Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μεταμορφώσεις Αντικειμένων στο Σχολικό Περιβάλλον

    Οι μεταμορφώσεις των αντικειμένων εκπλήσσουν στο σχολείο μας, ακόμη και εμάς που το ζούμε καθημερινά. Από τη σημερινή ημέρα:
Η Όλγα μετέτρεψε τον κάδο έξω από το Τμήμα Ένταξης σε Minions!!!! Όταν οι κάδοι είναι τόσο ελκυστικοί στα παιδιά τότε τα απορρίματα έχουν μόνο μία επιλογή....
Όταν οι κάδοι είναι τόσο ελκυστικοί στα παιδιά
 τότε τα απορρίματα έχουν μόνο μία επιλογή....
Μέσα στο ΤΕ συμβαίνουν υπέροχα πράγματα. .. προσεχώς στην ιστοσελίδα μας!
Ανεβαίνοντας δύο ορόφους για να επισκεφθώ την Τέταρτη Τάξη της Μαρίας, άνοιξα την πόρτα-Άγιος Βασίλης κι η έκπληξή μου πιο εμφατική και από αυτή των μαθητών.
Οι δημιουργικές πινελιές επιστρέφουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας!
Η πόρτα - Άγιος Βασίλης!!! Ho! Ho! Ho!

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Φωτογραφίες και Εντυπώσεις από την επίσκεψη της Α” & Β” Τάξης στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής

 
 
 
20151203_100019
Στην είσοδο της Μουσικής Βιβλιοθήκης
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Α” και Β” Τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τηΜουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ακούω, Βλέπω, Παίζω».  Αφουγκραζόμενος ότι θα ζήσουμε μία άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία παρέα με τους λιλιπούτειους μαθητές μας, τους συνόδευσα στην επίσκεψη και έκανα διάνα στην επιλογή μου!
20151203_103458
Γκλιν-γκλον! Τέλος χρόνου!
20151203_102955
Παιχνίδι σε Ομάδες. Αναζητώντας το αρχειακό είδος αποθήκευσης σε μια Μουσική Βιβλιοθήκη (παρτιτούρα, βινύλιο, κασέτα ήχου κ.λπ.)
20151203_112705
Υπό τους ήχους του Χειμώνα του Antonio Vivaldi στο ξεχωριστό animation η χιονονιφάδα μετατρέπεται σε μπαλαρίνα!
20151203_100544
Μ… όπως Μέγαρο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την Ιταλίδα κα. Gabriella Spano με τις συνεργάτιδές της, ενθουσίασε όλους όσους συμμετείχαμε σε αυτό. Μια διαδραστική ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη κατά την οποία τα παιδιά γνώρισαν και εξοικειώθηκαν με τους χώρους και το υλικό της, μέσω δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με βιβλία, μουσικά όργανα,  μουσική, ζωγραφική και προβολές.  Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος αποτελεί να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διάφορες πτυχές της μουσικής και να γνωρίσουν τρεις μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, τους …. συνομήλικούς τους Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart και Ludwig Van Beethoven.
Προς το τέλος της επίσκεψης, είχαμε μία σύντομη συζήτηση με την κα. Spano, τα λόγια της οποίας για το συλλογικό ενδιαφέρον και νοιάξιμο που εκπέμπει η σχολική μας κοινότητα, με έκαναν να αισθανθώ περήφανος για τους συναδέλφους και τους μαθητές μας!
20151203_100517
Ένα κουτί γεμάτο … νότες!
 
Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν τη μουσική βιβλιοθήκη οι Ε” & ΣΤ” Τάξεις του σχολείου μας, συνοδευόμενοι και από τη μουσικό του σχολείου μας κα. Βασιλική Νικολάου, η οποία έκλεισε τις επισκέψεις και έπραξε λαμπρά, ενώ θα προσπαθήσουμε να βρούμε ημερομηνία για τις Γ” & Δ” Τάξεις.
Όπως καταλαβαίνετε είναι μια επίσκεψη που σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!!
20151203_104111
Γνωρίσαμε τους κλασσικούς με παιγνιώδη τρόπο!
20151203_110118
Ακόμη και το «Φιδάκι» ήταν … μουσικό!
20151203_114428
Συνοδεύοντας τα πνευστά με παιχνίδι! Ωραίος συνδυασμός! Δεν συμφωνείτε;!
20151203_104408
Για τη γενιά των «ψηφιακών ιθαγενών», όπως είναι οι μαθητές μας, η εικόνα του βινυλίου μοιάζει … εξωτική!
20151203_113449
“Gloria in Excelsis Deo” ! Χορωδία από τους μικρούς μας ήρωες!
20151203_105247
B … such as Beethoven!!!
20151203_102327
Η κα. Gabriella Spano, ψυχή του προγράμματος, με τους ενθουσιώδεις μαθητές μας 
20151203_101406
Πόση γλύκα κουβαλά η Μουσική, τελικά! Είχε δίκιο η κα. Gabriella!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η Τέχνη της Αυτο-Καλλιέργειας και η κρίσιμη διαφορά μεταξύ Εκπαίδευσης & Παιδείας / The Art of Self-Culture and the Crucial Difference Between Being Educated and Being Cultured

 
Illustration by Ralph Steadman for a rare edition of Ray Bradbury’s Fahrenheit 451
   Η αλήθεια είναι ότι η εκπαίδευση συνιστά  αυθεντική εκπαίδευση, όταν αποτελεί το κλειδί για κάτι πέρα από τον εαυτό της, έτσι ώστε ο πολιτισμός είναι η μόνη πραγματική κουλτούρα όταν ο ίδιος έχει διαχυθεί μέσα στην ίδια τη ρίζα και τις φυτικές ίνες αντοχής της ζωής μας. Ο Πολιτισμός γίνεται με αυτόν τον τρόπο κάτι περισσότερο από τον πολιτισμό. Γίνεται σοφία! Μια σοφία που μπορεί να δεχτεί την ήττα, μια σοφία που μπορεί να μετατρέψει την ήττα σε νίκη.
   Και μπορεί να μας καταστήσει ανεξάρτητους από την αδυναμία μας, του περιβάλλοντός μας, της εποχής μας. Είναι ταυτόχρονα ένα μεμονωμένο πράγμα, ένα φρούριο για τον εαυτό εντός του εαυτού και μια καθολική οντότητα, ένα γκρέμισμα των εμποδίων της φυλής, της τάξης, του έθνους.
 
(Ολόκληρο το άρθρο είναι εξαιρετικό!!!)
 
John Cowper Powys’s Forgotten Wisdom from 1929
 
 
John Cowper Powys by Gertrude Mary Powys (1944)
 
   The truth is that as education is only real education when it is a key to something beyond itself, so culture is only real culture when it has diffused itself into the very root and fibre of our endurance of life. Culture becomes in this way something more than culture. It becomes wisdom; a wisdom that can accept defeat, a wisdom that can turn defeat into victory.
   And it can render us independent of our weakness, of our surroundings, of our age. It is at once an individual thing, a fortress for the self within the self, and a universal thing, a breaking down of the barriers of race, of class, of nation.
 
John Cowper Powys’s Forgotten Wisdom from 1929

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η Φόνισσα, Αλ. Παπαδιαμάντης - διασκευή σε κόμικς της Ντ. Τσαρούχα

 

πηγή: http://h-fonissa.blogspot.gr/2009/02/blog-post_28.html

  Το blog μας αγαπάει τα κόμικς και το ξέρετε. Όταν η δημιουργία γίνεται όχημα για να γνωρίσουν οι μαθητές ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τότε... Υπέροχη η καλλιτεχνική ματιά στο κείμενο, εμπνευσμένες οι εικόνες, το σύνολο μαγνητίζει. Πολύ προσεγμένη δουλειά, αξιοθαύμαστη!!!




Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Δανειστική Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο-Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προβολών, Προγραμμάτων & Παιχνιδιών

  Από την αρχή αυτής της εβδομάδας άρχισε να λειτουργεί μία ακόμη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για την οποία νιώθουμε περήφανοι και συγκινημένοι που την παραδίδουμε στους μαθητές μας.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο-Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προβολών, Προγραμμάτων & Παιχνιδιών αποτελεί μία αίθουσα που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προάγοντας τη φιλαναγνωσία, την ερευνητική μάθηση και τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, καθιστώντας το «Ταξίδι» ελκυστικότερο και γεμάτο περιπέτεια για μαθητές και δασκάλους. Κύριοι στόχοι της Βιβλιοθήκης είναι η εξοικείωση των παιδιών µε το ελεύθερο ανάγνωσµα, η δηµιουργία µελλοντικών βιβλιόφιλων, η ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων µε την χρήση έντυπων και ηλεκτρονικών πηγών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρου της βιβλιοθήκης μας, που την καθιστούν ελκυστική,  είναι η ευελιξία, η οικεία ατμόσφαιρα για τα παιδιά και η ύπαρξη μικροπεριβαλλόντων για ατομική και για ομαδική εργασία.
Η συλλογή της Βιβλιοθήκης μας αριθμεί, αρχικά, γύρω στους 700 τίτλους βιβλίων, αλλά σταδιακά είμαστε βέβαιοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική. Οι μαθητές δανείζονται τα βιβλία για 2 εβδομάδες. Σε περίπτωση που ένα βιβλίο χαθεί ή καταστραφεί πρέπει να αντικατασταθεί µε τον ίδιο τίτλο, αν κυκλοφορεί, ή αν δεν κυκλοφορεί, από κάποιο άλλο καινούργιο βιβλίο.
Στην αίθουσα υπάρχει συλλογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών (scrable, trivial κ.λπ.) και τηλεοπτική οθόνη προβολής εκπαιδευτικών dvd. Θα μπορεί να φιλοξενεί τους μαθητές δύο τμημάτων, ώστε εδώ να υλοποιούνται και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, που έχει αναλάβει το Σχολείο μας.
Από την πρώτη στιγμή με την ιδιότητα του νέου μου ρόλου, είχα θέσει ως μία από τις προτεραιότητες το στήσιμο και τη λειτουργία αυτής της αίθουσας. Το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με τους συναδέλφους, αρχίσαμε να την οργανώνουμε από το μηδέν μέσα σε συνθήκες … capital control.  Σήμερα που την έχουμε καταστήσει μέρος της «Αγίας Καθημερινότητας» στο σχολείο, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου για τις ώρες που αφιέρωσαν, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τις δύο υπεύθυνες συναδέλφους, τηνΑθανασία Κούβδου και την Έλενα Χρόνη, οι οποίες αφιέρωσαν πολλές ώρες για την καταγραφή, ταξινόμηση και δελτιοποίηση των βιβλίων. Την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πόλης μας, κα. Δώρα Κόλλια, η οπoία μας έδειξε το «know how». Τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και ιδιαιτέρως την πρόεδρο κα. Σταυρούλα Πανουργιά, της οποίας η βοήθεια ήταν καταλυτική στο να ντυθεί η αίθουσα με νέες κουρτίνες, μοκέτα, μαξιλάρες κ.λπ.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί το σύγχρονο σχολείο είναι η διαφορετικότητα των μαθητών του. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο μεταφέροντας ιδιαιτερότητες και ανισότητες που προκύπτουν από πλήθος παραγόντων, οι οποίοι διαμορφώνονται ανεξάρτητα από αυτό. Χρέος μας είναι με κάθε τρόπο να προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις ανισότητες λιγότερο εμφατικές, ώστε το μέλλον των μαθητών μας να μην φαντάζει προδιαγεγραμμένα γκρίζο, αλλά φωτεινό. Με τις σκέψεις αυτές, βάζουμε μπροστά τον επόμενο μεγάλο στόχο μας… Συνεχίζοντας λοιπόν….!!!

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Λέγκω (Ελλάδα) / Μία ξεχωριστή Στιγμή από τη φετινή γιορτή του Πολυτεχνείου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας.

πηγή:  http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr/
    
                      

    Μία ξεχωριστή Στιγμή από τη φετινή γιορτή του Πολυτεχνείου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας. Οι μαθητές της Ε” Τάξης ερμηνεύουν το «Λέγκω» του Μαρκόπουλου κι η δασκάλα της Μουσικής, η Βασιλική Νικολάου τούς συνοδεύει στο πιάνο.
    Κατά τη διάρκεια των προβών είχα μοιρασθεί με τους περσινούς μαθητές μου, την ξεχωριστή σχέση μου με το συγκεκριμένο τραγούδι-βινύλιο, εξαιτίας του πατέρα μου… Όταν τους έβλεπα  να το ερμηνεύουν, το ένιωσα να ηχεί σαν … Προσευχή! Το «έντυσα» με φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου και του Henri Cartier-Bresson και το μοιράζομαι μαζί σας…
    Κάθε φορά που γεύομαι την αίσθηση της προετοιμασίας της χορωδίας για μια σχολική γιορτή στο σχολείο μας, μου έρχεται αναπόφευκτα στο μυαλό το φιλμ «Τα Παιδιά της Χορωδίας» (Les Choristes) του Cristophe Barratier σε μουσική Bruno Coulais. 

   Η ιδέα ότι η μουσική κι η τέχνη γενικότερα μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τις ψυχές και να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στη βαρβαρότητα και την αδιαφορία, είναι οι βασικοί λόγοι αυτού του συνειρμού. Δεν ξέρω εάν ο Ματιέ παραπέμπει στη Βασιλική… και προφανώς το σχολείο μας ουδεμία σχέση έχει με επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων … Αλλά σε κάθε περίπτωση η Τέχνη μας κάνει πιο … ανθρώπινους (όταν είναι ανυπόκριτη!)

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Εικόνες και Σκέψεις από την επίσκεψη στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο (Κίτσι Κορωπίου)

 πηγή: http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr/?p=1070


Κάθε φορά που οι μαθητές μας, παιδιά της πόλης, αλλά κι εμείς οι ίδιοι ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον τούτο μοιάζει ... εξωτικό! Οι μαθητές των Γ' & Δ' Τάξεων επισκέφθηκαν το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο στο Κίτσι Κορωπίου. Περισσότερα... στην ιστοσελίδα μας!


Εικόνες και Σκέψεις από την επίσκεψη στο Αττικό
Φυτωριακό Πάρκο (Κίτσι Κορωπίου)  

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

«H αλεπού καλόγρια» του Γεωργίου Δροσίνη

Φωτογραφία του χρήστη Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.

«Σαν δεν είχε τι να φάει
Mια αλεπού πονηρεμένη
Aποφάσισε να πάει
Kαι καλόγρια να γένει.
...
Tρεις κοκόροι που δεν έχουν
Στο κεφάλι λίγη γνώση
Tην πιστεύουνε και τρέχουν
Tην ευχή της να τους δώσει.
 
Mπαίνουν μέσα στο κελί της·
Tους ξομολογά εκείνη
Kαι κουνεί την κεφαλή της
Kαι συχώρεση τους δίνει.
 
Kαι χωρίς να χάσει ώρα
Kαθώς ήταν πεινασμένη
Tους αρπάζει – κι είναι τώρα
Kαι οι τρεις συχωρεμένοι.
 
Kαι η αλεπού τούς κλαίει,
Tους μοιρολογά και λέει:
Έτσι την παθαίνουν όσοι
Έχουνε κοκόρου γνώση!»
(Εικόνα: Bibliothèque nationale de France
http://goo.gl/AUfP6W )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...