Τις ημερομηνίες και τα ονόματα
Τις φράσεις και τους γρίφους
Και παρά τις φοβέρες του καθηγητή
Κάτω από τα γιουχαΐσματα των καλών μαθητών
Με κιμωλίες όλων των χρωμάτων
Πάνω στον μαυροπίνακα της δυστυχίας
Ζωγραφίζει το πρόσωπο της ευτυχίας.
Για τη διδακτική σχέση... του Αριστείδη Μπαλτά (νέου Υπουργού Παιδείας)
Μέσα στη διδακτική σχέση και για τη διδακτική σχέση. Όπου αρχίζουν όλα....
http://sykees8.blogspot.gr/2012/07/blog-post_30.html
Η διδακτική σχέση είναι σχέση ενσώματη. Δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά περιλαμβάνει τον τόνο, την ένταση, το χρώμα και τους κυματισμούς της φωνής, το βλέμμα, το χαμόγελο, την έκφραση του προσώπου, τη χειρονομία, την κίνηση του σώματος ολόκληρου. Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω. Ακόμη κι αν -ή επειδή- είναι κακής ποιότητας και λερώνουν. Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν.
Η διδακτική σχέση είναι σχέση διακινδύνευσης και σχέση αναγνώρισης. Σχέση αμοιβαίας ενθάρρυνσης και αμοιβαίας κριτικής. Σχέση ευθύνης. Εκεί η αυτενέργεια αρθρώνεται με σεβασμό. Και, ως σχέση, ασκεί, δηλαδή διδάσκει έμπρακτα, αυτόν τον σεβασμό. Αυτό και μόνον αυτό είναι το περιεχόμενο της αναγκαίας πειθαρχίας.
Θεμελιώδες αιτούμενο της διδακτικής σχέσης είναι να διαλύει φόβους και αναστολές απέναντι στη γνώση. Να καθιστά την τάξη τόπο ελεύθερης διατύπωσης της απορίας, γιατί η απορία είναι δύναμη και τα παιδιά ξέρουν πάντα περισσότερα απ' ό,τι αφήνουν να φανεί. Και ταυτόχρονα να καθιστά τον μόχθο που οδηγεί στη γνώση αγαπητό, την ίδια τη γνώση απολαυστική. Με βάση την απαράβατη αρχή ότι όποιος έχει μάθει να μιλάει μπορεί να μάθει οτιδήποτε. Εφόσον ενδιαφέρεται. Δηλαδή, αν ο δάσκαλος τον πείσει έμπρακτα και διά του παραδείγματος να αφεθεί στη σαγήνη της γνώσης και των δρόμων που οδηγούν σ' εκείνη.
Στόχος της διδακτικής σχέσης είναι να αναδεικνύει τις κλίσεις (πάντα υπάρχουν) και να καλλιεργεί τα ταλέντα (πάντα στον πληθυντικό) που κάθε μαθητής και μαθήτρια διαθέτει, ίσως ανεπίγνωστα. Για τον καθένα χωριστά, αλλά και για όλους μαζί. Συν-λογικά. Να τονώνει και να εδραιώνει αυτοπεποίθηση. Με αιδώ και περίσκεψη. Χωρίς αλαζονεία. Ώστε διδάσκοντες και διδασκόμενοι να ανακαλύπτουν από κοινού κλίσεις και να συνενώνουν ταλέντα.
Τα παραπάνω κατανοούνται εύκολα από δασκάλους και μαθητές. Γιατί απορρέουν άμεσα από τον ίδιο τον διδακτικό μόχθο. Αλλά είναι δύσκολα στην εφαρμογή. Γιατί η διδακτική σχέση εμπλέκεται με μύρια έξωθεν επιβαλλόμενα εμπόδια. Που αποσκοπούν, σχεδόν από πρόθεση, να αποστερήσουν τη διδακτική σχέση από τη σάρκα της. Προς όφελος μιας στεγνής και τελικά αδυσώπητης γραφειοκρατίας που εξυπηρετεί αυτόματα τους εξαρχής ευνοημένους από το εκπαιδευτικό σύστημα.
Παρά τα λογής εμπόδια, δεν μας επιτρέπεται να αμελούμε ή να υποβαθμίζουμε το μέτωπο της διδακτικής σχέσης. Γιατί από εκεί αρχίζουν όλα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που ονειρευόμαστε, εκεί όπου βρισκόμαστε και όπως μπορούμε να τις οργανώσουμε. Διευρύνοντας κάθε στιγμή μέσα στην τάξη και γύρω από την τάξη τα όρια του εφικτού. Χωρίς να περιμένουμε. Γιατί η διδακτική σχέση είναι υπόθεση της κοινωνίας. Όχι μιας κυβέρνησης. Ούτε καν μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Όσο δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, τόσο παραμένουμε έρμαια της τρέχουσας μοίρας μας. Αφού το μέλλον αρχίζει πάντα από τη διδακτική σχέση. Και από σήμερα.
Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο;! (video) / Is time travel possible? - Colin Stuart
Lesson by Colin Stuart, animation by TED-Ed.
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015
Η διαφορετικότητα είναι δύναμη / Let's re-define our differences | Ahmed Moawia | TEDxAthens
«Ο ρατσισμός είναι δύσκολο και πολύπλοκο θέμα. Ο φόβος για το ξένο υπάρχει. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να αναδειχθεί η αποφασιστικότητα να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο: την πίστη στις αξίες. Και με αυτό θα τον αντιμετωπίσουμε».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Forum Μεταναστών μιλάει για την αξία της διαφορετικότητας σε μια συλλογική κοινωνία.
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015
"Tsiprology"
Πώς
βλέπουν τον νέο πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα οι ψηφοφόροι του, οι συντηρητικοί, οι Ευρωπαίοι, οι
Αμερικανοί, τα Μ.Μ.Ε, η αστυνομία, οι ακροδεξιοί, οι κομμουνιστές και πώς βλέπει
ο ίδιος τον εαυτό του.
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015
Δημοκρατία και ... Μαφάλντα! / Democracy and... Mafalda!
The reaction of Mafalda the concept of Democracy Η αντίδραση της Μαφάλντα στην έννοια της Δημοκρατίας |
Καλή ψήφο!!!
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015
Η έννοια του χρόνου στους διαφορετικούς πολιτισμούς
Πηγή: newsbeast.gr
Ο διεθνούς φήμης γλωσσολόγος, ιδρυτής σχολείων, προσωπικός δάσκαλος αρκετών μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας και βραβευμένος συγγραφέας του βιβλίου «When Cultures Collide» Richard Lewis, ο οποίος κάνει διαλέξεις σε όλον τον κόσμο, αναλύει πώς οι διαφορετικοί πολιτισμοί αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου.
Στο δυτικό ημισφαίριο, οι ΗΠΑ και το Μεξικό χρησιμοποιούν την έννοια του χρόνου με διαμετρικά αντίθετο τρόπο, πράγμα που προκαλεί έντονες τριβές μεταξύ των δύο λαών. Στη δυτική Ευρώπη, οι Ελβετοί έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη για το χρόνο, σε σχέση με τους γείτονές τους Ιταλούς, ενώ οι πολίτες της Ταϊλάνδης δεν αξιολογούν το πέρασμα του χρόνου με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ιάπωνες.
Personalized Learning Vs Traditional Learning ~ Educational Technology and Mobile Learning
One of the biggest affordances of technology is towards the enhancement of the concept of personalized learning. Internet and more particularly web 2.0 technologies and mobile apps have provided learners with unprecedented opportunities to learn whenever, wherever, and however they want. At its core, personalized learning is all about tailoring the available resources in order to meet personal learning needs. On a macro educational scale, personalized learning addresses different teaching strategies and instructional methods that focus on the adjustment and leverage of the curricula and teaching materials to help meet a diverse set of students learning needs and interests.
The visual I am sharing with you today sheds more light on this concept and walks you through some of the differences between personalized learning and traditional learning. Check it out below and share with us what you think of it.
Εικόνες της Αθήνας με τα μάτια των περιηγητών / Ίδρυμα Λασκαρίδη, Τravelogues
πηγή: www.lifo.gr
50 εικόνες της Αθήνας μέσα από τα μάτια των περιηγητών από τον 15ο μέχρι τον 20ο αιώνα Μια ματιά στην Αθήνα μέσα από το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο el.travelogues.gr του Ιδρύματος Λασκαρίδη
13 Athene vel Minerva,1493, SCHEDELL, Hartmann. |
Μόνο πενήντα εικόνες από τις χιλιάδες και είναι αρκετές για να καταλάβει ένας επισκέπτης τον τόπο του. Γεωγραφικές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές πληροφορίες, όλες αυτές είναι ελεύθερες στους χρήστες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη TRAVELOGUES - ME TO BΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ. Η ιστοσελίδα αυτή του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη προβάλλει, για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές εκδόσεις. Τα εισαγωγικά κείμενα για την κάθε περιοχή -έτσι όπως αυτή παραδίδεται από τα ίδια τα τεκμήρια (κείμενα και εικόνες) των περιηγητών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιωτικού ρεύματος-, τα κείμενα με τα οποία παρουσιάζεται η κάθε περιηγητική έκδοση, όπως και η κριτική θεώρηση του περιεχομένου της, ο εντοπισμός του εικονογραφικού θέματος στον γεωγραφικό χάρτη και οι πολλαπλές δυνατότητες θεματικής αναζήτησης καθώς και ποικίλες διαδραστικές εφαρμογές καθιστούν ουσιαστικά, την ιστοσελίδα αυτή, πανόραμα της περιηγητικής εικονογραφίας για τον ευρύτερο χώρο, όπου έδρασαν και οι Έλληνες, στη διάρκεια των πέντε τελευταίων αιώνων.
Κυψέλη στον Υμηττό, 1682, WHELER, George
H Αθήνα αρχίζει να διαφαίνεται σαν σταθμός, σπάνια επιθυμητός, στους δρόμους των ταξιδιωτών του 16ου αιώνα. Και ως τον 17ο αιώνα παρέμεινε ένας χώρος περισσότερο ζωντανός στη σκέψη των λογίων της Δύσης, που από την Aναγέννηση και μετά ενέκυψαν περισσότερο στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία και αργότερα στην αρχαιο-ρωμαϊκή τέχνη. Γύρω στα 1674-75 η Aθήνα εισέρχεται αιφνιδιαστικά στην ευρωπαϊκή συνείδηση με τα πρώτα λεπτομερειακά τοπογραφικά σχεδιαγράμματα της πόλης και με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον που αλληλοτροφοδοτείται με σχετικές δημοσιεύσεις. Η ιστορία της απεικόνισής της, μια ιστορία που δε σταμάτησε λεπτό μέσα στους αιώνες να ασκεί γοητεία σε κάθε επισκέπτη, έχει αρχίσει.
Άποψη της Αθήνας με αναφορά στην ανατίναξη του Παρθενώνα από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, 1688, CORONELLI, Vincenzo.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015
Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες,(Joao Miguel Tavares) :"A crise explicada as criancas" / Πώς να εξηγήσετε την κρίση στα παιδιά
Ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους σε ένα πανέξυπνο "διπλό" βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τον τρόπο του παραμυθιού για τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
πηγή: http://www.bookbook.gr/
"Η χοντρή, αχόρταγη αρκούδα που έτρωγε πολύ μέλι και τώρα πρέπει να ξεκινήσει σκληρή δίαιτα είναι το έλλειμμα της χώρας. Το σμήνος από αγριεμένες μέλισσες είναι οι αγορές, που, ενώ έδιναν άφθονο μέλι στην αρκούδα, αποφάσισαν να μην της δίνουν άλλο. Η δεξιά εκδοχή ρίχνει το φταίξιμο στην αρκούδα, ενώ η αριστερή στις αδηφάγες μέλισσες.
Στην Πορτογαλία, ένα από τα μέλη της διαβόητης ομάδας PIIGS, κυκλοφόρησε το πρώτο πολιτικό παραμύθι που φιλοδοξεί να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει κρίση. Για τη συγγραφή του συνεργάστηκαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες, που πρόσκειται στη δεξιά, και ο εικονογράφος Νούνο Σαράιβα, από τον χώρο της αριστεράς. Το βιβλίο, με τίτλο "A crise explicada as criancas" (Πώς να εξηγήσετε την κρίση στα παιδιά) και με πρωταγωνιστές αρκούδες και μέλισσες, έχει δύο εξώφυλλα και διαβάζεται και από τις δύο πλευρές. Η ίδια -περίπου- ιστορία δίνει δυο διαφορετικές εκδοχές για την κρίση. Της δεξιάς και της αριστεράς. Έτσι οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν την ανάγνωση από το μπλε ή από το κόκκινο εξώφυλλο.
"Τα παιδιά, όσο προφυλαγμένα και να είναι, βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα και έξω από τα σπίτια τους. Η ύφεση πλήττει τις οικογένειές τους, καταθλίβει τους γονείς και εκείνα είναι ανήμπορα να συνειδητοποιήσουν τι τους συμβαίνει" λέει ο συγγραφέας. Αυτή η διαπίστωση ώθησε τον ίδιο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, να γράψει ένα παραμύθι με την ελπίδα να βοηθήσει τα μικρότερα μέλη των οικογενειών να καταλάβουν τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, στη χώρα τους και στη ζωή τους.
πηγή: http://www.bookbook.gr/
"Η χοντρή, αχόρταγη αρκούδα που έτρωγε πολύ μέλι και τώρα πρέπει να ξεκινήσει σκληρή δίαιτα είναι το έλλειμμα της χώρας. Το σμήνος από αγριεμένες μέλισσες είναι οι αγορές, που, ενώ έδιναν άφθονο μέλι στην αρκούδα, αποφάσισαν να μην της δίνουν άλλο. Η δεξιά εκδοχή ρίχνει το φταίξιμο στην αρκούδα, ενώ η αριστερή στις αδηφάγες μέλισσες.
Στην Πορτογαλία, ένα από τα μέλη της διαβόητης ομάδας PIIGS, κυκλοφόρησε το πρώτο πολιτικό παραμύθι που φιλοδοξεί να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει κρίση. Για τη συγγραφή του συνεργάστηκαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες, που πρόσκειται στη δεξιά, και ο εικονογράφος Νούνο Σαράιβα, από τον χώρο της αριστεράς. Το βιβλίο, με τίτλο "A crise explicada as criancas" (Πώς να εξηγήσετε την κρίση στα παιδιά) και με πρωταγωνιστές αρκούδες και μέλισσες, έχει δύο εξώφυλλα και διαβάζεται και από τις δύο πλευρές. Η ίδια -περίπου- ιστορία δίνει δυο διαφορετικές εκδοχές για την κρίση. Της δεξιάς και της αριστεράς. Έτσι οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν την ανάγνωση από το μπλε ή από το κόκκινο εξώφυλλο.
"Τα παιδιά, όσο προφυλαγμένα και να είναι, βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα και έξω από τα σπίτια τους. Η ύφεση πλήττει τις οικογένειές τους, καταθλίβει τους γονείς και εκείνα είναι ανήμπορα να συνειδητοποιήσουν τι τους συμβαίνει" λέει ο συγγραφέας. Αυτή η διαπίστωση ώθησε τον ίδιο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, να γράψει ένα παραμύθι με την ελπίδα να βοηθήσει τα μικρότερα μέλη των οικογενειών να καταλάβουν τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, στη χώρα τους και στη ζωή τους.
Μικροί... πολίτες - βιβλία για την πολιτική συνείδηση των παιδιών
πηγή: http://www.bookbook.gr/
Πώς καλλιεργείται στα παιδιά η συνείδηση του πολίτη;
Πώς μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τη θέση τους ως μέλη ενός κοινωνικού συνόλου; Σίγουρα με πολλούς τρόπους.
Όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στους τίτλους των βιβλίων που κυκλοφορούν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για συζήτηση και προβληματισμό διαπιστώνει πόσα λίγα βιβλία, τα περισσότερα παρελθόντων ετών, υπάρχουν.
Όταν στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση υπήρχε η φωνή της «Λιλιπούπολης» που καυτηρίαζε την καθημερινότητα, τους στερεοτυπικούς ρόλους των μεγάλων αλλά και διαπαιδαγωγούσε φωτίζοντας τη λειτουργία των θεσμών, σήμερα πού βρίσκεται η καινούρια πρόταση για να προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα;
Σήμερα υπάρχουν βιβλία για τη διαφορετικότητα, για το σεβασμό των δικαιωμάτων λείπουν όμως εκείνες οι ιστορίες που τοποθετούν το άτομο μέσα στην κοινωνία και ορίζουν όχι μόνο τα δικαιώματά του αλλά και τις υποχρεώσεις του. Λείπουν τα βιβλία που περιγράφουν και αναλύουν τα παγκόσμια προβλήματα της εποχής έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τη θέση τους αλλά και τη δύναμή τους. Λείπουν τέλος, τα βιβλία για τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Μια ματιά στα βιβλία που κυκλοφορούν στη Γαλλία για τη Γαλλική Επανάσταση θα δείξει πόσο λίγα είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν για την Ελληνική Επανάσταση, την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας μας, τους πολιτικούς που σημάδεψαν την πορεία της.
Αν η γνώση είναι η δύναμη για να μπορείς να στέκεσαι κριτικά απέναντι σε κάθε επιχείρημα, για να μπορείς να αξιολογείς και να αποφασίζεις, για να μπορείς να αναγνωρίζεις τη θέση σου και το ρόλο σου μέσα στο κοινωνικό σύνολο, για να ονομάζεσαι πολίτης, ας ξανασκεφτούμε τι γνώσεις παρέχουμε στους μικρούς πολίτες.
Βιβλία για την πολιτική συνείδηση των παιδιών
Πώς καλλιεργείται στα παιδιά η συνείδηση του πολίτη;
Πώς μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τη θέση τους ως μέλη ενός κοινωνικού συνόλου; Σίγουρα με πολλούς τρόπους.
Όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στους τίτλους των βιβλίων που κυκλοφορούν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για συζήτηση και προβληματισμό διαπιστώνει πόσα λίγα βιβλία, τα περισσότερα παρελθόντων ετών, υπάρχουν.
Όταν στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση υπήρχε η φωνή της «Λιλιπούπολης» που καυτηρίαζε την καθημερινότητα, τους στερεοτυπικούς ρόλους των μεγάλων αλλά και διαπαιδαγωγούσε φωτίζοντας τη λειτουργία των θεσμών, σήμερα πού βρίσκεται η καινούρια πρόταση για να προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα;
Σήμερα υπάρχουν βιβλία για τη διαφορετικότητα, για το σεβασμό των δικαιωμάτων λείπουν όμως εκείνες οι ιστορίες που τοποθετούν το άτομο μέσα στην κοινωνία και ορίζουν όχι μόνο τα δικαιώματά του αλλά και τις υποχρεώσεις του. Λείπουν τα βιβλία που περιγράφουν και αναλύουν τα παγκόσμια προβλήματα της εποχής έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τη θέση τους αλλά και τη δύναμή τους. Λείπουν τέλος, τα βιβλία για τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Μια ματιά στα βιβλία που κυκλοφορούν στη Γαλλία για τη Γαλλική Επανάσταση θα δείξει πόσο λίγα είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν για την Ελληνική Επανάσταση, την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας μας, τους πολιτικούς που σημάδεψαν την πορεία της.
Αν η γνώση είναι η δύναμη για να μπορείς να στέκεσαι κριτικά απέναντι σε κάθε επιχείρημα, για να μπορείς να αξιολογείς και να αποφασίζεις, για να μπορείς να αναγνωρίζεις τη θέση σου και το ρόλο σου μέσα στο κοινωνικό σύνολο, για να ονομάζεσαι πολίτης, ας ξανασκεφτούμε τι γνώσεις παρέχουμε στους μικρούς πολίτες.
Βιβλία για την πολιτική συνείδηση των παιδιών
Λούκυ Λουκ: Οι εκλογές της Μπουμβίλ (επεισόδιο ...τρομακτικά επίκαιρο!)
Tρομερά και τρομακτικά επίκαιρο: το τεύχος 26 του θρυλικού Λούκυ Λουκ, το αφιερωμένο στις εκλογές της Μπουμβίλ. Τίτλος: Προς την Οκλαχόμα!
Θέλοντας και μη νοιώθει κανείς πως σε μια Μπουμβίλ ζούμε. Μόνο που η εξαίσια Άγρια Δύση των Μορίς και Γκοσινύ δίνει ένα ονειρεμένο happy end: ο αθώος κι ελαφρόμυαλος Μόμπι, που κατά λάθος βγαίνει δήμαρχος (από την κακεντρέχεια και τον αλληλοσπαραγμό των υπολοίπων) καταφέρνει τελικά παρά το λιγοστό του μυαλό να γίνει ένας άξιος και καλός κυβερνήτης.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε το απολαυστικό τεύχος, δείτε εδώ την ταινία κινουμένων σχεδίων (μεταγλωττισμένη).
Και καλή διασκέδαση! Και ... καλή ψήφο!
Θέλοντας και μη νοιώθει κανείς πως σε μια Μπουμβίλ ζούμε. Μόνο που η εξαίσια Άγρια Δύση των Μορίς και Γκοσινύ δίνει ένα ονειρεμένο happy end: ο αθώος κι ελαφρόμυαλος Μόμπι, που κατά λάθος βγαίνει δήμαρχος (από την κακεντρέχεια και τον αλληλοσπαραγμό των υπολοίπων) καταφέρνει τελικά παρά το λιγοστό του μυαλό να γίνει ένας άξιος και καλός κυβερνήτης.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε το απολαυστικό τεύχος, δείτε εδώ την ταινία κινουμένων σχεδίων (μεταγλωττισμένη).
Και καλή διασκέδαση! Και ... καλή ψήφο!
A thought of George Orwell about the importance and value the Mind
This quote, in other words, means if you have an idea to express, or a position to state, or an argument to make--you won't be able to adequately. You'll rely on others to convey your ideas, and you certainly don't want that. So, learn to think and write well, and you'll be ahead of most in the World ...
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015
Χόρχε Μπουκάι – H αρκούδα
Aπό το βιβλίο Ιστορίες να σκεφτείς του Χόρχε Μπουκάι
"Σε δύο χρόνια... μπορεί να μιλάει η αρκούδα!" |
Μια μέρα, ο τσάρος ανακάλυψε ότι ένα από τα κουμπιά της αγαπημένης του ζακέτας είχε κοπεί.
Ο τσάρος ήταν ιδιότροπος, αυταρχικός και σκληρός (όπως όλοι όσοι μπλέκονται για πολύ καιρό με την εξουσία). Έτσι, οργισμένος εξαιτίας της απουσίας του κουμπιού, έστειλε να βρουν τον ράφτη και διέταξε να αποκεφαλιστεί την επόμενη μέρα από τον μπαλτά του δήμιου.
Κανείς δεν αντιμιλούσε στον αυτοκράτορα ολόκληρης της Ρωσίας, έτσι ο φρουρός πήγε μέχρι το σπίτι του ράφτη και, τραβώντας τον μέσα από τα χέρια της οικογένειάς του, τον πήγε στο μπουντρούμι του παλατιού για να περιμένει εκεί τον θάνατό του.
Το ηλιοβασίλεμα, όταν ο δεσμοφύλακας οδήγησε το ράφτη στο τελευταίο του δείπνο, αυτός τίναξε το κεφάλι και μουρμούρισε: «Καημένε τσάρε».
Ο φρουρός δεν μπόρεσε να κρατήσει τα γέλια του.
«Καημένε τσάρε; Καημένος είσαι εσύ. Το κεφάλι σου θα βρίσκεται αρκετά μακριά από το σώμα σου, αύριο κιόλας.»
Benjamin Clementine - Condolence
O 26χρονος Benjamin Sainte-Clementine, αυτοδίδακτος τραγουδιστής και πιανίστας, γεννήθηκε στην Γκάνα, μεγάλωσε στο νότιο Λονδίνο κι έμαθε να τραγουδάει ζητιανεύοντας ψιλά στους δρόμους της Μονμάρτρης. Το ερμηνευτικό και πιανιστικό ύφος του θυμίζει τον Anthony Hegarty (των Anthony & the Johnsons) και τη Nina Simone, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι μεγάλωσε ακούγοντας κλασική μουσική και ότι είναι επηρεασμένος από τον Erik Satie και τους Γάλλους τραγουδοποιούς Jacques Brel και Leo Ferre. Όλα αυτά, μαζί με στοιχεία από την κλασική τζαζ και τα torch songs, βρίσκονται επιτυχώς ομογενοποιημένα στο πρώτο άλμπουμ του Clementine – που όσοι τον ανακάλυψαν εγκαίρως, τον είδαν live στο Gazarte στις 20/12 της προηγούμενης χρονιάς. Η ευελιξία με την οποία ανεβοκατεβαίνει τις οκτάβες παραπέμπει σε κλασικό τενόρο και συγχρόνως σε τραγουδιστή της σόουλ και των γκόσπελ. Το πιάνο κυριαρχεί και εξαφανίζει σχεδόν τα υπόλοιπα όργανα που τον συνοδεύουν: ένα βιολί, μια κιθάρα, διακριτικά κρουστά. Από τα 11 συναρπαστικά τραγούδια του άλμπουμ απολαύστε το «Condolence».
Benjamin Clementine - At least for now |
I swear that you've seen me
yes you've seen me here before, before
and so don't tell it....
yes you've seen me here before, before
and so don't tell it....
Memrise: Οnline Υπηρεσία Προσφοράς Μαθημάτων / Memrise - A Nice Platform for Studying Languages, Math, Science, and More
πηγή: http://www.memrise.com/
Το Memrise είναι μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας μπορείτε να μάθετε λεξιλόγιο για μια νέα σας γλώσσα, την επιστήμη μελέτης σας, για παράδειγμα μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία, φυσική ή ιστορία της τέχνης μέσα από τα εκατοντάδες online προσφερόμενα μαθήματα. Μετά τη δωρεάν εγγραφή σας στο Memrise, επιλέξτε μια κατηγορία που θέλετε να σπουδάσετε. Στη συνέχεια, εντός της κατηγορίας αυτής μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πολλά επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, επέλεξα Ιστορία της Τέχνης και στη συνέχεια Αρχαία Ελληνική Γλυπτική, Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης του 20ου & 21ου αιώνα. Εξαιρετική πλατφόρμα Ανοικτής και εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης! Αξίζει τον χρόνο σας να περιπλανηθείτε στα μαθήματα του Memrise!!!
Memrise is a service through which you can learn vocabulary for a new-to-you language, study science flashcards, review math problems, or review content from any of the hundreds of online course offerings on Memrise. Review on Memrise happens in a manner that is a blend of flashcard flipping and quiz question answering. After signing into your Memrise account select a category that you want to study. Then within that category choose one of the many sub-topics. For example, I chose History & Geography then selected Capitals and within that topic I selected Canadian Capitals.
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015
«Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση στο Θέατρο «Πορεία»
Την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησα την εξαιρετική "Χίμαιρα" του Καραγάτση, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου στο θέατρο Πορεία. Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική του Νεκτάριου Κωνσταντινίδη
και σας προτρέπω να δείτε τη συγκεκριμένη παράσταση, εάν δεν το έχετε κάνει ακόμη.
Ο Στρατής Πασχάλης διασκευάζει για το θέατρο και ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί, το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Χίμαιρα» (1953), μια σπουδή για τα όρια της επιθυμίας, την παντοδυναμία του ερωτικού ενστίκτου και την συνταύτισή του με τον θάνατο. Ο Στρατής Πασχάλης δημιουργεί άρτιο θεατρικό έργο αξιοποιώντας τα κομβικά σημεία του λογοτεχνικού κειμένου. Το εγχείρημα της δραματοποίησης του μυθιστορήματος, όπως το γνωρίσαμε στην παράσταση του θεάτρου «Πορεία», καταδεικνύει ότι η ανανέωση του ελληνικού θεάτρου ως σκηνικού – παραστασιακού φαινομένου, μπορεί να προέλθει από αντίστοιχες αναθέσεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύλληψη της δράσης, το τραγικό, δομείται με βάση τις αρχές ή επί τέλους το πρότυπο του αρχαίου θεάτρου για το οποίο, άλλωστε, γίνονται ευάριθμες μνείες από τα πρόσωπα στον διάλογο. Έτσι το διακείμενο της τραγωδίας κατισχύει στα κομβικά σημεία. Η Γαλλίδα ηρωίδα, η Μαρίνα, θαυμάζει την τόλμη της Μήδειας και υποδορίως οδηγείται στην μίμησή της: «φονεύει» το κοριτσάκι της, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην εισβολή του κρύου που βρίσκει κάθιδρη την Αννούλα μετά την επιστροφή της από μια παιδική γιορτή.
Η ίδια η Μαρίνα, εμποτισμένη από τον ελληνικό πολιτισμό (πολιτιστικά εξελληνισμένη) βαδίζει κατά το πρότυπο των ηρωίδων – προσώπων της αρχαίας τραγωδίας, κυρίως ως προς την ύβρη της μοιχείας: όπως η Αερόπη προδίδει τη συζυγική κλίνη του Ατρέως και κάνει έρωτα με τον αδελφό του τον Θυέστη (η Κλυταιμνήστρα δεν απέχει πολύ αφού και εκείνη στην απουσία του Αγαμέμνονος συνάπτει αντίστοιχη μοιχική σχέση με τον εξάδελφό του, τον Αίγισθο), η Μαρίνα κάνει έκπαγλο έρωτα με τον Μηνά, αδελφό του άνδρα της, καθ’ ον χρόνο εκείνος, ο Γιάννης (νεωτερικός Αγαμέμνων), έχει μπαρκάρει για την ανάκτηση του χαμένου πλούτου στην ανατολή.
Το «διακείμενο» της αρχαίας τραγωδίας που στίζεται με ορισμένους μόνο στίχους από το στόμα της Μαρίνας και του Μηνά, δίνει τη βάση για την αρχιτεκτονική της «Μεγάλης Χίμαιρας». Η ελληνολατρία της φλογερής Μαρίνας που σχεδόν ελευθεριάζει ασυγκράτητη στο περιβάλλον της ναυτικής οικογένειας στη Σύρα, μικρογραφείται με την εορταστική μεταμφίεση της άτυχης μικρής Αννούλας σε χίμαιρα, του γνωστού τέρατος με τα τρία κεφάλια που καθυπόταξε ο Βελλεροφόντης, ήρωας ο οποίος ενέπνευσε στον Ευριπίδη το χαμένο ομώνυμο έργο.
Ο Δημήτρης Τάρλοου επιτυγχάνει μετρημένους ρυθμούς για την παράσταση παρακολουθώντας με προσοχή τη δομή του έργου και την λογική εκφορά των καταστάσεων από τους ήρωες της πλοκής. Ο κύριος Τάρλοου χρησιμοποιεί κινηματογραφικές σεκάνς (σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας) για να εξοπλίσει και να στηρίξει τα σκηνικά γεγονότα μέσα απ’ τα εξωσκηνικά δρώμενα. Με αυτό τον τρόπο, το έργο αποκτά το ενδιαφέρον του ανεξιχνίαστου και ο θεατής τοποθετείται σε θέση αναμονής του αναπάντεχου ή και του ανατρεπτικού στοιχείου. Ως εκ τούτου, η παράσταση αποκτά υφολογία του σασπένς και κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Λειτουργικά τα σκηνικά της Ελένης Μανωλοπούλου, η οποία υπογράφει και τα καλαίσθητα κουστούμια που παραπέμπουν στην εποχή χωρίς γραφικές αναφορές. Η σκηνογράφος επιτυγχάνει επιπλέον την δημιουργία ενός «διπλού» θα λέγαμε χώρου, εντός του οποίου αντανακλάται το υποδηλωτικό του λόγου και η απλή δήλωση μιας αισθητικής με αξιώσεις. Οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου παρεμβαίνουν συναισθηματικά στις καταστάσεις και σηματοδοτούν ευεργετικά τα πρόσωπα. Η μουσική της Κατερίνας Πολέμη και οι χορογραφίες της Ζωής Χατζηαντωνίου συγχωνεύουν ευθύβολα το ύφος, τη θεματική και την ένθερμη βιωματικότητα ορισμένων περιστατικών του έργου στα οποία η σκηνοθεσία θέλει να εστιάσει.
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ερμηνεύει εξελικτικά τον ρόλο της Μαρίνας αποδίδοντας με εκφραστική ευχέρεια και ρεαλιστική ακρίβεια τη σταδιακή «μεταμόρφωσή» της, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και κυρίως τις ψυχολογικές διακυμάνσεις της ηρωίδας. Η κυρία Αϊδίνη υπογραμμίζει με την κίνηση και την ρυθμική της ακρίβεια τις εσωτερικές διαλεκτικές του χαρακτήρα. Ο Νίκος Ψαρράς στο ρόλο του Γιάννη κινείται με άνεση και αποδίδει περιγραφικά αλλά με συνέπεια τις εκφάνσεις του προσώπου που υποδύεται. Ο Όμηρος Πουλάκης, ως Μηνάς, δεν διαθέτει τη φυσική διαδοχή ούτε την παρόρμηση για να στηρίξει τον εν θερμώ μοιχό εραστή, αποδίδει ωστόσο την καθαρότητα των προθέσεων και την ενδεχόμενη αμφιταλάντευση του ήρωα. Η Σοφία Σεϊρλή υποδύεται τη Ρεϊζαίνα με την αυστηρότητα αλλά και την υποχωρητική λογική που αρμόζει σε μια μητέρα όταν αναζητά λύσεις σε αντίξοες συνθήκες. Ως Αννεζιώ, η Αλίκη Αλεξανδράκη πλάθει με τον δικό της, θεατρικά γοητευτικό τρόπο, μια πανανθρώπινη περίπτωση, γενική και συνάμα ασφυκτικά προσωπική στο σύμπαν του καθενός. Στο σύντομο πέρασμά της, η κυρία Αλεξανδράκη οδηγεί την ηρωίδα στις παρυφές της παγκόσμιας συμπόνιας και στα καθημερινά περιστατικά αλληλεγγύης. Τη διανομή συμπληρώνουν επάξια η Ηλιάνα Μαυρομάτη (Λίλη, Καλλιόπη, Βιετναμέζα πόρνη), ο Δημήτρης Τάρλοου (ένας άγνωστος) και η Κατερίνα Τράμπα σε εναλλασσόμενη διανομή με την Βασιλική Παναγιώτογλου (Αννούλα).
7ος Διαγωνισμός Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων 2015
1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
7ος Διαγωνισμός Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων 2015
Η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε) και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) προκηρύσσουν τον 7ο Διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων (Εκπαίδευσης, Υποστηρικτικών δομών της Εκπαίδευσης, Διοικητικών μονάδων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθώς Προσωπικών ατομικών ή ομαδικών Ιστότοπων Εκπαιδευτικών).
Ο Διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» (Σύρος 26-28 Ιουνίου 2015) το οποίο είναι υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. (159688/Γ|3-10-2014).
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη όλων των ποιοτικών διαδικτυακών ιστότοπων που παρέχουν εκπαιδευτικές – παιδαγωγικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, η ηθική και η υλική -έστω και συμβολικά- επιβράβευσή τους.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι Ελληνόφωνοι Εκπαιδευτικοί Ιστότοποι που θα είναι ενεργοί τουλάχιστον μέχρι και την ημερομηνία αξιολόγησής τους στις ακόλουθες κατηγορίες για τις οποίες θα δοθούν αντίστοιχα βραβεία και έπαινοι:
- Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία,
- Γυμνάσια,
- Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ,
- Υποστηρικτές Δομές Εκπαίδευσης (ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ, ΣΣΝ, ΚΠΕ, ΣΕΚ, ΚΕΔΔΥ κ.α),
- Διοικητικές μονάδες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθύνσεων,
- Προσωπικοί Iστότοποι Eκπαιδευτικών και Ομάδων Εκπαιδευτικών.
Αιτήσεις συμμετοχής: 1-28 Φεβρουαρίου 2015.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό και τον τρόπο αξιολόγησης θα αναρτηθούν στον επίσημο ιστότοπο του Διαγωνισμού: http://www.eduwebawards.gr στη διεύθυνση του Συνεδρίου: http://www.e-diktyo.eu καθώς και στη διεύθυνση: http://www.ekped.gr.
Οι άξονες και τα κριτήρια αξιολόγησης του 7ου ΔΕΕΙ θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο http://www.eduwebawards.gr μετά τις 31-1-2015.
Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015
Λίγα σχόλια για την έρευνα του Ι.Ε.Π για τα βιβλία του Δημοτικού
Την
προηγούμενη εβδομάδα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής
Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για τα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου. Τα αποτελέσματα
προέκυψαν από 285 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Από το ιστολόγιο του 8ου Δημοτικού Σχολείου
Ελευθερίου -
Κορδελιού αντιγράφω:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειονότητα των Συμβούλων θεωρεί ότι
τα Μαθηματικά της Ε΄ Δημοτικού, η Ιστορία της Στ΄ Δημοτικού και τα Μαθηματικά της Β΄ Δημοτικού παρουσιάζουν τις
μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά:
α) στον όγκο του διδακτικού περιεχομένου σε σχέση με τον πραγματικό
διδακτικό χρόνο
β) στις δυσκολίες που συναντούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία του
διδακτικού περιεχομένου τους
γ) στη συμβολή της οργάνωσης των περιεχομένων τους στη
διδασκαλία
δ) στις έννοιες που περιέχουν όσον αφορά στην κατανόησή τους από
πλευράς των μαθητών
ε) στην ανεπάρκεια του προγραμματισμένου διδακτικού
χρόνου
στ) στην υπερβολική αύξηση των απαιτήσεων του γνωστικού
αντικειμένου και του αντίστοιχου βιβλίου σε σχέση με την προηγούμενη
τάξη.
