Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Destination: Modern Art, μουσειακή αγωγή

 


κάνε κλικ για τη διαδραστική εφαρμογή
                                                     κάνε κλικ για τη διαδραστική εφαρμογή
 
 
Η αυτο-προσανατολιζόμενη μάθηση είναι η κυρίαρχη εκπαιδευτική μέθοδος η οποία σχετίζεται με διαδικτυακές μουσειακές πηγές.Τα διαδραστικά πολυμέσα και οι τεχνολογίες της εικονικής πραγματικότητας αρχίζουν να χρησιμοποιούνται στον ίδιο τον χώρο των πολιτιστικών οργανισμών ως ένα νέο εκφραστικό και επικοινωνιακό μέσο.Το MoMA μέσω του Παγκόσμιου Ιστού, επιτρέπει την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και συστήματα διαχείρισης πληροφοριών που υποστηρίζουν τη διαχείριση ενός μεγάλου όγκου κειμένων, εικόνων και άλλων πολυμεσικών δεδομένων. Το σημαντικότερο επίτευγμα του είναι ότι κατάφερε να έχει μια αμφίδρομη σχέση με το κοινό του, όπου πραγματοποιείται με τη βοήθεια των τεχνολογιών.

Με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το MoMA στο διαδίκτυο, όπου προσαρμόζει και εξατομικεύει τις υπηρεσίες του, ένας απλός αναγνώστης ή θεατής μετατρέπεται σε ενεργός.
Το MoMA συνδέει τους σύγχρονους καλλιτέχνες με την εκπαίδευση μέσα από το διαδίκτυο, προσφέροντας μαθήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Έτσι οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν να ενσωματώνουν την τέχνη στη διδασκαλία τους και να εμπλουτίζουν το πρόγραμμα σπουδών των σχολείων τους.
Για να εξυπηρετήσει την αυτό-προσανατολιζόμενη μάθηση, το MoMA παρέχει μια ποικιλία δομών όπως εικονικές εκθέσεις, μηχανισμούς αναζήτησης πληροφοριών για τις συλλογές του μουσείου μέσα σε on-line βάσεις δεδομένων, παιχνίδια, on-line εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ο.κ, τις οποίες μπορεί ο εκπαιδευόμενος να ακολουθήσει.
Στο Destination: Modern Art τα παιδιά ξεκινάνε ένα διαγαλαξιακό (διαδραστικό ) ταξίδι on line, και ταξιδεύουν στο MoMA και στο MoMA PS1 παρέα με έναν εξωγήινο! (Το ταξίδι αυτό είναι για παιδιά από 5-8 ετών).
Η εφαρμογή είναι εύχρηστη, με σωστή χρήση της δομής των πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά. Η πλοήγηση είναι εύκολη και ευχάριστη. Ο εικαστικός-διαδραστικός σχεδιασμός καθώς και το περιεχόμενο (κείμενα, εικόνες, ήχος) εξιτάρει το ενδιαφέρον των παιδιών. Συνεπώς η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε ιδανικά, εκπληρώνοντας τους στρατηγικούς επικοινωνιακούς στόχους του μουσείου, δηλαδή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη μύηση των παιδιών στη μοντέρνα τέχνη.
Διαβάστε εργασία της Ολυμπίας Τσαπάρη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου κάνοντας κλικ εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου