Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Histography - A Massive Interactive Timeline / Ένα εντυπωσιακό διαδραστικό χρονολόγιο Ιστορίας

 
Το histography είναι ένα εντυπωσιακό διαδραστικό χρονολόγιο που εκτείνεται από την έναρξη της καταγεγραμμένης ιστορίας μέχρι σήμερα. Το χρονοδιάγραμμα χωρίζεται σε δεκαπέντε κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των πολέμων, της πολιτικής, των ανακαλύψεων, εφευρέσεων και της τέχνης. Για να εξερευνήσετε το χρονοδιάγραμμα επιλέξτε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα Histography, στη συνέχεια ρυθμίστε το ρυθμιστικό χρονοδιάγραμμα για να δείτε τα γεγονότα από το εύρος ημερομηνιών που έχετε επιλέξει. Αφού επιλέξετε μια κατηγορία και την ημερομηνία μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουκκίδες στη γραμμή χρόνου για να δείτε αναδυόμενα κουτιά που περιέχουν τίτλους, εκπροσώπους σε εικόνες και μια σύνδεση σε μια σελίδα της Wikipedia σχετικά με το συμβάν.


Άλλο ένα εργαλείο ανακαλυπτικής  - διερευνητικής μάθησης. Ο χειρισμός του χρονοδιαγράμματος Histography θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για τους μαθητές να ανακαλύψουν γεγονότα και θέματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να βρουν σε ένα τυπικό σχολικό βιβλίο ιστορίας. Αυτή η διαδικασία της εξερεύνησης του χρονοδιαγράμματος  θα μπορούσε να οδηγήσει τους μαθητές να ερευνήσουν περαιτέρω την περίπτωση ή το θέμα έξω από την καταχώρηση της Wikipedia.
 

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας (2015)

πηγή: http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr/?page_id=932
                                                            Πόσο λυπάμαι (Αττίκ / Βέμπο)        
αρχείο λήψης (1)           Με αυτό το ξεχωριστό valse του 1938 σε μουσική του «εξαίρετου» κύριου Γιαννίδη (του ανεπανάληπτου Αττίκ), από την επιθεώρηση «Βιολέτα» τη μεγάλη επιτυχία του θιάσου Μηλιάδη Κυριακού στο θέατρο Σαμαρτζή, άρχιζε η σημερινή γιορτή για την 28η Οκτωβρίου στο σχολείο μας, την οποία επιμελήθηκαν οι συναδέλφισσες της Τετάρτης Τάξης, κυρίες Μαρία και Όλγα, τις οποίες ολόθερμα ευχαριστώ! 20151027_093859-1  Σκεφτόμουν, λοιπόν, εκείνη την ώρα, καθώς η αίσθηση της αθηναϊκής επιθεώρησης στην προπολεμική πρωτεύουσα διαχέονταν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, το φορτίο της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας που φέρουν οι γιορτές, αφού ανοίγουν διάπλατα παράθυρα και προσφέρουν ερεθίσματα, τα οποία για τη συντριπτική πλειοψηφία των θεατών μας (γονέων και μαθητών) θα ήταν ανέφικτο να τα γευτούν από αλλού στο οικείο περιβάλλον τους.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τα αποσυρθέντα βιβλία, Παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Αθανασιάδη, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

     


Τα αποσυρθέντα βιβλία. 

Έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα, 1858 – 2008.

Παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Αθανασιάδη, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

                                                                       Κώστας Θεριανός

Το βιβλίο του Χάρη Αθανασιάδη πραγματεύεται ένα πρωτότυπο θέμα. Εξετάζει ορισμένα από τα σχολικά βιβλία που αποσύρθηκαν από τα σχολεία κατόπιν αντιδράσεων κομμάτων, φορέων, εξωθεσμικών παραγόντων κτλ.

Η απόσυρση των βιβλίων δεν έγινε για λόγους “επιστημονικούς”. Έγινε για λόγους “πολιτικούς” και “ιδεολογικούς”, πράγμα που καταδεικνύει την εδώ και δεκαετίες διαπίστωση των κοινωνιολόγων της εκπαίδευσης: αυτό που διδάσκεται στο σχολείο δεν είναι προϊόν αποκλειστικά επιστημονικής επιλογής, αλλά η σχολική γνώση είναι κοινωνικά επιλεγμένη και οργανωμένη γνώση.

Το υλικό του Αθανασιάδη αποτελείται από αναγνωστικά και βιβλία ιστορίας που αποσύρθηκαν μαζί με ένα αναγνωστικό (τον Γεροστάθη του Λ. Μελά, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε επί 4 δεκαετίες) που δεν αποσύρθηκε, αλλά χρησιμοποιείται προκειμένου να θεμελιωθεί η θεωρητική υπόθεση του συγγραφέα: ότι τα σχολικά βιβλία επικροτούνται ή αποσύρονται ανάλογα με το πως νοηματοδοτούν το έθνος και αν η νοηματοδότηση που κάνουν συμφωνεί ή διαφωνεί με την κυρίαρχη της εποχής στην οποία κυκλοφορούν. 

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Strange Fruit, ένα διδακτικό αντιρατσιστικό animation

Strange Fruit, ένα διδακτικό αντιρατσιστικό animation

 

Ένα μοναδικό βίντεο για την προσωπική συνείδηση του καθενός απέναντι στον ρατσισμό.
 
 Directors: Shimi Asresay and Hili Noy
Original Soundtrack: Itai ArgamanSound Effects: Ohad Zrihen
 
   
Το animation παρουσιάζει το πόσο εύκολα μπορούμε να αποκτήσουμε φόβο και μίσος για τους αλλοδαπούς, καθώς και το πόσο εύκολα μπορεί να γίνουμε τελικά οι ίδιοι "ξένοι" και οι "άλλοι".
 
Η ταινία ιστορεί την ειρηνική καθημερινότητα του πατέρα και του γιου που διακόπτεται από μια συνάντηση με ένα άγνωστο αγόρι διαφορετικού χρώματος.
Πρόκειται για μία αλληγορία που πραγματεύεται τα φαινόμενα του ρατσισμού ως επίκτητη πολιτιστική επιδημία και το ζήτημα της προσωπικής συνείδησης του καθενός από εμάς, σε σχέση με την εκπαίδευση που λαμβάνουμε από την οικογένεια και το περιβάλλον μας. Κλικάρετε στο link για να δείτε το φιλμ!
 
 
 
 
Σκηνοθέτες του βίντεο είναι οι Shimi Asresay και Hili Noy. Μεταξύ των βραβείων που έχουν κερδίσει είναι και η μαθητική διάκριση, στο 9ο Αnimfest της Αθήνας.

Βούλα Παπαϊωάννου...!!!

πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

 
 
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
[Φωτ. Βούλα Παπαϊωάννου. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείο Μπενάκη]

Good morning! Have a nice weekend!
[Photo by Voula Papaioannou. Benaki Museum Photographic Archive]

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Καταιγισμός Ιδεών: Τι σημαίνει για εσάς η Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή;

 
Σήμερα με τους μαθητές του ΣΤ” 2 την έβδομη ώρα δώσαμε περιεχόμενο στην έννοια της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Εφαρμόζοντας την τεχνική του Καταιγισμού Ιδεών, τα παιδιά έριξαν στον πίνακα όλα όσα πιστεύουν ότι ενσωματώνονται σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο.
20151016_142257
Καταιγισμός Ιδεών: Τι σημαίνει για εσάς η Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή;
Κατόπιν, σε δεύτερο χρόνο αναζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο, όλα όσα κατέθεσαν, ενώνονται μεταξύ τους, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το καθένα. Στο τέλος της ώρας επισημάναμε ότι μόνοι μας οριοθετήσαμε το μάθημα και στο τέλος αναστοχαζόμενοι οι μαθητές κατέθεσαν μια σκέψη ή ένα συναίσθημα για αυτήν τη διδακτική ώρα…. Μια δημιουργική διδακτική ώρα!!!

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αναδυόμενος Γραμματισμός: Αισθητοποίηση Γραμμάτων & Συλλαβών με Πλαστελίνη

πηγή: http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr/

 
20151013_130927
Η τάξη μετατράπηκε σε εργαστήρι κατασκευής γραμμάτων!
 
Σήμερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας πέρασα από τα τμήματα της πρώτης, έτσι απλά για να επικοινωνήσω με τα πρωτάκια και να τους πω ένα … γεια!  Πέτυχα τους μαθητές της κυρίας Καίτης να παίζουν με πλαστελίνη και … ζήλεψα! Η ιδέα από την κυρία τους ενθουσίασε τους λιλιπούτειους φίλους μας και ευθύς αμέσως η τάξη μετατράπηκε σε εργαστήρι κατασκευής γραμμάτων, συλλαβών και λέξεων που είχαν μάθει αυτές τις ημέρες!
20151013_130640
Αποτελεί κοινό τόπο στη διδακτική της πρώτης ανάγνωσης και γραφής ότι οι ιδέες, γνώσεις, συμπεριφορές των παιδιών σχετικά με τον γραπτό λόγο είναι νοητικές ενεργητικές κατασκευές και όχι ετοιμοπαράδοτες γνώσεις αποκτημένες μέσα από μια τυπική διδασκαλία δεξιοτήτων. Το κάθε παιδί, ανάλογα με τις κοινωνικές – οικονομικές συνθήκες της ζωής του και τις ευκαιρίες του πρώιμου γραμματισμού, διαγράφει την προσωπική, ξεχωριστή, ολόδική του πορεία  προς την κατάκτηση του γραπτού λόγου. Η «ανάδυση του γραμματισμού» αποτελεί μια συνολική παιδαγωγική στάση, αντίληψη, φιλοσοφία απέναντι στη διδασκαλία και τη μάθηση του γραπτού λόγου. Το κιναισθητικό ζωντάνεμα των γραμμάτων, των συλλαβών και των λέξεων συμβάλλει καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτή.
20151013_130729
Με τις σκέψεις αυτές πήρα από το χέρι ένα «λα» …χαιρέτησα τους μικρούς μαθητές και βγήκα ευτυχισμένος από την τάξη τους…
20151013_130859Τα ολοζώντανα γράμματα που δημιούργησαν τα τρομερά πρωτάκια εντυπώθηκαν έντονα 20151013_130741μέσα μου σαν εικόνες και σαν παραστασιακές φιγούρες, αφού είμαι υπερ… κορεσμένος ως
20151013_130802ενήλικας από τη σημειωτική μόνο εκδοχή των γραμμάτων,20151013_130620 εφόσον έχω να αναλάβω πρώτη τάξη εδώ και … είκοσι χρόνια!
Με τις σκέψεις αυτές πήρα από το χέρι ένα «λα» …χαιρέτησα τους μικρούς μαθητές και βγήκα ευτυχισμένος από την τάξη τους…
20151013_130604

 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Όσο πιο άδειος ο άνθρωπος τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει...

  
    Μια φορά κι έναν καιρό ένα δάσκαλος περπατούσε με τον μαθητή του στο δάσος. Καθώς περπατούσαν, ανάμεσα στους φυσικούς ήχους της ζούγκλας, άρχισε να ακούγεται και ένας διαφορετικός, αφύσικος ήχος.

    Τότε, ο δάσκαλος σταματάει απότομα, γυρνάει προς την πλευρά του μαθητή του και τον ρωτάει «Μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτός ο ήχος;»

   Ο μαθητής κοντοστάθηκε και αφού αφουγκράστηκε για λίγη ώρα απάντησε «Είναι μια καρότσα». Ο δάσκαλος δεν φάνηκε ικανοποιημένος από την απάντηση και ρώτησε εκ νέου «Ναι, είναι μια καρότσα αλλά τι καρότσα είναι;

Ο μαθητής αφουγκράστηκε για λίγο ακόμα και ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει. Ο δάσκαλος τότε χαμογέλασε και του είπε «Είναι μια άδεια καρότσα, γι αυτό κάνει τόσο θόρυβο», και συνέχισε «Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όσο πιο άδειοι είναι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν και τόσο πιο πολύ μιλάνε».
 
 

Πολυτροπικό υλικό για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

 

   Στο link θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον πολυτροπικό υλικό για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, αλλά και για ολόκληρη την περίοδο 1940-44. Θα το χρησιμοποιήσω τη Δευτέρα για 3 ώρες με τους μαθητές των Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων. Αξίζει τον χρόνο να το ψάξετε!!! Και για τη δευτεροβάθμια!
   Βασικός στόχος που βάζω είναι να υποψιαστούν τα παιδιά (γιατί το να νιώσουν είναι ευτυχώς αδύνατο) για ποιον λόγο η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ... ενοχικά δεν θυμάται αυτήν την ημέρα. Τεράστιο ζήτημα, δεν νομίζετε;

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Τροχοί Ανάγνωσης για την Πρώτη Τάξη

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 
Οι τροχοί ανάγνωσης είναι ένα πολυχρησιμοποιημένο και διδακτικά ωφέλιμο εργαλείο, τόσο για τη διδασκαλία της ανάγνωσης στην πρώτη τάξη, όσο και για την ενισχυτική διδασκαλία σε περιπτώσεις αναγνωστικών δυσκολιών. Κατεβάστε τους τροχούς από εδώ.
 

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η Εμπειρία της πρώτης γραφής κι ανάγνωσης

         πηγή:    http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr



20151007_092739
Η πρώτη γραφή έχει τη δυσκολία μα και τη μεγαλοσύνη του πρώτου οργώματος της Γης!
 
Καθώς το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τη φετινή σχολική χρονιά δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί οριστικά, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, μπαίνω σε διάφορες τάξεις καλύπτοντας «τρύπες».
20151007_092830
Ετούτα τα πρώτα αυλάκια της ζωής τους…!
 
 
Έτσι, λοιπόν, σήμερα για δύο διδακτικές ώρες μπήκα στα δύο τμήματα της Α” Τάξης για να διδάξω Γλώσσα. Είχα να μπω σε πρώτη τάξη … είκοσι χρόνια! Την πρώτη μου χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας είχα πάρει Πρώτη Τάξη και μάλιστα εκείνους τους μαθητές τους είχα συντροφέψει μέχρι και την Τετάρτη Τάξη. Εννοείται ότι τώρα απολαμβάνω συγκινημένος τη φιλία τους, αφού με τους περισσότερους διατηρούμε ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας μας.
20151007_093535
Οι μαθητές μου σύστησαν την οικογένεια του κ. Σχηματούλη!
 
Οι δύο καλές συναδέλφισσες και φίλες μου, οι δασκάλες τους – η κυρία Καίτη και η κυρία Λίτσα- μου χάρισαν τον ζωτικό χώρο να ξαναζήσω την Εμπειρία της πρώτης γραφής κι ανάγνωσης, καθώς και της δημιουργικής αφήγησης παραμυθιού.
 
20151007_093549
Η υπέρβαση της δεκάδας … Ηράκλειος Άθλος! Το αριθμητήριο … σωσίβιο!
 


20151007_111451
Σήμερα ήταν στην πατάτα!

 
Θεωρώ ότι η πρώτη γραφή – ιδιαίτερα για όσα παιδιά δεν παρακολούθησαν επισταμένα το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου – έχει τη δυσκολία μα και τη μεγαλοσύνη του πρώτου οργώματος της Γης! Τα πρώτα αυλάκια πάνω στο χαρτί, οι πρώτες διαδρομές στον γραπτό λόγο φέρνουν στο μυαλό μου το όργωμα της γης, που ξεκινούσε κι αυτό όταν έπιαναν οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου και μαλάκωνε το χώμα! Ετούτα τα πρώτα αυλάκια της ζωής τους θα τους δώσουν την ευκαιρία  να σπείρουν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις για να θερίσουν έναν ολοκληρωμένο μελλοντικό πολίτη. Αναλογίζεστε, άραγε, ότι για πολλούς από τους μαθητές μας αυτή η ευκαιρία είναι μία και μοναδική…
20151007_110830
Τα πρώτα αυλάκια πάνω στο χαρτί, οι πρώτες διαδρομές στον γραπτό λόγο
φέρνουν στο μυαλό μου
 το όργωμα της γης, που ξεκινούσε κι αυτό όταν έπιαναν
οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου και μαλάκωνε το χώμα!
 
