Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ο Henri Cartier-Bresson για την έγχρωμη φωτογραφία / Cartier-Bresson: A Question of Colour

 πηγή: www.lifo.gr
                                       
Μια έκθεση που εξυμνεί τη δύναμη της πρωτοπορίας του παραθέτοντας άγνωστες φωτογραφίες του μαζί με έγχρωμες δεκαπέντε σημαντικών φωτογράφων


1.
Magnify Image
Carolyn Drake, Breeze, Zhetisay Kazakhstan, 2009.


Ο Henri Cartier-Bresson είπε κάποτε: «Έγχρωμη φωτογραφία; Είναι κάτι που δε χωνεύεται, είναι άρνηση όλων των τρισδιάστατων αξιών της φωτογραφίας». Η απόρριψη του χρώματος βασιζόταν σε σνομπισμό (το χρώμα ήταν το μέσο του εμπορίου και της διαφήμισης) και σε κοινή λογική – τότε, η φωτογραφία ήταν ακόμα ένα αρχάριο, υποτυπώδες μέσο.



2.
Magnify Image
Boris Savelev, Dog, Moscow, 2007,


O επιμελητής της έκθεσης Cartier-Bresson: A Question of Colour, η οποία ξεκινάει αυτή την εβδομάδα στο Somerset House του Λονδίνου, εξηγεί τη λογική του: «Αν εκλάβουμε τον σκεπτικισμό του Cartier-Bresson σχετικά με την έγχρωμη φωτογραφία ως πρόκληση, πόσο πειστική είναι η απάντηση;»

3.
Magnify Image
Ernst Haas, New York City, USA, 1981

4.
Magnify Image
Harry Gruyaert, Belgium, Flanders region, Province of Brabant, 1988


Δέκα άγνωστες φωτογραφίες του Cartier-Bresson πλαισιώνονται από 90 έγχρωμες, όλες από φωτογράφους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν επηρεαστεί από την ιδέα της «αποφασιστικής στιγμής» του σπουδαίου καλλιτέχνη.

5.
Magnify Image
Henri Cartier-Bresson, Brooklyn, New York, 1947.

6.
Magnify Image
Jeff Mermelstein, Untitled (Art Gallery Window, New York), 1996.


Η έκθεση θέτει πονηρά ερωτήματα, περισσότερα από αυτά που απαντά, αλλά ο πλούτος των έγχρωμων φωτογραφιών σίγουρα αντανακλά – και μερικές φορές υπερβάλλοντας – τον υπερφορτωμένο κόσμο στον οποίο ζούμε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μένετε περισσότερο μπροστά στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Cartier-Bresson, αν μη τι άλλο επειδή μέσα σε μια δίνη χρωμάτων, μοιάζουν πιο διαχρονικές, πιο αρμονικές – και πιο αθόρυβες.

7.
Magnify Image
Joel Meyerowitz, Madison Avenue, New York City, 1975.

9.
Magnify Image
Henri Cartier-Bresson, Harlem, New York, 1947.

10.
Magnify Image
Karl Baden, Chestnut Hill, Massachusetts, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου