Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Άρης Κωνσταντινίδης: "Η αρχιτεκτονική φυτρώνει στη γη που βρίσκεται και έχει άμεση σχέση με αυτήν, όπως το δένδρο ή ο θάμνος".

Ο Άρης Κωνσταντινίδης αποτελεί ένα πρόσωπο αναφορά στην μεταπολεμική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.
Το όνομά του κυκλοφορεί πια σαν θρύλος ανάμεσα σε παρέες νέων ανθρώπων που δεν είναι πλέον σύγχρονοί του και που ασχολούνται τόσο με την αρχιτεκτονική, όσο και με την διακόσμηση ή το ελληνικό ζήτημα γενικότερα. Πέρα από την (θετική) αναζήτηση ενός θρύλου στον οποίο μπορεί να πατήσει στέρεα (;) η νέα γενιά των μελετητών, ο ίδιος ο Κωνσταντινίδης, γεννημένος στις αρχές του 20ου αιώνα και σπουδασμένος στην Γερμανία, δεν διετύπωσε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: "Η αρχιτεκτονική φυτρώνει στη γη που βρίσκεται και έχει άμεση σχέση με αυτήν όπως το δένδρο ή ο θάμνος". Έκανε πολλά οδοιπορικά στην Ελλάδα και με επιμέλεια μελέτησε και παρουσίασε τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της χώρας, τα οποία είναι φυσικά η παράγκα, ο τενεκές, το σκίαστρο, η μάντρα ή η ταμπέλα.
Με ευαισθησία και ελευθερία κατόρθωσε να αναγνωρίσει μέσα στο χθαμαλό, το σπουδαίο και έβαλε τις βάσεις για τον ορισμό -επιτέλους- μιας Ελληνικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας η οποία ήταν και παραμένει μολυσμένη από απίστευτα και εκτός κλίμακας νεοκλασσικά (τα οποία ποτέ δεν συμπάθησε), μέχρι τις σημερινές βίλλες "Beverly Hills", τα Mall κλπ.
Ο Κωνσταντινίδης θαύμασε το αυθαίρετο (το οποίο μέχρι σήμερα προφανώς παραμένει το ομορφότερο δείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής) και άφησε κληρονομιά στις νεώτερες γενιές δυό σπουδαία βιβλία το "Στοιχεία Αυτογνωσίας - Για μιαν αληθινή αρχιτεκτονική" και το "Θεόκτιστα" στα οποία υπάρχει το σύνολο των φωτογραφιών και παρατηρήσεών του.
Τα βιβλία του Κωνσταντινίδη είναι προφανώς η βάση κάθε ελληνικής αρχιτεκτονικής βιβλιοθήκης, αλλά δεν πρέπει να διαβάζονται σαν ευαγγέλια (κανένα βιβλίο δεν πρέπει να διαβάζεται σαν ευαγγέλιο -ούτε καν το ευαγγέλιο-). Η δουλειά του είχε σχέση με την εποχή και τις ιδιαίτερες συνθήκες της.
Το χρήσιμο είναι να δεί ο σημερινος αναγνώστης πώς ένας ανήσυχος νους ανακάλυψε, διετύπωσε και επέβαλε τα προσωπικά του συμπεράσματα. Με μια τέτοια γενναία βάση, θα μπορέσουμε ίσως κάποτε να δούμε με καθαρή ματιά την Ελλάδα.

 AΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η τελευταία συνέντευξη στον Θ.Λάλα
 
casa en la playa de Aris Konstantinidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου