Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.),

Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), Βιβλιοθήκη του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.), προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλη την εκπαιδευτική / ερευνητική κοινότητα.
Χιλιάδες τίτλοι εκπαιδευτικών / επιστημονικών συγγραμμάτων και εκπαιδευτικών περιοδικών, έρευνες, μελέτες, διπλωματικές εργασίες και διδακτορικά καθώς και μια αξιόλογη Ιστορική Συλλογή σχολικών βιβλίων από τις αρχές ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη μας. Στόχος μας η ανατροφοδότηση, η επιμόρφωση και η διά βίου μάθηση των Λειτουργών της Εκπαίδευσης, αλλά και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ένα μαθητικό ρομπότ!

 
Απρόσκλητος επισκέπτης...!
Περί Δημιουργικότητας ο λόγος! Ο Δημήτρης μαθητής της Α' Τάξης έρχεται στο γραφείο και μου δείχνει με καμάρι το αυτό κινούμενο ρομπότ του! Κινείται και οριζόντια και όρθιο! Μπράβο του!!!!!!
-Καλημέρα κύριε Διευθυντή!

Κανόνες δημόσιας υγιεινής και καθαριότητας από τον Παιδίατρο κ. Αριστείδη Βρεττάκο

20160216_101100-1_resized
Έτσι άρχισε η παρουσίαση.
Σήμερα Τρίτη 16 Φλεβάρη του ’16 είχαμε μια ξεχωριστή επίσκεψη στο σχολείο μας. Μας επισκέφθηκε ο …. άριστος κύριος Αριστείδης, Παιδίατρος στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.
 
Εικόνα2
Ε, μερικές φορές το ξεχνάω, αλλά θα αλλάξω συνήθεια από σήμερα κιόλας!
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων καλέσαμε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας τον κ. Αριστείδη Βρεττάκο, ο οποίος μας ενημέρωσε για χίλια δύο σημαντικά θέματα υγιεινής και καθαριότητας.
Εικόνα1
Είδαμε τον σωστό τρόπο αναλυτικά και κατόπιν…
20160216_101455_resized
Προσομοίωση σωστού τρόπου πλυσίματος χεριών
20160216_102159_resized
Χέρια καθαρά, ώσπου…!
20160216_100909_resized
Ο άριστος κύριος Αριστείδης επί το έργον!
Για δύο διδακτικές ώρες, χωρισμένοι σε δύο μεγάλες ομάδες, οι μαθητές ενημερώθηκαν για καθημερινά ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας με τρόπο παιγνιώδη, βιωματικό και κατανοητό.
20160216_102248_resized
Ευρηματική Ιδέα!
Ευρηματικός, διασκεδαστικός και αντιληπτός ακόμη και από τους μαθητές της Α” Τάξης υπήρξε ο τρόπος που ο αγαπητός Παιδίατρος παρουσίασε στους μαθητές την προσομοίωση της μετάδοσης των μικροβίων από την χειραψία και την επαφή με τη βοήθεια της … χρυσόσκονης!  
 
20160216_102349_resized
Μέσα από την χειραψία και την επαφή μεταδίδονται τα … μικρόβια!
20160216_102238_resized
Χρυσόσκονη – μικρόβια!
20160216_103125_resized
Η υγιεινή της στοματικής κοιλόητας
20160216_112204_resized
Στις μεγάλες τάξεις προκλήθηκε … επιδημία με τις χειραψίες!!!
Εικόνα3
Και για αυτό μιλήσαμε και δείξαμε τη σωστή στάση του σώματος
Στις μεγάλες τάξεις οι πολλές χειραψίες μετέδωσαν τον … Ιό ακαριαία και επικράτησε … πανδημία μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων!!!
Οι συμβουλές για καλό και υγιεινό ύπνο δεν πολυάρεσαν στους μεγάλους μαθητές μας…
Εικόνα4
Μικρόβια …!!!
Υπήρξε ένα πέρα για πέρα εποικοδομητικό και διασκεδαστικό δίωρο, όπως άλλωστε κάθε άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία! Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κύριο Αριστείδη και δίνουμε ραντεβού για του χρόνου για περισσότερα παιχνίδια υγιεινής!!!
20160216_102652_resized
Κοιμάμαι νωρίς και δεν βλέπω .. champions league, μέχρι τη μία τα ξημερώματα!!!

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Κάθε ποίημα του Καββαδία κι ένα ταξίδι στη Γη. (Διαδραστικός χάρτης)

 
enallaktikos-gr-nikos-kavadias-xartis-poihmata-topoi   

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ποίησης. Ένας εύκολος τρόπος για να ταξιδέψουμε στα μέρη που πήγε ο ποιητής.

Όλοι όσοι έχουμε διαβάσει τον Νίκο Καββαδία, έχουμε πέσει πάνω σε μέρη τόσο εξωτικά που δεν ξέρουμε καν που βρίσκονται! Με τη βοήθεια του GoogleMaps, του διαδικτύου και του βιβλίου του Τράπαλη, "Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καββαδία”, έφαγα αρκετές ώρες από τη ζωή μου για να βρω αυτά τα μέρη.

Όλες οι καταχωρήσεις έχουν γίνει με τη μορφή: Πόλη (η σύγχρονη ονομασία της), Χώρα. Ακολουθεί η στροφή ή ο στίχος του ποιήματος (ή των ποιημάτων) στα οποίο αναφέρεται αυτός ο τόπος και ο τίτλος του ποιήματος:

παράδειγμα: Chennai, Ινδία 
  
Για το Μαδράς, τη Σιγγαπούρ, τ' Αλγέρι και το Σφαξ 
θ' αναχωρούν σαν πάντοτε περήφανα τα πλοία,
κι εγώ, σκυφτός σ' ένα γραφείο με χάρτες ναυτικούς,
θα κάνω αθροίσεις σε χοντρά λογιστικά βιβλία. 
Mal du depart

Ἕνα κοχύλι σκουλαρίκι ἔχεις στ᾿ αὐτὶ
καὶ στὰ μαλλιὰ θαλασσινὸ πράσινο ἀστέρα.
Tropical stormy-In Madras area cholera,
καὶ στὰ νησιὰ τοῦ Lakha-diwa πυρετοί.
Θαλασσία πανίς”




 

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Το …πιο γλυκό ψωμί από τους μαθητές του Τμήματος Ένταξης!

received_881658721932720_resized
Παραστατικό manual για το πώς!
Η αποτελεσματική διδασκαλία των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αποτελεί πρωταρχικό στόχο του σχολείου μας. Με τη λειτουργία τουΤμήματος Ένταξηςπιστεύουμε ότι συμβάλλουμε θετικά προς την κατεύθυνση αυτή βοηθώντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τους έντεκα μαθητές και τις μαθήτριες με μαθησιακές δυσκολίες να αλλάξουν τη δύσκολη γι’ αυτούς καθημερινή σχολική πραγματικότητα και να την δουν με μια πιο αισιόδοξη ματιά!
 
received_881658731932719_resized
Ζ… όπως ζύμη!
received_881658748599384_resized
«Γλυκό (ψωμί) σου ζύμωνα, για να ξεχνάς τις λύπες, τα λόγια που περίμενα ποτέ δε μου τα είπες». Νίκος Γκάτσος
 
 
Ψυχή αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Όλγα Σουρίδη, υπεύθυνη του Τ.Ε. για την οποία νιώθουμε τυχεροί που από φέτος βρίσκεται μαζί μας. Όλοι μαζί – γιατί η συνεργατική κουλτούρα φρονώ ότι αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα του σχολείου μας – αλλά περισσότερο η υπεύθυνη του Τ.Ε.,  δίνουμε στα παιδιά να καταλάβουν πως δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να είσαι διαφορετικός και πως αυτό που φαίνεται σαν μειονέκτημα, μπορεί πολλές φορές να είναι χάρισμα…Η συμμετοχή των μαθητών στο Τμήμα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους καθώς τους προσφέρει δεξιότητες που μέχρι τότε δεν είχαν στην κατοχή τους και αυτό σταδιακά τους αναγνωρίζεται και μέσα στην τάξη με αποτέλεσμα να κερδίζουν εκ νέου την αυτοεκτίμησή τους.
received_881658801932712_resized
«Σκύβω της γης και σαν ψωμί φιλώ το μυρισμένο χώμα» Ν. Καζαντζάκης