Μαθήματα όπου ο όγκος του διδακτικού περιεχομένου είναι
μεγάλος
σε
σχέση με τον πραγματικό διδακτικό χρόνο.
Οι
ερωτώμενοι στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι απαιτείται περαιτέρω επιμόρφωση των
εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία του διδακτικού εγχειριδίων των Μαθηματικών της Ε΄
Δημοτικού, των Φυσικών Επιστημών (Φυσικά) της Ε΄ και της Στ΄ Δημοτικού και των
Μαθηματικών της Β΄ Δημοτικού και της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού.
β) Οι Σχολικοί Σύμβουλοι κατέληξαν στις ίδιες επισημάνσεις με τους εκπαιδευτικούς. Εδώ και χρόνια όλοι οι συνάδελφοι παραπονιόμαστε για τα βιβλία, ενημερώνουμε τους διευθυντές μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αυτοί με τη σειρά τους ενημερώνουν τους παροϊσταμένους τους, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κάνουν σεμινάρια, αλλά το πρόβλημα παραμένει...
γ) Τα προβλήματα αν και είναι γνωστά στο Υπουργείο, αυτό αδιαφορεί και κινητοποιείται μόνο όταν κάτι πάρει διαστάσεις στα κανάλια. Θυμίζω το προηγούμενο βιβλίο της Ιστορίας, την εικόνα με το μπλέντερ στη Φυσική της Ε΄ τάξης και το βιβλίο "Ιστορία της Τέχνης" στο Λύκειο.
δ) Δυστυχώς, οι προτάσεις των Σχολικών Συμβούλων καταλήγουν μόνο στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι στην απόσυρση των βιβλίων εκείνων που έχουν κριθεί ανεπαρκέστατα από το σύνολο των εκπαιδευτικών. Μιλάω κυρίως για τα Μαθηματικά της Έ τάξης, που είναι απαράδεκτα. Αν δεν αλλάξει το βιβλίο και αν δεν μειωθεί ο όγκος της ύλης, όσο και να επιμορφωθούμε τα προβλήματα θα παραμείνουν. Η επιμόρφωση είναι αναγκαία, κανείς δεν το αρνείται, αλλά το Υπουργείο ποτέ δεν φρόντισε να το κάνει οργανωμένα. Δουλεύω στην Δημόσια Εκπαίδευση κοντά στη δεκαετία και ποτέ δεν θυμάμαι να έγινε κάτι συντονισμένα...
Ας μου επιτρέψετε
τώρα,
να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.
α) Η έρευνα είναι
καλοδεχούμενη, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Θυμίζω ότι τα
διδακτικά εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου εισήχθησαν στην εκπαίδευση περίπου
πριν από δέκα χρόνια! να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.
β) Οι Σχολικοί Σύμβουλοι κατέληξαν στις ίδιες επισημάνσεις με τους εκπαιδευτικούς. Εδώ και χρόνια όλοι οι συνάδελφοι παραπονιόμαστε για τα βιβλία, ενημερώνουμε τους διευθυντές μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αυτοί με τη σειρά τους ενημερώνουν τους παροϊσταμένους τους, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κάνουν σεμινάρια, αλλά το πρόβλημα παραμένει...
γ) Τα προβλήματα αν και είναι γνωστά στο Υπουργείο, αυτό αδιαφορεί και κινητοποιείται μόνο όταν κάτι πάρει διαστάσεις στα κανάλια. Θυμίζω το προηγούμενο βιβλίο της Ιστορίας, την εικόνα με το μπλέντερ στη Φυσική της Ε΄ τάξης και το βιβλίο "Ιστορία της Τέχνης" στο Λύκειο.
δ) Δυστυχώς, οι προτάσεις των Σχολικών Συμβούλων καταλήγουν μόνο στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι στην απόσυρση των βιβλίων εκείνων που έχουν κριθεί ανεπαρκέστατα από το σύνολο των εκπαιδευτικών. Μιλάω κυρίως για τα Μαθηματικά της Έ τάξης, που είναι απαράδεκτα. Αν δεν αλλάξει το βιβλίο και αν δεν μειωθεί ο όγκος της ύλης, όσο και να επιμορφωθούμε τα προβλήματα θα παραμείνουν. Η επιμόρφωση είναι αναγκαία, κανείς δεν το αρνείται, αλλά το Υπουργείο ποτέ δεν φρόντισε να το κάνει οργανωμένα. Δουλεύω στην Δημόσια Εκπαίδευση κοντά στη δεκαετία και ποτέ δεν θυμάμαι να έγινε κάτι συντονισμένα...
Μάθημα Παγκόσμιας Οικονομίας με δύο ... Αγελάδες!
Πηγή: www.lifo.gr
ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα.
ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα.
ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζείς καλύτερα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.
ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.
ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις το δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.
ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.
Έχεις 2 αγελάδες: τι γίνεται στον κομουνισμό, τον σοσιαλισμό, τον ναζισμό, την ελληνική οικονομία;
ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα.
ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα.
ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζείς καλύτερα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.
ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.
ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις το δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.
ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)