 
Η υπόλοιπη ώρα πέρασε με αφήγηση παραμυθιού από το Αλφαβητάρι της Φύσης, όπου οι μαθητές της Πρώτης παρενέβαιναν στη ροή του παραμυθιού αλλάζοντας πρόσωπα, καταστάσεις και το … Τέλος του!

20151007_111655
Το Αλφαβητάρι της Φύσης

 

 Ελπίζω να ξαναζήσω την Εμπειρία της Πρώτης Τάξης … όχι μετά από άλλα είκοσι χρόνια!!!
 
20151007_111124
Αναλογίζεστε, άραγε, ότι για πολλούς από τους μαθητές μας
 αυτή η ευκαιρία είναι μία και μοναδική…
 
 
Έχουν δίκιο τελικά όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι τα Πρωτάκια είναι … Ράτσα!!!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - e - ΥΛΙΚΟ

 
ΥΛΙΚΟ για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

(ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ & ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ)


2. Για να μπείτε στην e- σελίδα του ΝΕΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ κάντε κλικ ΕΔΩ 



1. Για να διαβάσετε ή/και να κατεβάσετε τα βιβλία του σχολείου (σε απλή ή/και σε ψηφιακά εμπλουτισμένη μορφή) ΕΔΩ &  ΕΔΩ 


4. Για να μπείτε στην e- σελίδα & τη γενική μηχανή αναζήτησης του ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ κάντε κλικ ΕΔΩ 



4. Για την e- σελίδα του ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ στην οποία μπορείτε να βρείτε e- υλικό ανά ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ κάντε κλικ ΕΔΩ 



4. Για την e- σελίδα του ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ στην οποία μπορείτε να βρείτε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ για όλα τα γνωστικά αντικείμενα κάντε κλικ ΕΔΩ 



4. Για την e- σελίδα του ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ στην οποία μπορείτε να βρείτε e- υλικό ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ κλικ ΕΔΩ 



ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ του

ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



4. Για να μπείτε στην e- σελίδα του υποέργου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ με την κωδική ονομασία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στην οποία μπορείτε να βρείτε πολλά ψηφιακά εμπλουτισμένα σχέδια μαθήματος (σενάρια) σχετικά με τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος για όλες τις τάξεις κάντε κλικ ΕΔΩ  & πιο ειδικά για ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΔΩ



4. Για να μπείτε στην e- σελίδα του υποέργου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ με την κωδική ονομασία «ΕΞΕΡΕΥΝΩ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» στην οποία μπορείτε να βρείτε πολλά ψηφιακά ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ σχετικά με τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος για όλες τις τάξεις κάντε κλικ ΕΔΩ 



4. Για να μπείτε στην e- σελίδα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ κλικ ΕΔΩ 
 

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

«Ο Φάρος» (aimation)

Μία υπέροχη ιστορία για τον κύκλο της ζωής ενός ανθρώπου που από παιδί γίνεται γονιός δημιούργησε ο σκηνοθέτης Po Chou Tsi, την οποία αφιέρωσε στους γονείς του και κατ' επέκταση σε όλους τους γονείς του κόσμου, με τίτλο «Ο Φάρος».
  

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Jerome Bruner on the Act of Discovery and the Key to True Learning

 “Discovery, like surprise, favors the well-prepared mind.”
 
 
 
"Discovery … is in its essence a matter of rearranging or transforming evidence in such a way that one is enabled to go beyond the evidence so reassembled to new insights" .
 

 
"I have never seen anybody improve in the art and technique of inquiry by any means other than engaging in inquiry".
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...