Στην αρχή της εβδομάδας, λοιπόν, οι μαθητές του Τ.Ε. ζύμωσαν και έψησαν το πιο γλυκό ψωμί! Όόόόό,τι βιώνεται γράφει ανεξίτηλα στην καρδιά και το μυαλό… γίνεται Α-λήθεια, δηλαδήΜνήμη και επιστρέφει Παντοτινά! Το Σχολείο της καρδιάς μας είναι εδώ!!!
Συνεχίζοντας λοιπόν….
received_881658851932707_resized
Η ειρήνη … είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου Γ. Ρίτσος

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Φωτογραφίες, ζωγραφιές και εντυπώσεις από την επίσκεψη των Ε” & ΣΤ” Τάξεων στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο)

Image0061
-Σώστε με!!!! Ξυπνήστε επιτέλους! (ο Ζωντανός Πλανήτης ουρλιάζει…)
Να πω αρχικά ότι και μόνο τη ζωγραφιά του Αλέξανδρου να είχαμε λάβει ως Feedback η επίσκεψη θα είχε εκπληρώσει το στόχο της! Κάθε μα κάθε φορά που δίνουμε στους μαθητές μας ερεθίσματα, αυτοί μας εκπλήσσουν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.  Έτσι έγινε και σε αυτήν την επίσκεψη!
Image0062
Ακατοίκητη Γη: 3823!!!
Image0065
Χωρίς Ανάσα!!!
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου η Πέμπτη κι η Έκτη του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου με σκοπό να παρακολουθήσουν την ταινία «Ο Ζωντανός Πλανήτης» στην επιβλητική αίθουσα του θόλου του Πλανητάριου και να ζήσουν πειράματα Οπτικής σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, κάτι που στην αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου είναι στην πράξη ανέφικτο.
20160202_102339_resized
Η Αγγελική προτείνει λύσεις!!!
κασ
«Το Δάσος κάτω από το Δρόμο»
Κατά την άφιξή μας στον χώρο του Ιδρύματος μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Μόλις πριν από δύο ημέρες είχε αρχίσει τη λειτουργία της η περιοδική έκθεση«Το Δάσος κάτω από το Δρόμο»  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 
20160127_105105_resized
Έτσι κατανοήσαμε τις ομοιότητες της Γεωλογίας και της Αρχαιολογίας
Έτσι με ενθουσιασμό και ζωηρό ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τη γεωλόγο επιστήμονα του Μουσείου, η οποία με υπομονή και ανυπόκριτη χαρά απάντησε σε όλες τις απορίες των παιδιών.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η φροντίδα με την οποία μεταφέρονται τα απολιθωμένα ευρήματα
 
images
Μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα!!!
Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.  Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
IMG_0464
«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»
Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στην αρχή της επίσκεψής μας και ευχαριστούμε θερμά τη γεωλόγο του Μουσείου για το μεράκι και την αγάπη με τα οποία έκανε και εμάς να αισθανθούμε το μεγαλείο του Απολιθωμένου Δάσους!
Στη συνέχεια ήρθε η ώρα του Θόλου!
Image0063
Συντακτ_130204090504
Η ώρα του Θόλου!!!
livePlanet_b
Η ταινία ενθουσίασε τους μαθητές!
Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Η ψηφιακή παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο  «Ο Ζωντανός Πλανήτης»,προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος.
Image0067
Το δαχτυλίδι του Κρόνου εντυπωσίασε την Ειρήνη
 
Στην διάρκεια της παράστασης οι μαθητές συνειδητοποίησαν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.
 
Image0068
Image0066
Μια … γεωκεντρική θεώρηση του γαλαξία μας!
Image0069
Η επίσκεψη μέσα από τα μάτια της Βαρβάρας
Η ευχή της Βαρβάρας αντικατοπτρίζει την αίσθηση των μαθητών μας για αυτήν τη γεμάτη εικόνες και ερεθίσματα επίσκεψη.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους μας άνοιξαν νέους κόσμους … παρελθοντικούς και μελλοντικούς!!!
20160127_125606_resized
Οφθαλμαπάτη ή … μήπως όχι;!
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της επίσκεψης, ζήσαμε πειράματα Οπτικής σε καλές εργαστηριακές συνθήκες και οι μαθητές μας  συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το φως και με τον τρόπο διάδοσής του με βοηθό τον … θείο Νεύτωνα!
slide_28
Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές, η φράση ετούτη!
20160127_124143_resized
Διάθλαση
20160127_124431_resized
Μία αυτοσχέδια οπτική ίνα!
planitario_h_630_450
Ανάκλαση!
20160127_124604_resized
Σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του φωτός
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...